2012. május 28., hétfő

Csíkos kávé, avagy Latte Macchiato

   



A rohanós-kapkodós hétköznapok után a legjobb dolog, ami történhet, amikor a férjem hétvégén reggeli ébresztő-italként elkészíti ezt a tejes-habos finomságot, és a kanapén kényelmesen, ráérősen elkortyolgatjuk. Ez abszolút az ő reszortja - tisztára, mint egy barista :-) -, én még sosem készítettem ilyen kávét, de meglestem, hogyan csinálja:
 
  • Espresso kávéfőzőgéppel lefőzünk egy kétadagos feketét, közben pedig a gép gőzölőcsapjával tejet habosítunk. A tejhabosítás titka, hogy elsőként a gőzölőcsap segítségével levegőt juttatunk a hideg (minimum 2,8 % zsírtartalmú) tejbe. Tehát rögtön nem toljuk le a cső végét a tejbe, hanem a tej felszínén hagyjuk egy-két másodpercig, majd ezt követően a csövet ledugjuk a tej felszíne alá kb. egy cm-re, amíg a tej átmelegszik. Ahogy képződik a tejhab, úgy visszük lejjebb a bögrét, hogy a gőzcsapnak mindig csak a vége érjen bele a tejbe.
  • Amikor a hab elkészült, a tejet óvatosan üvegpoharakba öntjük, a habot kanállal felfogva. Ezután a habot a tejre kanalazzuk.
  • Végül a kávét lassan, óvatosan, vékony sugárban belecsurgatjuk a habos tejbe, így az átfolyik a habon, és fent marad a tej tetején.
    

2012. május 27., vasárnap

Kukoricás csirkemell

    
  

Gyors és egyszerű csirkés finomság.

Hozzávalók:
  • csirkemell
  • olívaolaj
  • vöröshagyma
  • fokhagyma
  • konzerv kukorica
  • kevés száraz fehérbor
  • tejföl
  • kevés liszt
  • só, bors
  • só- és adalékszermentes ételízesítő

Elkészítés:
  • A húst megtisztítottam és kockákra vágtam.
  • Az apróra kockázott vöröshagymát kevés olívaolajon megdinszteltem, majd rászórtam a húst és gyakran kevergetve átsütöttem.
  • Adtam hozzá zúzott fokhagymát, só- és adalékszermentes ételízesítőt, sóztam, borsoztam, öntöttem alá egy kevés száraz fehérbort, és fedő alatt megfőztem.
  • Amikor a hús megfőtt, beleszórtam a konzerv kukoricát (levével együtt), majd kevés liszttel kikevert tejföllel besűrítettem. Pár perc forralás után kifőtt tésztával tálaltam.

2012. május 26., szombat

Duplán spenótos tészta

  


Mivel a megunhatatlan spenótból sohasem elég, ennél a fogásnál a tészta és a szósz is a zöld finomságból készült. A spenótos száraztésztát készen vettem, csak ki kellett főzni, ezért a recept csak a szósz elkészítéséről szól, ami egyébként egyszerű és gyors.

Hozzávalók:
  • bacon szalonna
  • friss leveles spenót
  • fejszín
  • tejföl
  • fokhagyma
  • olívaolaj
  • kevés liszt
  • szerecsendió
  • só, bors

Elkészítés:
  • A spenótot alaposan átmostam, majd csíkokra vágtam.
  • A bacont kockákra vágtam, majd egy kevés olívaolajon megpirítottam.
  • Rászórtam a spenótot, megfonnyasztottam, adtam hozzá zúzott fokhagymát (nem sajnáltam), sóztam, borsoztam, majd fedő alatt pár percig pároltam.
  • Öntöttem hozzá tejszínt, majd egy kevés liszttel kikevert tejföllel sűrítettem. Reszeltem bele szerecsendiót, majd egy-két perc forralás után a kifőtt tésztára szedve tálaltam.