Ezt a pikáns túrós sütit régebben készítettem Apu névnapjára, de tervezem, hogy ismét sütök egyet, mert nagy sikere volt. Igazi ünnepi süti, torta helyett is megállja a helyét.
Hozzávalók a tésztához
- 35 dkg liszt
- 12 dkg vaj
- 12 dkg nádcukor
- 1 egész tojás
- 1 evőkanál tejföl
- 1 mokkáskanál szódabikarbóna
Elkészítés
A szódabikarbónát elvegyítem a lisztben, majd elmorzsolom benne a vajat. Hozzáadom a cukrot, a tojást és a tejfölt, majd összegyúrom. A tésztát egy sütőpapírral bélelt nagy tepsibe nyújtom, majd 180 fokon kb. 14 percet sütöm.
Hozzávalók a túrókrémhez
- 80 dkg tehéntúró
- 25 dkg nádcukor
- 2 tojás sárgája (a fehérjét tegyük félre a habhoz)
- 2 csomag vaníliás cukor
- 1 evőkanál búzadara
- 1 egész citrom reszelt héja és pár csepp citromlé
- (aki szereti, tehet bele 10 dkg mazsolát, az enyémből ez közkívánatra kimaradt)
Elkészítés
A cukrot a tojássárgájával kikeverem, majd hozzáadom a túrót, a búzadarát, a vaníliás cukrot, a citromhéjat és a citromlevet, és jól összekeverem. A két tojásfehérjéből kemény habot verek, és óvatosan a túrós masszába forgatom. Ha a tészta félig megsült, rákenem a krémet, és 12-14 percig tovább sütöm.
A rács elkészítése
4 tojásfehérjéből és 20 dkg porcukorból robotgéppel kemény habot verek. A masszát zacskóba töltöm melynek a sarkát levágom, majd az így összetákolt házi habzsák segítségével rácsokat nyomok a kész sütire. Pár percre visszateszem a sütőbe, hogy a hab megszáradjon rajta.
Utolsó lépésként a rácsok által közrefogott kis ablakokba házi baracklekvárt töltök.
Utolsó lépésként a rácsok által közrefogott kis ablakokba házi baracklekvárt töltök.
Rácsozás helyett rá is kenhetjük a tésztára a habot, ekkor kerüljön alá a lekvár. Így sokkal magasabb és persze habosabb lesz a süti, bár akkor már nem igazán nevezhetjük rácsosnak. :-)
Hú Magdi!
VálaszTörlésEz nagyon szuperul hangzik. Vmikor én is megpróbálom, és nagyon szupi a blogod is!
Puszi,
Viki
Köszi. :-)
VálaszTörlésHa legközelebb jöttök, ilyet sütök majd. :-)