Nagyon finom, édes-omlós mákos linzer. Gyorsan össze lehet dobni, sem nyújtani, sem szaggatni nem kell, szóval ez a lusták sütije. ;-) Cukor helyett xilittel édesítettem, lisztként pedig teljes kiőrlésű zabpehelyliszt került bele. Így azért jóval lájtosabb egy normál cukros-fehérlisztes sütinél, bár azért a vaj miatt igen magas a zsírtartalma, szóval csak óvatosan csipegessük.
Hozzávalók:
- 20 dkg teljes kiőrlésű zabpehelyliszt
- 20 dkg vaj
- 10 dkg darált mák
- 10 dkg xilit
- 2 tojás sárgája
- 1-2 kávéskanál vaníliakivonat
- 1 db citrom héja reszelve (lehetőség szerint bio)
- fél citrom kifacsart leve
Elkészítés:
- A tojások sárgáját a vaníliakivonattal, a frissen facsart citromlével és a reszelt citromhéjjal villával kissé összekevertem.
- A lisztben elmorzsoltam a vajat.
- A liszthez szórtam a mákot és a xilitet és összedolgoztam.
- Hozzáadtam a tojásos keveréket és összegyúrtam. Ha a tésztát nagyon ragacsosnak érezzük, adhatunk hozzá még egy kis zabpehelylisztet. (Csak óvatosan, nehogy túl lisztezzük, a tészta a pihentetés alatt meg fog keményedni. Csak annyit szórjunk rá, hogy nagyjából összeálljon, nem baj ha kicsit ragacsos marad.)
- A tésztát fóliába csomagoltam, és hűtőben pihentettem néhány órát.
- A tésztából golyókat görgettem, majd kissé megnyomkodva korongokká formáltam.
- A korongokat tepsire sorjáztam, majd 180 fokon kb. 12-14 percig sütöttem. Nagyon könnyen túl lehet sütni (nekem most sajnos sikerült is egy kicsit), elég neki ennyi idő, utána gyorsan megpirul. A sütőből kivéve a süti még nagyon lágy, ezért hagyjuk a sütőlemezen kihűlni, csak ezután szedjük ki.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése