Boldog új esztendőt kívánok minden kedves olvasómnak!
Ezek a mini pizzák a tegnapi házibulira készültek, remek sörkorcsolya lett belőlük. Begyúrtam a szokásos pizzatésztát csak most dupla adagban, majd kinyújtottam és fánkszaggatóval kiszaggattam. A tészták egy részét fokhagymás tejföllel, másik részét fokhagymás-fűszeres paradicsompürével kentem meg, került rá laskára vágott vöröshagyma és reszelt füstölt sajt, aztán ment a sütőbe.
Hozzávalók:
- 80 dkg liszt
- 2 mokkáskanál só
- 2 dl langyos tej
- 5 dkg élesztő
- 2 evőkanál cukor
- kb. 2 evőkanál olívaolaj
- 2,5 dl langyos víz
Elkészítés:
- A langyos tejben elkevertem a cukrot, hozzámorzsoltam az élesztőt, és meleg helyen felfuttattam.
- A lisztben elkevertem a sót, hozzáöntöttem a felfutott élesztőt és kézzel elkevertem. Hozzáadtam egy kevés olívaolajat és tovább kavargattam. Hozzáöntöttem a vizet és alaposan összegyúrtam.
- Kb. 10 percig kézzel dagasztottam a tésztát (a tészta állagától függően szükséges lehet egy kevés víz vagy liszt hozzáadására, a lényeg, hogy könnyű, egészen ruganyos tésztát kell kapnunk), majd gombócot formálva belőle kilisztezett kelesztőtálba tettem és langyos helyen kb. 45 percig kelesztettem.
- Amikor a tészta megkelt kissé átgyúrtam, majd deszkán vékonyra nyújtottam. (Próbáltam minél vékonyabbra, mert a tészta még sütés közben is jócskán megkel.) Fánkszaggatóval kis köröket szaggattam a tésztából, majd egy sütőpapírral kibélelt tepsire sorjáztam őket.
- A tészták egy részét fokhagymás tejföllel kentem meg, másik részére pedig fokhagymás-fűszeres (pizza fűszerkeverék + őrölt fehérbors + pici porcukor) sűrített paradicsomot kentem. Megszórtam laskára vágott vöröshagymával és reszelt füstölt sajttal.
- A mini pizzákat kb. 185 fokra előmelegített sütőben kb. 18-20 percig sütöttem.
Ahh, nyelek nagyokat. Isteni lehet!
VálaszTörlés