Ízletes-omlós almáspite, saját recept alapján. Könnyen és gyorsan elkészíthető.
Hozzávalók a tésztához:
- 35 dkg liszt (20 dkg durum, 15 dkg sima)
- 10 dkg vaj
- 3 csapott evőkanál cukor
- 3 evőkanál akácméz
- 1 db egész tojás
- 4 evőkanál tejföl
- 2 teáskanál szódabikarbóna
Hozzávalók a töltelékhez:
- 50 dkg reszelt alma
- 4 evőkanál gesztenyeméz
- 2 teáskanál őrölt fahéj
Elkészítés:
- Először a tölteléket készítettem el: Az almákat megmostam, megházmoztam, lereszeltem, majd a mézzel és a fahéjjal elkeverve felforraltam, és egy-két percig főztem.
- A lisztben elvegyítettem a szódabikarbónát, majd hozzáadtam a kockákra vágott vajat és elmorzsoltam. Beleszórtam a cukrot, hozzácsurgattam a mézet, beleütöttem a tojást, hozzáadtam a tejfölt és alaposan összegyúrtam. Amikor a tészta összeállt, kb. harmadát lecsippentettem, ebből készültek a csíkok a pite tetejére.
- A tészta kétharmad részét belenyomkodtam egy porcelán pitesütő formába úgy, hogy a tészta szélét egészen fölhúztam a sütőedény tetejéig. A tésztát 185 fokra melegített sütőbe tettem, és kb. 6-8 perig elősütöttem.
- A tésztát kivettem a sütőből, a közepén lévő mélyedésbe öntöttem a mézes-fahéjas reszelt almát, majd elegyengettem.
- Az almás töltelék tetejére a maradék tésztából csíkokat hengergettem, és a képen látható módon csillag alakban rányomkodtam.
- A pitét visszatettem a sütőbe, és kb. 25 percig sütöttem.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése