A férjem máktortát kért születésnapjára, így a szokásos hagyományos piskótás torta helyett újítottam. Hosszas keresgélés után Horváth Ilona szakácskönyvéből választottam a máklepényt tortaalapnak - bár kissé átalakítottam az eredeti receptet és rum is került bele -, és pikáns citromos-vaníliás krémmel kentem meg. Nem tudtam, hogy ez a lepény hogy sülne meg kapcsos tortaformában, így végül sima tepsiben készítettem, a kész lepényt keresztben kettévágtam, és a krémmel megkenve egymásra raktam. Így készült el ez a kinézete alapján klasszikusnak nem igazán nevezhető torta, de az ízére szerencsére nem volt panasz. ;-)
Hozzávalók a máklepényhez:
- 3 egész tojás
- 25 dkg porcukor
- 2,25 dl tej
- 0,25 dl barnarum
- 20 dkg darált mák
- 10 dkg rétesliszt
- 10 dkg finomliszt
- 1 teáskanál szódabikarbóna
- reszelt citromhéj
A máklepény elkészítése:
- A sütőt előmelegítettem 165 fokra.
- A tojásokat a porcukorral és a tej felével jól elkevertem, hozzáadtam a mákot, a szódabikarbónával elkevert lisztet, kevés reszelt citromhéjat, majd felhígítottam a maradék tejjel és a rummal.
- Robotgéppel alaposan kikevertem, majd kivajazott-lisztezett tepsibe öntöttem, és kb. 30 percig sütöttem.
Hozzávalók a krémhez:
- 1 csomag vaníliás biopudingpor
- 2 teáskanál kukoricakeményítő
- bourbon vaníliás cukor
- porcukor (nem néztem a mennyiséget, először csak egy keveset tettem bele, a kikeverésnél még pótoltam egy keveset, de nem kell sok bele, inkább savanykás legyen a végeredmény)
- reszelt citromhéj
- 5,5 dl tej
- 1 citrom kifacsart leve
- 10 dkg vaj
A krém elkészítése:
- A pudingport, a keményítőt, a cukrot és a vaníliás cukrot egy edénybe szórtam, és egy kevés tejjel habverő segítségével simára kavartam, majd a maradék tejet hozzáöntve alaposan elkavartam. Végül forrásig főztem.
- Amikor a puding kihűlt, a vajat habosra kevertem, majd a pudingot apránként hozzádva kikevertem. Hozzáöntöttem egy citrom kifacsart levét, ízesítettem reszelt citromhéjjal és simára kevertem, majd a lepényre kentem.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése