2012. május 28., hétfő

Csíkos kávé, avagy Latte Macchiato

   



A rohanós-kapkodós hétköznapok után a legjobb dolog, ami történhet, amikor a férjem hétvégén reggeli ébresztő-italként elkészíti ezt a tejes-habos finomságot, és a kanapén kényelmesen, ráérősen elkortyolgatjuk. Ez abszolút az ő reszortja - tisztára, mint egy barista :-) -, én még sosem készítettem ilyen kávét, de meglestem, hogyan csinálja:
 
  • Espresso kávéfőzőgéppel lefőzünk egy kétadagos feketét, közben pedig a gép gőzölőcsapjával tejet habosítunk. A tejhabosítás titka, hogy elsőként a gőzölőcsap segítségével levegőt juttatunk a hideg (minimum 2,8 % zsírtartalmú) tejbe. Tehát rögtön nem toljuk le a cső végét a tejbe, hanem a tej felszínén hagyjuk egy-két másodpercig, majd ezt követően a csövet ledugjuk a tej felszíne alá kb. egy cm-re, amíg a tej átmelegszik. Ahogy képződik a tejhab, úgy visszük lejjebb a bögrét, hogy a gőzcsapnak mindig csak a vége érjen bele a tejbe.
  • Amikor a hab elkészült, a tejet óvatosan üvegpoharakba öntjük, a habot kanállal felfogva. Ezután a habot a tejre kanalazzuk.
  • Végül a kávét lassan, óvatosan, vékony sugárban belecsurgatjuk a habos tejbe, így az átfolyik a habon, és fent marad a tej tetején.
    

1 megjegyzés: