2011. január 14., péntek

Narancsos kuglóf kakaós-diós sapkában

  
 
   
Ezt a pikáns kuglófot "A sütés bibliája" szakácskönyvben talált recept szerint sütöttem meg, bár egy picit alakítottam rajta. Nagyon finom, és egész gyorsan elkészül.


  
Hozzávalók:
  • Kakaós-diós keverék a tetejére (2/3 bögre cukor, 1/2 bögre apróra vágott dió, 4 evőkanál kakaópor összekeverve)
  • 3/4 bögre vaj
  • 1 bögre cukor
  • 3 tojás
  • 2 teáskanál bourbon vaníliás cukor
  • 1/2 bögre tejföl
  • 3 bögre liszt
  • 3 teáskanál szódabikarbóna
  • 1 bögre narancslé (3 db közepes méretű narancs kifacsarásával)
  • 1/2 bögre házi narancslekvár
 
Elkészítés:
  • Készítsük el a kakaós-diós keveréket a tetejére. Melegítsük elő a sütőt 180 fokra. Vastagon kenjünk ki vajjal egy háromliteres bordázott kuglófformát.
  • Egy nagy tálban keverjük simára a vajat és a cukrot. Adjuk hozzá a tojásokat és a vaníliás cukrot, majd ezekkel is keverjük simára. Utána dolgozzuk bele a tejfölt is. Egy másik tálban keverjük össze a lisztet és a szódabikarbónát, majd a narancslével felváltva alaposan keverjük össze a vajas masszával.
  • Kenjük meg az előkészített kuglófforma alját narancslekvárral. Szórjuk rá a kakaós-diós keverék felét, erre kerül a tészta fele, amelyet egyenletesen simítsunk el. Szórjuk rá a megmaradt kakaós-diós keveréket, majd egyenletesen borítsuk be a megmaradt tésztával.
  • Süssük kb. 1 órát. Abból tudjuk, hogy kész van, ha a sütemény közepébe szúrt hústűt tisztán tudjuk kihúzni. Fémspatulával lazítsuk meg a szélét, hogy a kuglóf elváljon a sütőforma oldalától, majd azonnal borítsuk tálalótálra.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése