2016. január 1., péntek

Füstölt szalonnás babfőzelék

 
 
 
A babona úgy tartja, hogy újév első napján szemes ételt (lencse, bab) kell enni, mert az a gazdagságot jelképezi. A hagyomány szerint az apró szemű ételek az aprópénzhez hasonlítanak, így a szerencsét, a bőséget és a gazdagságot jelképezik.
   
Íme egy mennyei füstös-babos egytál, amely reméljük meghozza szerencsénket 2016-ra. Boldog Új Évet! 
   

Hozzávalók:
   
  • 40 dkg füstölt angol szalonna
  • 1 db vöröshagyma
  • 1 db lilahagyma
  • 50 dkg fehérbab (száraz)
  • 3 db sárgarépa
  • 4-5 db babérlevél
  • kevés só (a szalonna sós, így csak minimális kell)
  • őrölt bors ízlés szerint
  • 1 teáskanál bio ételízesítő (vegyes fűszerkeverék szárított zöldségekkel)
  • A rántáshoz: 1 púpozott evőkanál liszt + kevés olaj + 2 teáskanál őrölt pirospaprika + 3 dl tejföl



Elkészítés:
    
  • A babot alaposan átválogatjuk, megmossuk, és egy éjszakára beáztatjuk.
  • Másnap a babot abban a vízben, amiben ázott, a babérlevéllel együtt feltesszük főni.
  • A sárgarépát megpucoljuk, felkarikázzuk és a babhoz adjuk.
  • Közben a vöröshagymát és a lilahagymát apróra kockázzuk, az angol szalonnát szintén felkockázzuk.
  • A szalonnát a hagymával együtt serpenyőben összesütjük, míg a szalonna kiengedi a zsírját és pirulni kezd.
  • A hagymás-szalonnás sültet a babhoz öntjük, és együtt főzzük tovább.
  • Sózzuk-borsozzuk, adunk hozzá kevés bio ételízesítőt, és alacsony fokozaton fedő alatt addig főzzük, míg a bab megpuhul.
  • Végül rántást készítünk, és besűrítjük vele a babot.
 
   



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése