Nagy kedvencem a túró, akár sósan, akár édesen. Ez egy igazi klasszik túrós desszert, talán a legfinomabb, mindenképp dobogós helyen van a túrósok között.
A süti alapja egy egyszerű linzertészta, melyre rövid elősütés után túrós krém kerül, majd ismételt sütési szakasz után végül baracklekvár és tojásfehérjehab zárja a sort, újabb rövid sütéssel.
Hozzávalók a tésztához:
- 35 dkg liszt
- 12 dkg vaj
- 12 dkg cukor
- 1 egész tojás
- 1 evőkanál tejföl
A tészta elkészítése:
- A lisztben elmorzsoljuk a vajat, majd hozzáadjuk a cukrot, a tojást és a tejfölt, és alaposan összegyúrjuk.
- A tésztát egy sütőpapírral bélelt nagy tepsibe nyújtjuk, majd 180 fokra előmelegített sütőbe tesszük és kb. 13-14 percig sütjük. Ezzel félig megsül a tészta, és majd a túrókrémmel együtt sütjük készre.
Hozzávalók a túrókrémhez:
- 1 kg tehéntúró
- 25 dkg cukor
- 3 tojás sárgája (a fehérjét tegyük félre a habhoz)
- 2 csomag bourbon vaníliás cukor
- kb. 4 evőkanálnyi frissen facsart citromlé (ha van bio citromunk, reszelhetünk bele a héjából)
A túrókrém elkészítése:
- A cukrot a tojássárgájával kikeverjük, majd hozzáadjuk a túrót, a vaníliás cukrot és a citromlevet, majd jól összekeverjük. (Tehetünk hozzá egy kevés búzadarát is, hogy ne legyen túl folyós a krém, nálam ez most elmaradt.)
- A tojásfehérjéből kemény habot verünk, és óvatosan a túrós masszába forgatjuk. A túrókrémet a félig megsült tésztára kenjük, majd visszatoljuk a sütőbe, és 12-14 percig tovább sütjük.
A hab elkészítése és a harmadik sütés:
- 6 tojásfehérjéből és 20 dkg porcukorból robotgéppel kemény habot verünk.
- A sütit kivesszük a sütőből, megkenjük baracklevkárral, majd a tetejére egyenletesen eloszlatva rákenjük a tojáshabot.
- A sütőt alacsonyabb hőfokra állítjuk - kb. 150 fokra - és visszatoljuk a tepsit kb. 5-10 percre, míg a hab megszárad a tetején.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése