2009. július 31., péntek

Hegyhátszentjakabi burgonyaprósza

 


 

Egy kis nosztalgia....
  
Júliusi őrségi nyaralásunk alkalmával a táj szépségei mellett számtalan gasztronómiai csodában is részünk volt. Végigkóstoltuk a hagyományos vasi menü valamennyi finomságát, és mind közül a burgonyaprósza lett a nagy kedvencünk. A legízletesebbet a hegyhátszentjakabi Sabária Vadása Panzióban ettük, túlzások nélkül állíthatom: mennyei volt!
  
Aki pihenésre, nyugalomra, csodás tájakra és hagyományos, helyi ételekre vágyik, töltsön el pár napot ebben a panzióban, biztosan nem fogja megbánni. Mi nagyon jól éreztük magunkat, egészen biztosan vissza fogunk térni. :-) http://www.vadasapanzio.hu/
   
A prósza (vagy másként lapcsánka, lepcsánka, tócsni, tócsi, cicege, matutka, macok) összetevői: burgonya, vöröshagyma, fokhagyma, liszt, tejföl (vagy kefir), egy kis olaj, kevés só és bors. A burgonyát lereszeljük, levét kinyomkodjuk, és annyi lisztet és tejfölt adunk hozzá, hogy közepesen sűrű masszát kapjunk. Hozzádjuk a reszelt vöröshagymát (előtte kevés olajon megpiríthatjuk, de lehet nyersen is) és a fokhagymát, megsózzuk, borsozzuk, majd rövid pihentetés után egy-egy merőkanálnyit palacsintasütőben szétterítünk, s mindkét oldalát aranybarnára sütjük. Tálalhatjuk fokhagymás tejföllel és sajttal megszórva, de húsos ételekhez köretként is kitűnő.

4 megjegyzés:

  1. Szia!

    Zalai vagyok. A prósza kefírrel készül, a tejföl nem autentikus hozzávaló - illetve csak a tetejére, mikor már esszük. Régen csak aludttejjel készítették. A prósza igazi íze a savanykás aludttejtől lesz olyan isteni. Tudom, sokfelé tejföllel csinálják, de nem az igazi.
    És nem kell kinyomkodni sem a lereszelt krumplit, csak egyszerűen kefírt és lisztet keverni hozzá. Rögtön lehet sütni.

    És valóban fantasztikus étel! :)

    VálaszTörlés
  2. Szia!

    Sajnos házilag még nem csináltam, de ha belevágok, majd kefirrel fogom készíteni. Biztos nagyon finom lehet aludttejjel is, de nekem már évek óta nem sikerült igazi aludttejet készíteni, még a "házi"-ként vett tej is csak megbüdösödik. Bezzeg gyerekkoromban milyen finom aludttejet ittunk!

    Igen, tényleg nagyon finom étel! ;-) Megkóstoltuk köretként is ugyanebben a panzióban, "Szalafői sertéscsíkok burgonyaprószában" fantázianév alatt, úgy is ízletes volt. A hús zöldbabbal savanykás-tejfölösen volt elkészítve, és úgy szedték rá a prószára, nagyon jól illett a savanykás ízhez.

    VálaszTörlés
  3. Hát igen... a tejjel nekem is ez a tapasztalatom! Egyszerűen nem alszik meg.

    A prósza remekül variálható étel. Használhatod hús bundázására is, úgy is isteni! Husi, liszt, prószatészta. Csak kicsit gezemicés lesz minden... :) De nagyon fini!

    VálaszTörlés
  4. No most már teljesen felcsigázott a téma, hétvégén prósza is lesz a menüben! :-)

    VálaszTörlés