Ismét egy bükkszentkereszti bográcsos finomság, amit most a férjemmel ketten alkottunk. A végeredmény remek lett - a képeket látva szinte a számban érzem az ízét -, de azért Apu slambuca az igazi. Hát hiába, ebben a hajdúságiak a profik. ;-)
- kb. 20 dkg füstölt húsos szalonna csakokra vágva
- 2 fej vöröshagyma
- 2 db paradicsom
- 2 db zöldpaprika
- 10 db közepes méretű krumpli
- 40 dkg lebbencstészta
- őrölt pirospaprika
- só
Elkészítés:
- A krumplit meghámoztuk, megmostuk és felkockáztuk.
- A vöröshagymát, a paradicsomot, a zöldpaprikát és a füstölt szalonnát is felkockáztuk.
- Az előkészített hozzávalókat kivittük a tűzrakóhelyhez, és megraktuk a tüzet. (Amihez előtte órákon át gyűjtöttük a száraz rőzsét, ami esős napok után elég nehéz volt. :-o )
- Amikor a tűz már jól égett, a szalonnát a bográcsba tettük és zsírjára pirítottuk, majd rászórtuk a vöröshagymát és üvegesre pároltuk. Megszórtuk őrölt pirospaprikával és sóval, majd hozzáadtuk a burgonyát, a paradicsomot és a zöldpaprikát és alaposan elkevertük. Mikor átmelegedett, felöntöttük annyi vízzel, hogy a krumplit kb. 2 ujjnyival ellepte és főzni kezdtük.
- Amikor a burgonya már félig megfőtt, a lebbencstésztát egy kissé megtördeltük és a bográcsba szórtuk. Nem kevertük meg, hanem hagytuk, hogy a tészta feligya a vizet, és néha óvatosan megrázogattuk a bográcsot.
- Amikor a tészta már az összes vizet beitta és a slambuc kezdett összeállni, a bográcsot levettük az állványról, és a fülénél fogva megrázogattuk, átforgattuk a tésztát. Ezt egészen addig ismételtük, míg a slambuc teljesen összeállt, aztán levettük a tűzről és tálaltuk.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése