Isteni finom, napokig puha krumplis pogi. Egyszerűen mennyei. Most először sütöttem pogácsát burgonyával, a recept Szoky konyhájából származik. Vigyázat, óriási adag!
Hozzávalók:
- 1 kg finomliszt
- 80 dkg tisztított burgonya
- 5 dkg élesztő
- 20 dkg vaj
- 20 dkg sertészsír
- 50 g só - ebből kb. 15 g a krumpli főzővizébe
- 3 db tojás sárgája
- 1,5 dl tej + pici cukor
- 1 db tojás a kenéshez
- A krumplit megpucoltam, felkockáztam, majd sós vízben megfőztem. Pürévé törtem, és félretettem hűlni.
- Amikor a burgonya kihűlt, az élesztőt a langyos cukros tejben felfuttattam.
- A lisztet egy nagy tálba szitáltam, majd a vajat és a zsírt elmorzsoltam benne.
- Ezután hozzáadtam a kihűlt krumplit, és azzal is elvegyítettem.
- Majd következett bele a tojások sárgája és a felfutott élesztő, összegyúrtam.
- Végül a só is belekerült, majd pár percig dagasztottam.
- Folpackba tekerve hűtőben pihentettem a tésztát egy órát.
- A tésztát a pihenő után kinyújtottam kb. 1,5 cm vastagra. A tetejét késsel hosszant beirdaltam.
- Kiszaggattam 4 cm-es szaggatóval, sütőpapírral bélelt tepsire sorjáztam, tetejüket megkentem felvert tojással, majd picit még hagytam a tepsin kelni a pogikat.
- Kb. 185 fokos sütőben kb. 25 percig sütöttem, míg aranybarna lett a teteje.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése