2011. május 18., szerda

Slambuc

   
  


Ha bogrács, akkor csakis slambuc, és azt Apu csinálja a legjobban! Ez az alkotás május elején született egy bükkszentkereszti hosszú hétvégén, és természetesen szokás szerint nagyon finom lett. Apu szerint - mint utóbb megvallotta - azért lett olyan ízletes, mert pontosan 32-szer rázogatta meg a bográcsot a tűz fölött, átforgatva ezzel a tésztát.
 
Hozzávalók:
  • kb. 30 dkg füstölt húsos szalonna
  • 2 fej vöröshagyma
  • 12 db közepes méretű krumpli
  • 2 csomag lebbencstészta (2 x 20 dkg)
  • őrölt pirospaprika
  
Elkészítés:
  • A krumplit meghámozzuk, megmossuk és felkockázzuk.
  • A vöröshagymát és a füstölt szalonnát is felkockázzuk.
  • Az előkészített hozzávalókat kivisszük a tűzrakóhelyhez, és megrakjuk a tüzet.
  • Amikor a tűz már jó, a szalonnát a bográcsba tesszük és zsírjára pirítjuk, majd rászórjuk a vöröshagymát és üvegesre pároljuk. Megszórjuk őrölt pirospaprikával és sóval, majd hozzáadjuk a burgonyát és alaposan elkeverjük. Mikor átmelegedett, felöntjük annyi vízzel, hogy a krumplit kb. 2 ujjnyival ellepje és főzni kezdjük.
  • Amikor a burgonya már félig megfőtt, a lebbencstésztát egy kissé megtördeljük és a bográcsba szórjuk. Nem keverjük meg, hanem hagyjuk, hogy a tészta feligya a vizet, és néha óvatosan megrázogatjuk a bográcsot.
  • Amikor a tészta már az összes vizet beitta és a slambuc kezd összeállni, a bográcsot levesszük az állványról, és a fülénél fogva megrázogatjuk, átforgatjuk a tésztát. Apu szerint egészen pontosan 32-szer kell megismételni ezt a műveletet. :-) 

    

1 megjegyzés:

  1. Ma akarom megfőzni ez a recept nagyon tetszik nekem.

    VálaszTörlés