2010. december 29., szerda

Túrós pogácsa



Ez anyukám jól bevált receptje és alkotása, szemtelenül kapós. ;-) Amikor megyünk hozzájuk, szinte mindig van egy tállal az asztalon.
Ebből a mennyiségből 1 nagy sütőlemeznyi pogácsa lesz.
 
Hozzávalók:
  • 25 dkg liszt
  • 25 dkg tehéntúró
  • 25 dkg vaj
  • 1 teáskanálnyi só
  • 1 egész tojás a kenéshez
  • kb. 5 dkg reszelt sajt a tetejére

Elkészítés:
  • Előző este begyúrjuk a tésztát. A lisztet – amiben előzőleg elvegyítettük a sót – elmorzsoljuk a vajjal, majd hozzáadjuk a túrót és összegyúrjuk. Egy tálat meghintünk kevés liszttel, beletesszük a cipóvá formált tésztát, lefedjük, és egy éjszakát a hűtőszekrényben pihentetjük.
  • Másnap a sütőt előmelegítjük 180 fokra.
  • A tésztát lisztezett deszkán kb. 1,5 cm vastagságúra nyújtjuk, tetejét beirdaljuk, majd kis pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk.
  • Egy sütőlemezre sütőpapírt terítünk, rárakjuk a pogácsákat, tetejüket megkenjük a felvert tojással és reszelt sajtot hintünk rá.
  • 180 fokon légkeveréssel kb. 25-30 percig sütjük, míg a teteje aranybarnára pirul.
 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése