Egy kis nosztalgia....
Júliusi őrségi nyaralásunk alkalmával a táj szépségei mellett számtalan gasztronómiai csodában is részünk volt. Végigkóstoltuk a hagyományos vasi menü valamennyi finomságát, és mind közül a burgonyaprósza lett a nagy kedvencünk. A legízletesebbet a hegyhátszentjakabi Sabária Vadása Panzióban ettük, túlzások nélkül állíthatom: mennyei volt!
Aki pihenésre, nyugalomra, csodás tájakra és hagyományos, helyi ételekre vágyik, töltsön el pár napot ebben a panzióban, biztosan nem fogja megbánni. Mi nagyon jól éreztük magunkat, egészen biztosan vissza fogunk térni. :-) http://www.vadasapanzio.hu/
A prósza (vagy másként lapcsánka, lepcsánka, tócsni, tócsi, cicege, matutka, macok) összetevői: burgonya, vöröshagyma, fokhagyma, liszt, tejföl (vagy kefir), egy kis olaj, kevés só és bors. A burgonyát lereszeljük, levét kinyomkodjuk, és annyi lisztet és tejfölt adunk hozzá, hogy közepesen sűrű masszát kapjunk. Hozzádjuk a reszelt vöröshagymát (előtte kevés olajon megpiríthatjuk, de lehet nyersen is) és a fokhagymát, megsózzuk, borsozzuk, majd rövid pihentetés után egy-egy merőkanálnyit palacsintasütőben szétterítünk, s mindkét oldalát aranybarnára sütjük. Tálalhatjuk fokhagymás tejföllel és sajttal megszórva, de húsos ételekhez köretként is kitűnő.
Szia!
VálaszTörlésZalai vagyok. A prósza kefírrel készül, a tejföl nem autentikus hozzávaló - illetve csak a tetejére, mikor már esszük. Régen csak aludttejjel készítették. A prósza igazi íze a savanykás aludttejtől lesz olyan isteni. Tudom, sokfelé tejföllel csinálják, de nem az igazi.
És nem kell kinyomkodni sem a lereszelt krumplit, csak egyszerűen kefírt és lisztet keverni hozzá. Rögtön lehet sütni.
És valóban fantasztikus étel! :)
Szia!
VálaszTörlésSajnos házilag még nem csináltam, de ha belevágok, majd kefirrel fogom készíteni. Biztos nagyon finom lehet aludttejjel is, de nekem már évek óta nem sikerült igazi aludttejet készíteni, még a "házi"-ként vett tej is csak megbüdösödik. Bezzeg gyerekkoromban milyen finom aludttejet ittunk!
Igen, tényleg nagyon finom étel! ;-) Megkóstoltuk köretként is ugyanebben a panzióban, "Szalafői sertéscsíkok burgonyaprószában" fantázianév alatt, úgy is ízletes volt. A hús zöldbabbal savanykás-tejfölösen volt elkészítve, és úgy szedték rá a prószára, nagyon jól illett a savanykás ízhez.
Hát igen... a tejjel nekem is ez a tapasztalatom! Egyszerűen nem alszik meg.
VálaszTörlésA prósza remekül variálható étel. Használhatod hús bundázására is, úgy is isteni! Husi, liszt, prószatészta. Csak kicsit gezemicés lesz minden... :) De nagyon fini!
No most már teljesen felcsigázott a téma, hétvégén prósza is lesz a menüben! :-)
VálaszTörlés