Még tavaly tavasszal kreáltam ezt ez a könnyű, tojásfehérjéből készült tortaféleséget, de valahogy csak most került a kezembe a fénykép és a recept. Bár már lassan megint aktuális, mert savanykás gyümölcsökkel az igazi, és hamarosan itt a bogyós gyümölcsök szezonja, úgyhogy megint lehet alkotni. :-)
Alapja egy óriási kakaós habcsók (de lehet sima is, kakaó nélkül), erre jön az édes tejszínhab, tetejére pedig savanykás, főként bogyós gyümölcsök, nálam ennél szeder és áfonya.
Ezt a kívül ropogós, belül pedig puha, egyszerre édes és savanykás süteményt Pavlova tortának is hívják, nevét Anna Pavlova (1881-1931) orosz balerináról kapta, aki körbeturnézta a világot, és az ő tiszteletére készítették ezt a tortát az egyik fellépés helyszínén. A finomság eredetéről azonban a mai napig vitáznak: Ausztrália és Új-Zéland is magáénak tartja, és mindkét nemzeti konyha elválaszthatatlan része. Eredetétől függetlenül nagyon finom!
Hozzávalók:
- 5 db tojásfehérje
- 30 dkg porcukor
- kb. fél evőkanál 10 %-os ecet
- 5 g kukoricakeményítő
- 20 g jó minőségű, cukorzatlan kakaópor
- A tetejére: habtejszín + habfixáló + pici porcukor, szeder és áfonya
Elkészítés:
- A sütőt előmelegítettem 170 fokra, és egy nagy sütőtepsit kibéleltem sütőpapírral.
- A tojásfehérjéket gépi habverővel keverni kezdtem, közben hozzáadtam a porcukrot és kemény habbá vertem.
- Végül hozzáadtam az ecetet, a kukoricakeményítőt és a kakóport, majd homogénre kevertem.
- A tojáshabos masszát a sütőpapírral bélelt tepsi közepére halmoztam kb. 20-25 cm-es átmérőjű kör alakban.
- A tepsit az előmelegített sütőbe tettem, és egy perc múlva lejjebb vettem a hőfokot kb. 140 fokra.
- Kb. 1 órán keresztül sütöttem, majd félig nyitott sütőajtó mellett hagytam kihűlni.
- A kihűlt habcsókot megkentem tejszínhabbal (ehhez az egy éjszakánt át hűtőben tárolt habtejszínt pici cukorral és habfixálóval gépi habverő segítségével keményre vertem), a tetejére pedig áfonyát és szedret szórtam.
Szép! :)
VálaszTörlésAnnyira jól néz ki!!!
VálaszTörlésKöszi. :-)
VálaszTörlés