2015. december 26., szombat

Pizzás hajtovány


   

Íme a legfinomabb, legkapósabb szilveszteri sörkorcsolya. Szerintem. Szerinted?
  
Az alaprecept a Limara-féle hajtovány (az eredeti receptért katt ide), de a szokásos sajtos töltelék helyett most saját keverésű pizzás krém került bele.
   
  
Hozzávalók a tésztához:
   
  • 50 dkg liszt
  • 3 dl langyos tej
  • 1 tojás sárgája
  • 0,5 dl olaj
  • 1 csapott evőkanál só
  • 2 csapott kávéskanál cukor
  • 2,5 dkg élesztő
 
Hozzávalók a pizzás töltelékhez:
  
  • kb. 2 dl sűrített paradicsom
  • 1 csipet só
  • 1 csipet cukor
  • kevés őrölt bors
  • 2 gerezd fokhagyma
  • szárított bazsalikom, oregánó, kakukkfű
  • kb. 15-20 dkg reszelt sajt

+ a tetejére 1 db felvert tojás és egy kevés reszelt sajt
   
  
Elkészítés:
  
  • Az élesztőt a langyos cukros tejben megfuttattam. A lisztben elkevertem a sót, hozzáöntöttem a felfutott élesztőt és elkevertem. Hozzáadtam a tojás sárgáját, beleöntöttem az olajat, és lágy tésztát gyúrtam belőle. (Ha nagyon ragad a tészta gyúrjunk hozzá még egy kis lisztet, de vigyázzunk arra, hogy a tészta lágy maradjon.) 
  • Kb. 10-15 percen át dagasztottam, majd kettévágtam, két cipót formáltam belőle, majd lisztezett deszkán konyharuhával letakarva kb. kétszeresére kelesztettem. (Egyben is lehet készíteni a tésztát, de kényelmesebb két darabban ügyeskedni.)
  • Amíg a tészta kelt, elkészítettem a pizzás krémet és lereszeltem a sajtot. A sűrített paradicsomhoz hozzáadtam a zúzott fokhagymát, a cukrot, borsot, sót, a szárított fűszereket, majd alaposan összekevertem.
  • Miután a tészta megkelt, a két cipót egyenként vékony téglalapra nyújtottam. Megkentem őket a pizzás krémmel, majd rászórtam a reszelt sajtot. Ezután a tésztákat szorosan feltekertem, mint a bejglit, majd a tekercseket trapézokra szeleteltem.
  • A tekercseket sütőpapírral bélelt tepsire sorjáztam, a tetejüket vékonyan megkentem tojással és tettem rájuk egy-egy nagy csipet reszelt sajtot. Fél órát még hagytam kelni a tepsiben (addig előmelegítettem a sütőt), majd 170-175 fokos sütőben kb. 25 perc alatt arany barnára sütöttem.
     

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése