2012. október 28., vasárnap

Rákóczi túrós

  
  
Ha van időm sütni, gyakran választom ezt a túrós édességet: nagyon finom, és nem nehéz elkészíteni sem. Bár egy kicsit macerás a háromszoros sütés miatt, de a rövid sütési idő miatt egész gyorsan összeállítható.
A süti alapja egy egyszerű linzertészta, melyre rövid elősütés után túrós krém kerül, majd ismételt sütési szakasz után végül baracklekvár és tojásfehérjehab zárja a sort, újabb rövid sütéssel.
  
Hozzávalók a tésztához:
  • 35 dkg liszt
  • 12 dkg vaj
  • 12 dkg nádcukor
  • 1 egész tojás
  • 1 evőkanál tejföl
  •   
Elkészítés:
  
A  lisztben elmorzsoljuk  a vajat, majd hozzáadjuk a cukrot, a tojást és a tejfölt, és alaposan összegyúrjuk. A tésztát egy sütőpapírral bélelt nagy tepsibe nyújtjuk, majd 180 fokra előmelegített sütőbe tesszük és kb. 13-14 percig sütjük. Ezzel félig megsül a tészta, és majd a túrókrémmel együtt sütjük készre.

 
Hozzávalók a túrókrémhez:

  • 1 kg tehéntúró
  • 25 dkg cukor
  • 3 tojás sárgája (a fehérjét tegyük félre a habhoz)
  • 2 csomag bourbon vaníliás cukor
  • kb. 4 evőkanálnyi 100 %-os citromlé (ha van bio citromunk, reszelhetünk bele a héjából)
  •  
     
A túrókrém elkészítése:
 
A cukrot a tojássárgájával kikeverjük, majd hozzáadjuk a túrót, a vaníliás cukrot és a citromlevet, majd jól összekeverjük. (Tehetünk hozzá egy kevés búzadarát is, hogy ne legyen túl folyós a krém, nálam ez most elmaradt.) A tojásfehérjéből kemény habot verünk, és óvatosan a túrós masszába forgatjuk. A túrókrémet a félig megsült tésztára kenjük, majd visszatoljuk a sütőbe, és 12-14 percig tovább sütjük.
 

A hab elkészítése:
  
6 tojásfehérjéből és 20 dkg porcukorból robotgéppel kemény habot verünk. A sütit kivesszük a sütőből, megkenjük baracklevkárral, majd a tetejére egyenletesen eloszlatva  rákenjük a tojáshabot. A sütőt alacsonyabb hőfokra állítjuk - kb. 150 fokra - és visszatoljuk a tepsit kb. 5-10 percre, míg a hab megszárad a tetején.
     
  

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése