A durumbúza lisztje jóval egészségesebb, mint a hagyományos búzáé: vitaminokban és ásványi anyagokban gazdag, remek rostforrás. Lassan felszívódó szénhidrátként kevésbé emeli meg a vércukorszintet, sokáig tartó teltségérzetet okoz, így kevesebb mennyiséggel is jóllakunk, ráadásul könnyen emészthető.
Most durumlisztből készítettem a pizzát. Bár teljesen más állagú lett, mintha sima lisztből gyúrtam volna, különleges, jó ízű lett a tésztája. Lyukacsos, teflon pizza sütőlapon sütöttem, így a szokásos mennyiségből 2 db 32 cm-es, vékonytésztás pizza lett. Az egyiket bazsalikomos-oregánós-fokhagymás sűrített paradicsommal kentem meg, a másikra pedig krémsajtos-fokhagymás tejföl került alapként. Megszórtam mindkettőt vékonyra szeletelt friss gombával, párolt kukoricával, karikára vágott póréhagymával és reszelt sajttal.
Hozzávalók:
- 40 dkg durumliszt
- 1 teáskanál só
- 1 dl langyos tej
- 2,5 dkg friss élesztő
- 1 csapott evőkanál nádcukor
- kb. 1,25 dl langyos víz
- kb. 2 evőkanálnyi olívaolaj
Elkészítés:
- A langyos tejben elkevertem a cukrot, hozzámorzsoltam az élesztőt, és meleg helyen felfuttattam.
- A lisztben elkevertem a sót, hozzáöntöttem a felfutott élesztőt és kézzel elkevertem. Hozzáadtam egy kevés olívaolajat és tovább kavargattam. Hozzáöntöttem a vizet és alaposan összegyúrtam.
- Kb. 10 percig dagasztottam a tésztát (a tészta állagától függően szükséges lehet egy kevés víz vagy liszt hozzáadására, a lényeg, hogy könnyű, egészen ruganyos tésztát kell kapnunk), majd két gombócot formálva belőle kilisztezett kelesztőtálba tettem és langyos helyen kb. 45 percig kelesztettem.
- Amikor a tészta megkelt, az olajjal vékonyan megkent pizza sütőlapra nyújtottam. Az egyiket fokhagymás-fűszeres sűrített paradicsommal, a másikat krémsajtos-fokhagymás tejföllel kentem, és megszórtam szeletelt gombával, párolt kukoricával, póréhagymával és reszelt sajttal.
- A pizzát kb. 185 fokra előmelegített sütőben 15 percig sütöttem. (A vékony tészta és a lyukacsos sütőlap miatt bőven elég volt negyed óra sütés, míg a vastagabb tésztához kellene kb. 25 perc.)
Szuper recept, kipróbáltam. Azóta már 4szer sütöttem így.
VálaszTörlésKlassz ez a recept. Köszi :-)
VálaszTörlésNagyon jó és könnyű elkészíteni. Nagy sikere volt! 😇Gyakran fogom készíteni.
VálaszTörlés