2014. január 31., péntek

Zöldbabos fokhagymás sertésragu

   
  


Hozzávalók:
  • 1 kg sertéscomb
  • 4 db vöröshagyma
  • 0,5 kg zöld hüvelyű zöldbab (fagyasztott)
  • kevés olaj
  • 8-10 gerezd fokhagyma
  • 3 púpozott teáskanál őrölt pirospaprika
  • őrölt tarkabors és feketebors
  • szárított csombor
  • 3 dl tejföl + egy púpozott teáskanál liszt
  
Elkészítés:
  • A zöldbabot kivettem a fagyasztóból.
  • A húst megmostam, levágtam róla a zsíros részeket, majd felkockáztam.
  • A vöröshagymát apróra vágtam, majd kevés olajon üvegesre pároltam. Rászórtam a húst és folyamatosan kevergetve fehéredésig sütöttem.
  • Amikor a hús külseje fehér kérget kapott, rászórtam a pirospaprikát, hozzáadtam a fokhagyma felét zúzva, sóztam, borsoztam, és megszórtam egy kevés szárított csomborral. Pici vízzel felöntöttem, összekevertem, és fedő alatt főzni kezdtem.
  • Főzés közben néha megkevertem, az elfőtt vizet pótoltam (csak apránként!).
  • Amikor a hús már majdnem megfőtt (kb. 1 óra múlva), hozzáadtam a zöldbabot, amely addigra már nagyjából kiolvadt. Öntöttem alá még egy kevés vizet, hozzáadtam a többi fokhagymát zúzva, és megint került rá frissen őrölt bors és egy pici csombor. Fedő alatt készre főztem (a visszaforrástól kb. még 15-20 percre volt szükség).
  • Végül tejföl és egy kevés liszt keverékéből készült habarással besűrítettem.
  • Tarhonyával tálaltam. A tarhonya elkészítése: a tarhonyát olajon folyamatosan kevergetve aranybarnára pirítottam. Amikor megpirult, felöntöttem kétszeres mennyiségű vízzel, került bele őrölt pirospaprika, őrölt bors és só, majd alacsony lángon fedő alatt néha megkeverve addig főztem, míg a tarhonya az összes levet beszívta. Végül tálalás előtt befedve hagytam még kb. 10-15 percig.
    

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése