2025. szeptember 17., szerda

Rákóczi-túrós

 

  

Nagy kedvencem a túró, akár sósan, akár édesen. Ez egy igazi klasszik túrós desszert, talán a legfinomabb, mindenképp dobogós helyen van a túrósok között.

A süti alapja egy egyszerű linzertészta, melyre rövid elősütés után túrós krém kerül, majd ismételt sütési szakasz után végül baracklekvár és tojásfehérjehab zárja a sort, újabb rövid sütéssel.

 

Hozzávalók a tésztához:

  • 35 dkg liszt
  • 12 dkg vaj
  • 12 dkg cukor
  • 1 egész tojás
  • 1 evőkanál tejföl

 

A tészta elkészítése:

  • A lisztben elmorzsoljuk a vajat, majd hozzáadjuk a cukrot, a tojást és a tejfölt, és alaposan összegyúrjuk. 
  • A tésztát egy sütőpapírral bélelt nagy tepsibe nyújtjuk, majd 180 fokra előmelegített sütőbe tesszük és kb. 13-14 percig sütjük. Ezzel félig megsül a tészta, és majd a túrókrémmel együtt sütjük készre.
 

Hozzávalók a túrókrémhez:

  • 1 kg tehéntúró
  • 25 dkg cukor
  • 3 tojás sárgája (a fehérjét tegyük félre a habhoz)
  • 2 csomag bourbon vaníliás cukor
  • kb. 4 evőkanálnyi frissen facsart citromlé (ha van bio citromunk, reszelhetünk bele a héjából)

  

A túrókrém elkészítése:

  • A cukrot a tojássárgájával kikeverjük, majd hozzáadjuk a túrót, a vaníliás cukrot és a citromlevet, majd jól összekeverjük. (Tehetünk hozzá egy kevés búzadarát is, hogy ne legyen túl folyós a krém, nálam ez most elmaradt.) 
  • A tojásfehérjéből kemény habot verünk, és óvatosan a túrós masszába forgatjuk. A túrókrémet a félig megsült tésztára kenjük, majd visszatoljuk a sütőbe, és 12-14 percig tovább sütjük.

 

A hab elkészítése és a harmadik sütés: 

  • 6 tojásfehérjéből és 20 dkg porcukorból robotgéppel kemény habot verünk.
  • A sütit kivesszük a sütőből, megkenjük baracklevkárral, majd a tetejére egyenletesen eloszlatva rákenjük a tojáshabot. 
  • A sütőt alacsonyabb hőfokra állítjuk - kb. 150 fokra - és visszatoljuk a tepsit kb. 5-10 percre, míg a hab megszárad a tetején.
 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése