Ez az elképesztően finom és látványos menü Anyukám saját találmánya és alkotása, amit a húgom névnapja alkalmából tartott ebéden falatoztunk. Olyan nagy sikert aratott, hogy a tegnapi családi karácsonyi vacsorán is a menü része volt a göngyölt csirke. :-)
Hozzávalók a göngyölt csirkemellhez:
- 2 nagyobb filézett csirkemell
- 1 kisebb fej brokkoli (kb. 0,5 kg-nyi)
- 20 dkg házi húsos szalonna
- 8 vékony szelet füstölt sajt
- 4 db csirkemáj
- 1 fej vöröshagyma
- 1 fej fokhagyma
- kb. 2 dl tej a pácoláshoz
- 1 dl házi főzőtejszín
- só, bors, majoranna ízlés szerint
- kb. 5 dkg vaj
Elkészítés:
- A csirkemellet előző este 8 szeletre vágjuk, enyhén kiklopfoljuk, majd zúzott fokhagymás tejbe pácoljuk és hűtőszekrénybe tesszük. (Só nélkül, különben megkeményedhet.)
- Másnap a brokkolit megtisztítjuk, majd roppanósra gőzöljük. (Párolhatjuk is, csak ne főzzük szét.)
- A csirkemájat megtisztítjuk, az egy fej apróra vágott, kevés vajon megdinsztelt vöröshagymán hirtelen lepirítjuk, majd hagyjuk kihűlni.
- A szalonnát vékonyra szeleteljük (8 szeletre lesz szükségünk.)
- A hússzeleteket kivesszük a fokhagymás tejből, lecsorgatjuk, enyhén sózzuk, borsozzuk.
- Egy szelet szalonnára egy szelet húst terítünk, ráhelyezünk egy szelet füstölt sajtot, ráteszünk egy rózsa brokkolit, fél csirkemájat kevés hagymával, és meghintjük egy kevés majorannával, majd feltekerjük.
- A tekercseket rögzítésképpen fogvájóval átszúrjuk, majd egy vékonyan kivajazott sütőtálba sorjázzuk, és leöntjük kb. 1 dl főzőtejszínnel.
- A sütőtálat alufóliával lefedjük, és 170 fokos sütőben légkeveréssel kb. 45 percig pároljuk.
- A tálról levesszük a fóliát, a tekercsekből óvatosan kihúzzuk a fogvájókat, és a hőmérsékletet 190 fokra emelve néhány perc alatt megpirítjuk.
Hozzávalók a zöld burgonyapüréhez:
- 1 kg burgonya
- 1 zacskó (450 gramm) fagyasztott parajpüré
- kb. 1,5 dl tej
- 4 gerezd fokhagyma
- só, bors ízlés szerint
- 1 evőkanál vaj
Elkészítés:
- A parajpürét kiolvasztjuk.
- A burgonyát megtisztítjuk, feldaraboljuk, és sós vízben feltesszük főni.
- Amíg fő a krumpli, a zúzott fokhagymát a vajon megfuttatjuk, rátesszük a kiolvasztott parajpürét, ráöntjük a tejet, sózzuk, borsozzuk majd felforraljuk.
- Amikor a burgonya megfőtt leszűrjük, majd még forrón megtörjük.
- A forró parajpürét rátöltjük a megtört burgonyára és alaposan összekeverjük.
Békés,boldog ünnepet kívánok!
VálaszTörlés