2011. július 29., péntek

Slambuc, most saját alkotás

 
  

  


Ismét egy bükkszentkereszti bográcsos finomság, amit most a férjemmel ketten alkottunk. A végeredmény remek lett - a képeket látva szinte a számban érzem az ízét -, de azért Apu slambuca az igazi. Hát hiába, ebben a hajdúságiak a profik. ;-)
     
Hozzávalók:

  • kb. 20 dkg füstölt húsos szalonna csakokra vágva
  • 2 fej vöröshagyma
  • 2 db paradicsom
  • 2 db zöldpaprika
  • 10 db közepes méretű krumpli
  • 40 dkg lebbencstészta
  • őrölt pirospaprika
      
Elkészítés:
  • A krumplit meghámoztuk, megmostuk és felkockáztuk.
  • A vöröshagymát, a paradicsomot, a zöldpaprikát és a füstölt szalonnát is felkockáztuk.
  • Az előkészített hozzávalókat kivittük a tűzrakóhelyhez, és megraktuk a tüzet. (Amihez előtte órákon át gyűjtöttük a száraz rőzsét, ami esős napok után elég nehéz volt. :-o ) 
  • Amikor a tűz már jól égett, a szalonnát a bográcsba tettük és zsírjára pirítottuk, majd rászórtuk a vöröshagymát és üvegesre pároltuk. Megszórtuk őrölt pirospaprikával és sóval, majd hozzáadtuk a burgonyát, a paradicsomot és a zöldpaprikát és alaposan elkevertük. Mikor átmelegedett, felöntöttük annyi vízzel, hogy a krumplit kb. 2 ujjnyival ellepte és főzni kezdtük.
  • Amikor a burgonya már félig megfőtt, a lebbencstésztát egy kissé megtördeltük és a bográcsba szórtuk. Nem kevertük meg, hanem hagytuk, hogy a tészta feligya a vizet, és néha óvatosan megrázogattuk a bográcsot.
  • Amikor a tészta már az összes vizet beitta és a slambuc kezdett összeállni, a bográcsot levettük az állványról, és a fülénél fogva megrázogattuk, átforgattuk a tésztát. Ezt egészen addig ismételtük, míg a slambuc teljesen összeállt, aztán levettük a tűzről és tálaltuk.
  

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése