2012. november 25., vasárnap

Őszibarackos túrótorta

    
  
  
      
Anyukám születésnapjára készült ez a savanykás, pikáns torta. Az alapja kakaós piskóta, túrókrémmel kentem meg és őszibarack került a tetejére. A piskótát a szokásos recept szerint készítettem annyi különbséggel, hogy a liszt egy részét kakaóporral helyettesítettem.
    
Hozzávalók a kakaós piskótához (28 cm-es tortakarikával készült):
       
  • 9 db friss tojás
  • 18 dkg porcukor
  • 18 dkg liszt (fele rétes-, fele finomliszt) - 3 evőkanál
  • 3 evőkanál kakaópor
  
A kakaós piskóta elkészítése:
    
  • A sütőt előmelegítettem 175 fokra.
  • A tortakarika alját kibéleltem sütőpapírral.
  • A kétféle lisztet kimértem, összekevertem, majd kivettem belőle 3 evőkanálnyit. Hozzáadtam 3 evőkanál kakaóport, majd alaposan elvegyítettem.
  • Kimértem a porcukrot, két külön tálkába: az egyikbe 12, a másikba 6 dkg-ot.
  • A tojásokat alaposan megmostam, majd kettéválasztottam őket egy-egy mély tálba.
  • A tojássárgákhoz hozzáadtam 12 dkg porcukrot, majd gépi habverővel habosra kavartam. (Kb. 5-6 perc.)
  • A tojásfehérjét gépi habverővel elkezdtem habbá verni, majd mikor már majdnem kész lett, hozzáadtam 6 dkg porcukrot, és kemény habbá vertem.
  • A tojássárgás habhoz hozzászitáltam a liszt egyharmad részét, belekevertem, majd nagy méretű fakanállal óvatosan hozzáforgattam a tojásfehérjehab egy részét. Ezután megint egy rész lisztet, majd egy rész habot forgattam bele, majd megismételtem az utolsó adaggal. (A fehérjehabot óvatosan forgattam bele, nehogy összetörjön.)
  • A masszát a tortaformába öntöttem, elegyengettem, majd egészen a karika széléig kihúztam.
  • A tésztát az előmelegített sütőbe toltam, és összesen kb. 45 percig sütöttem. Az első 15 percben 175 fokon sült, majd visszavettem a sütőt 150 fokra, nehogy megégjen.
  • Kb. háromnegyed óra sütés után kézzel kicsit megnyomtam a piskóta tetejét, hogy megsült-e, és tűpróbával is ellenőriztem. (Ha jól átsült, a tészta rugalmas, és nem horpad be, a beledugott hústű pedig nem lesz ragacsos.)
  • Amikor a piskóta megsült elzártam a sütőt, és a sütőben hagyva félig nyitott ajtónál hagytam teljesen kihűlni. (Így nem horpadt be a piskóta teteje.) Végül kivettem a formából és kettévágtam.
  
A krém hozzávalói:
  
  • 75 dkg túró
  • 25 dkg mascarpone
  • 2 evőkanál tejföl
  • 3 csomag bourbon vaníliás cukor
  • kb. 5-6 teáskanál porcukor
  • fél bio citrom leve és reszelt héja
     
A krém hozzávalóit alaposan összekevertem, majd a kihűlt, kettévágott piskóta két lapja között és a tetején is megkentem. Végül őszibarack szeleteket sorjáztam a torta tetejére.
    
     

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése