Olyan lett ez a desszert, mint régen a "napközis piskóta", csak csokiszósz helyett eperöntettel. Az én ízlésemnek egy kicsit édes lett az eperdzsemtől, úgyhogy legközelebb friss eperből készítem majd a szószt.
Hozzávalók a piskótához:
- 9 db friss tojás
- 18 dkg porcukor
- 20 dkg liszt (fele finom-, fele durumliszt)
- 1 csapott mokkáskanál szódabikarbóna
A piskóta elkészítése:
- A sütőt előmelegítettem 165 fokra.
- Egy téglalap alakú tepsi alját kibéleltem szilikonos sütőpapírral.
- A lisztet kimértem, hozzáadtam a szódabikarbónát, majd átszitáltam.
- Kimértem a porcukrot, két külön tálkába: az egyikbe 12, a másikba 6 dkg-ot.
- A tojásokat alaposan megmostam, majd kettéválasztottam őket egy-egy mély tálba.
- A tojássárgákhoz hozzáadtam 12 dkg porcukrot, majd gépi habverővel habosra kavartam. (Kb. 5-6 perc.)
- A tojásfehérjét gépi habverővel elkezdtem habbá verni, majd mikor már majdnem kész lett, hozzáadtam 6 dkg porcukrot, és kemény habbá vertem.
- A tojássárgás habhoz hozzákevertem a liszt egyharmad részét, majd nagy méretű fakanállal óvatosan hozzáforgattam a tojásfehérjehab egy részét. Ezután megint egy rész lisztet, majd egy rész habot forgattam bele, majd megismételtem az utolsó adaggal. (A fehérjehabot óvatosan forgattam bele, nehogy összetörjön.)
- A masszát a kibélelt tepsibe öntöttem és elegyengettem.
- A tésztát az előmelegített sütőbe toltam, és összesen kb. 55 percig sütöttem. Az első 15 percben 165 fokon sült, majd visszavettem a sütőt 150 fokra, nehogy megégjen. A sütés vége felé, amikor kissé pirulni kezdett a piskóta teteje, kinyitottam a sütőt, és ráterítettem a piskótára egy darab sütőpapírt, nehogy megégjen.
- Kb. 55 percnyi sütés után kézzel kicsit megnyomtam a piskóta tetejét, hogy megsült-e, és tűpróbával is ellenőriztem. (Ha jól átsült, a tészta rugalmas, és nem horpad be, a beledugott hústű pedig nem lesz ragacsos.)
- Amikor a piskóta megsült elzártam a sütőt, és a sütőben hagyva félig nyitott ajtónál hagytam teljesen kihűlni. (Így nem horpadt be a piskóta teteje.) Végül kiborítottam a tepsiből, kettévágtam, majd felkockáztam.
Az öntet hozzávalói:
- 1 üveg eperdzsem
- 1 tasak bourbon vaníliás cukor
- 3 teáskanál kukoricakeményítő
- 3 dl tej
Az öntet elkészítése:
- A vaníliás cukorból, a keményítőből és a tejből pudingot főztem, majd amikor kihűlt, habverővel hozzákevertem az eperdzsemet.
- A kettévágott piskótakockák közepét vékonyan megkentem az öntettel, hogy ne legyenek túl szárazak. Tálaláskor a piskótát leöntöttem az eperöntettel és friss eperrel díszítettem.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése