2010. december 25., szombat

Göngyölt csirkemell zöld krumplipürével







Ez az elképesztően finom és látványos menü Anyukám saját találmánya és alkotása, amit a húgom névnapja alkalmából tartott ebéden falatoztunk. Olyan nagy sikert aratott, hogy a tegnapi családi karácsonyi vacsorán is a menü része volt a göngyölt csirke. :-)

Hozzávalók a göngyölt csirkemellhez:
  • 2 nagyobb filézett csirkemell
  • 1 kisebb fej brokkoli (kb. 0,5 kg-nyi)
  • 20 dkg házi húsos szalonna 
  • 8 vékony szelet füstölt sajt
  • 4 db csirkemáj
  • 1 fej vöröshagyma
  • 1 fej fokhagyma
  • kb. 2 dl tej a pácoláshoz
  • 1 dl házi főzőtejszín
  • só, bors, majoranna ízlés szerint
  • kb. 5 dkg vaj

Elkészítés:
  • A csirkemellet előző este 8 szeletre vágjuk, enyhén kiklopfoljuk, majd zúzott fokhagymás tejbe pácoljuk és hűtőszekrénybe tesszük. (Só nélkül, különben megkeményedhet.)
  • Másnap a brokkolit megtisztítjuk, majd roppanósra gőzöljük. (Párolhatjuk is, csak ne főzzük szét.)
  • A csirkemájat megtisztítjuk, az egy fej apróra vágott, kevés vajon megdinsztelt vöröshagymán hirtelen lepirítjuk, majd hagyjuk kihűlni.
  • A szalonnát vékonyra szeleteljük (8 szeletre lesz szükségünk.)
  • A hússzeleteket kivesszük a fokhagymás tejből, lecsorgatjuk, enyhén sózzuk, borsozzuk.
  • Egy szelet szalonnára egy szelet húst terítünk, ráhelyezünk egy szelet füstölt sajtot, ráteszünk egy rózsa brokkolit, fél csirkemájat kevés hagymával, és meghintjük egy kevés majorannával, majd feltekerjük.
  • A tekercseket rögzítésképpen fogvájóval átszúrjuk, majd egy vékonyan kivajazott sütőtálba sorjázzuk, és leöntjük kb. 1 dl főzőtejszínnel.
  • A sütőtálat alufóliával lefedjük, és 170 fokos sütőben légkeveréssel kb. 45 percig pároljuk.
  • A tálról levesszük a fóliát, a tekercsekből óvatosan kihúzzuk a fogvájókat, és a hőmérsékletet 190 fokra emelve néhány perc alatt megpirítjuk.

Hozzávalók a zöld burgonyapüréhez:
  • 1 kg burgonya
  • 1 zacskó (450 gramm) fagyasztott parajpüré
  • kb. 1,5 dl tej
  • 4 gerezd fokhagyma
  • só, bors ízlés szerint
  • 1 evőkanál vaj

Elkészítés:
  • A parajpürét kiolvasztjuk.
  • A burgonyát megtisztítjuk, feldaraboljuk, és sós vízben feltesszük főni.
  • Amíg fő a krumpli, a zúzott fokhagymát a vajon megfuttatjuk, rátesszük a kiolvasztott parajpürét, ráöntjük a tejet, sózzuk, borsozzuk majd felforraljuk.
  • Amikor a burgonya megfőtt leszűrjük, majd még forrón megtörjük.
  • A forró parajpürét rátöltjük a megtört burgonyára és alaposan összekeverjük.

1 megjegyzés: