2010. május 2., vasárnap

Tejszínes-mascarponés epertorta







Ez az epres torta Apu szülinapjára készült a hétvégén. A krémje ugyan nem lett kőkemény - talán kicsit több zselatint is elbírt volna - de nagyon finom lett, és családi sikert aratott. :-) Újítás volt a piskótája az eddigi sütőtudományomhoz képest, mivel most nem a bevált vizespiskótát készítettem, hanem a klasszikus "csak tojásos" verziót. Ehhez viszont majdnem kétszer annyi sütési idő kellett, de megérte, sokkal tömörebb és aromásabb lett a tészta.


Hozzávalók a piskótához (28 cm-es tortakarikához)
  • 9 db friss tojás
  • 18 dkg porcukor
  • 20 dkg liszt (fele rétes-, fele finomliszt)
  • 1 késhegynyi szódabikarbóna (elhagyható)

A piskóta elkészítése
  • A sütőt előmelegítettem 165 fokra.
  • A tortakarika alját kibéleltem szilikonos sütőpapírral.
  • A lisztet kimértem, hozzáadtam a szódabikarbónát, majd átszitáltam. (Elvileg szódabikarbóna nélkül is tökéletesnek kellene lennie, de én a biztonság kedvéért adtam hozzá egy keveset.)
  • Kimértem a porcukrot, két külön tálkába: az egyikbe 12, a másikba 6 dkg-ot.
  • A tojásokat alaposan megmostam, majd kettéválasztottam őket egy-egy mély tálba.
  • A tojássárgákhoz hozzáadtam 12 dkg porcukrot, majd gépi habverővel habosra kavartam. (Kb. 5 perc.)
  • A tojásfehérjét gépi habverővel elkezdtem habbá verni, majd mikor már majdnem kész lett, hozzáadtam 6 dkg porcukrot, és kemény habbá vertem.
  • A tojássárgás habhoz hozzákevertem a liszt egyharmad részét, majd óvatosan hozzáforgattam a tojásfehérjehab egy részét. Ezután megint egy rész lisztet, majd egy rész habot forgattam bele, majd megismételtem az utolsó adaggal. (A fehérjehabot óvatosan forgattam bele, nehogy összetörjön.)
  • A masszát a tortaformába öntöttem, elegyengettem, majd egészen a karika széléig kihúztam.
  • A tésztát az előmelegített sütőbe toltam, és összesen kb. 50-55 percig sütöttem. Az első 15 percben 165 fokon sült, majd visszavettem a sütőt 150 fokra, nehogy megégjen. Kb. 30 perc sülés után kinyitottam a sütőt, és ráterítettem a piskótára egy darab sütőpapírt, nehogy megégjen.
  • Kb. 50-55 percnyi sütés után kézzel kicsit megnyomtam a piskóta tetejét, hogy megsült-e, és tűpróbával is ellenőriztem. (Ha jól átsült, a tészta rugalmas, és nem horpad be, a beledugott hústű pedig nem lesz ragacsos.)
  • Kivettem a sütőből, és hagytam teljesen kihűlni. Végül kivettem a formából és kettévágtam.


Hozzávalók a krémhez
  • 1 kg eper [most még fagyasztott, de hamarosan itt az eperszezon! :-)]
  • 0,5 liter habtejszín
  • 25 dkg mascarpone
  • porcukor
  • 2 csomag habfixáló
  • 1 csomag zselatin fix


A krém elkészítése
  • Az epret kiolvasztottam, majd kivettem belőle pár szép szemet a díszítéshez. A többit krumplinyomóval összepaszíroztam.
  • A mascarponét hozzáadtam az eperpéphez, majd jól összekavartam.
  • A habtejszínt a habfixálóval kemény habbá vertem, majd félretettem.
  • Az epres-mascarponés masszához hozzáadtam a zselatint, majd kb. 1-2 percig kevertem, míg teljesen feloldódott. Ezután porcukrot adtam hozzá, és azzal is alaposan elkevertem.
  • Végül a felvert tejszínhabot óvatosan forgatva hozzákevertem az epres krémhez.
  • A piskótát kívül-belül bekentem a krémmel, a tetejét félbevágott eperrel díszítettem, majd 4-5 órára a hűtőszekrénybe tettem szilárdulni és érni.

1 megjegyzés: