Olyan finom lett a múltkori töltött pizza, hogy most megint calzone készítésre adtam a fejem. A szokásos mennyiségű tésztát gyúrtam be, de most hat felé osztottam, így kisebb, pofásabb darabok lettek.
- 40 dkg liszt (fele sima, fele durum)
- 1 teáskanál só
- 1 dl langyos tej
- 2,5 dkg friss élesztő
- 1 csapott evőkanál nádcukor
- kb. 1,25 dl langyos víz
- kb. 2 evőkanál olíva olaj
Elkészítés:
- A langyos tejben elkevertem a cukrot, hozzámorzsoltam az élesztőt, és meleg helyen felfuttattam.
- A kétféle lisztet összekevertem, elkevertem benne a sót, hozzáöntöttem a felfutott élesztőt és kézzel elkevertem. Hozzáadtam egy kevés olívaolajat és tovább kavargattam. Hozzáöntöttem a vizet és alaposan összegyúrtam.
- Kb. 10 percig dagasztottam a tésztát (a tészta állagától függően szükséges lehet egy kevés víz vagy liszt hozzáadására, a lényeg, hogy könnyű, egészen ruganyos tésztát kell kapnunk), majd hat darab egyforma méretű gombócot formálva belőle kilisztezett kelesztőtálba tettem és langyos helyen kb. 45 percig kelesztettem.
- Míg a tészta kelt, elkészítettem a szószokat. Hámozott paradicsomot (konzerv) zúzott fokhagymával, pici cukorral, bazsalikommal és oregánóval sűrűre főztem majd kihűtöttem. Bekevertem a szokásos tejfölös alapot is: tejföl, zúzott fokhagyma, őrölt fehér bors és pici só.
- Előkészítettem a tölteléket: gombát tisztítottam és vékonyra szeleteltem, póréhagymát karikáztam, sajtot reszeltem, és kibontottam egy doboz konzerv kukoricát.
- Amikor a tészta megkelt, egyenként vékonyra (kör alakúra) nyújtottam őket. Hármat paradicsomos, hármat pedig tejfölös alappal kentem meg, és megszórtam szeletelt gombával, párolt kukoricával, póréhagymával és reszelt füstölt sajttal. A pizzákat félbehajtottam, a szélüket alaposan lenyomkodtam, majd sütőpapírral bélelt tepsire fektettem. A tészták tetejét vékonyan megkentem olívaolajjal, és szórtam rá reszelt füstölt sajtot.
- A pizzákat kb. 185 fokra előmelegített sütőben 25 percig sütöttem.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése