2012. október 30., kedd

Palacsinta

   

  
A hagyományos palacsintát Horváth Ilona receptje alapján készítem már tizenéves korom óta: bevált, finom, szinte elronthatatlan. No persze kell hozzá egy jó sütő is: legjobb a tapadásmentes felületű öntöttvas palacsintasütő, melynek minimális pereme van. Ezzel a legjobb palacsintát sütni, nem szakadozik, nem gyűrődik, és minimális olaj is elég a kenéshez.
  
 
Hozzávalók kb. 10-12 db palacsintához:
  

  • 1 db tojás
  • 15 dkg liszt
  • 3 dl tej
  • 1 dl szóda vagy buborékos ásványvíz
  • késhegynyi só
  • kevés cukor
    
A tészta elkészítése:
 

  • A tojásokat a cukorral, a sóval, a tej felével és a liszttel egy mély tálban jól elkeverjük.
  • Hozzáadjuk a többi folyadékot, és habverővel jól kidolgozzuk, hogy ne legyen csomós.
  • Tejszínsűrűségű tésztát kell kapnunk, ha túl sűrű, buborékos vízzel vagy szódával hígítjuk.
  • A kikevert tésztát legalább egy órán át hűtőszekrényben pihentetjük sütés előtt.
   
Sütés:


  • A palacsintasütőt jól felforrósítjuk, hajszálvékonyan kikenjük olajjal, egy merőkanálnyi tésztát öntünk a sütő közepébe, majd megforgatjuk, hogy egyenletesen szétterüljön.
  • A palacsintasütőt gyengén mozgatjuk, hogy a tészta ne ragadjon le, majd amikor a széle kezd elválni a sütőtől, vékony falapáttal óvatosan alányúlunk és megfordítjuk, hogy a másik oldala is megsüljön.
  • Ha a palacsinta másik oldala is megpirult, tányérra csúsztatjuk, majd a sütőt újra vékonyan kiolajozzuk, közepébe merjük az újabb merőkanálnyi masszát, és sütjük a következő palacsintát. Nagy adag tésztánál egyszerre több sütővel is bűvészkedhetünk, így garantáltan egy percig sem fogunk tétlenül állni a tűzhely mellett.
 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése