2009. január 13., kedd

Rácsos túrós sütemény

  



   
Ezt a pikáns túrós sütit régebben készítettem Apu névnapjára, de tervezem, hogy ismét sütök egyet, mert nagy sikere volt. Igazi ünnepi süti, torta helyett is megállja a helyét.
  
  
Hozzávalók a tésztához

   
  • 35 dkg liszt
  • 12 dkg vaj
  • 12 dkg nádcukor
  • 1 egész tojás
  • 1 evőkanál tejföl
  • 1 mokkáskanál szódabikarbóna
    
Elkészítés
     A szódabikarbónát elvegyítem a lisztben, majd elmorzsolom benne a vajat. Hozzáadom a cukrot, a tojást és a tejfölt, majd összegyúrom. A tésztát egy sütőpapírral bélelt nagy tepsibe nyújtom, majd 180 fokon kb. 14 percet sütöm.
  
  
Hozzávalók a túrókrémhez
    
  • 80 dkg tehéntúró
  • 25 dkg nádcukor
  • 2 tojás sárgája (a fehérjét tegyük félre a habhoz)
  • 2 csomag vaníliás cukor
  • 1 evőkanál búzadara
  • 1 egész citrom reszelt héja és pár csepp citromlé
  • (aki szereti, tehet bele 10 dkg mazsolát, az enyémből ez közkívánatra kimaradt)
    
Elkészítés
    A cukrot a tojássárgájával kikeverem, majd hozzáadom a túrót, a búzadarát, a vaníliás cukrot, a citromhéjat és a citromlevet, és jól összekeverem. A két tojásfehérjéből kemény habot verek, és óvatosan a túrós masszába forgatom. Ha a tészta félig megsült, rákenem a krémet, és 12-14 percig tovább sütöm.
    
A rács elkészítése
     4 tojásfehérjéből és 20 dkg porcukorból robotgéppel kemény habot verek. A masszát zacskóba töltöm melynek a sarkát levágom, majd az így összetákolt házi habzsák segítségével rácsokat nyomok a kész sütire. Pár percre visszateszem a sütőbe, hogy a hab megszáradjon rajta.
Utolsó lépésként a rácsok által közrefogott kis ablakokba házi baracklekvárt töltök.
Rácsozás helyett rá is kenhetjük a tésztára a habot, ekkor kerüljön alá a lekvár. Így sokkal magasabb és persze habosabb lesz a süti, bár akkor már nem igazán nevezhetjük rácsosnak. :-)
    

2 megjegyzés:

  1. Hú Magdi!
    Ez nagyon szuperul hangzik. Vmikor én is megpróbálom, és nagyon szupi a blogod is!
    Puszi,
    Viki

    VálaszTörlés
  2. Köszi. :-)
    Ha legközelebb jöttök, ilyet sütök majd. :-)

    VálaszTörlés