2010. április 21., szerda

Túrós málnatorta





Ez a rózsaszín torta még tavaly novemberben készült Anyu születésnapjára, tegnap a fotók rendezgetése közben akadtam rá a képekre.

  
A torta piskóta része a Horváth Ilona féle vizes piskóta recept alapján készült, a krém pedig saját kreálmány.
   
A piskóta hozzávalói
  • 4 egész tojás
  • 25 dkg porcukor
  • 20 dkg liszt (fele rétesliszt, fele finomliszt)
  • 8 kanál víz
  • 1 csapott mokkáskanálnyi szódabikarbóna
A piskóta elkészítése
  • Egy kapcsos tortaformát kibélelünk vékony sütőpapírral. A papír pont akkora legyen, mint a forma alja, ne érjen fel az oldalába. (Legegyszerűbb a formát a papírra helyezni, ceruzával körberajzolni majd kivágni és a formába illeszteni.)
  • A tojásokat alaposan mossuk meg, majd válasszuk szét a sárgákat és a fehérjéket. Mindig friss tojással dolgozzunk, mert az állott, régi tojást nem fogjuk tudni felverni. Ügyeljünk arra is, hogy a szétválasztásnál ne sérüljön meg a sárgája, mert ha egy kis része is a fehérjéhez keveredik, nem tudunk majd kemény habot verni belőle.
  • A tojássárgákat 20 dkg porcukorral és 4 evőkanál vízzel robotgéppel kb. 6-8 percig folyamatosan keverjük.
  • A tojásfehérjékhez hozzáadunk 4 kanál vizet, robotgéppel kemény habbá verjük, majd 5 dkg porcukorral tovább verjük. Figyeljünk arra, hogy az edény és a robotgép karja (habverője) is tiszta legyen, mert csak így lesz kemény a hab.
  • A 10 dkg réteslisztet és a 10 dkg finomlisztet összekeverjük, majd elfelezzük és két külön tálba tesszük. Az egyikhez hozzákeverjük a szódabikarbónát.
  • A liszt felét, amiben a szódabikarbónát elvegyítettük, apránként adagolva hozzászitáljuk a tojássárgához, és lassan összekeverjük. Eztuán hozzáadjuk a hab felét, óvatosan beleforgatjuk, azután a többi liszttel és a fennmaradt habbal könnyedén elkeverjük. (Finoman, óvatosan, hogy ne törjön össze a hab.)
  • A masszát a kibélelt tortaformába öntjük, majd előmelegített sütőben 165 fokon 35-40 percig sütjük. Ügyeljünk, hogy a már teljesen bemelegedett sütőbe tegyük be, hogy egyenletes hőfokon süljön. Ha nagyon pirulna, takarjuk be a tetejét sütőpapírral de vigyázzunk, hogy kb. 20 percig semmiképp se nyissuk ki a sütő ajtaját, mert a tészta összeesik.
  • Tűpróbával állapítsuk meg, hogy megsült-e. Ha a tészta közepébe szúrt kötőtű / hústű már nem ragacsos, zárjuk el a sütőt, és félig nyitott ajtónál hagyjuk lassan kihűlni. (Így nem fog összeesni a tészta.)
  • Ha teljesen kihűlt, vágjuk körbe a forma mentén, csatoljuk le az oldalát, fordítsuk a tetejére, és húzzuk le az aljáról a sütőpapírt. Óvatosan vágjuk ketté keresztben a piskótát.
A krém hozzávalói
  • 2 zacskó bio vaníliás pudingpor (az ebben lévő kukoricakeményítő összefogja a masszát, nem lesz túl folyós, és a vaníliától kellően pikáns lesz az íze)
  • nádcukor
  • porcukor
  • 6 dl tej
  • 25 dkg túró
  • 1 csomag fagyasztott málna

A krém elkészítése
  • A pudingporhoz némi nádcukrot adunk, és a tejet apránként hozzáöntve csomómentesre kavarjuk, majd felforraljuk. Addig forraljuk alacsony hőfokon, míg teljesen be nem sűrűsödik. (Ez pár percet vesz igénybe, közben folyamatosan kevergessük.) Hagyjuk kihűlni.
  • A kiolvasztott málnából féreteszünk néhány szemet a díszítéshez, a többit pedig villával pépesre nyomkodjuk.
  • A túrót áttörjük, majd hozzáadjuk a málnapépet és jól összekeverjük.
  • Hozzákeverjük a kihűlt pudingot is, majd ízlés szerint édesítjük porcukorral.
Végül a piskótalapot kívül-belül megkenjük a krémmel, a tetejét málnaszemekkel díszítjük, majd legalább fél napig a hűtőszekrényben érleljük.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése