Vicces, hogy a neve ellenére semmi köze a franciákhoz: magyar eredetű ételről van szó, amelyet eredetileg magyar szakácsok találtak ki a konyhai maradékok (pl. levesben főtt zöldségek) hasznosítására. Mindenesetre gyorsan elkészíthető, finom saláta, bár nem éppen fogyókúrás.
Kb. egyenlő arányban, nálam kb. 30-30 dkg volt:
- burgonya
- sárgarépa
- zöldborsó
- savanykás alma
- csemege uborka
- 5 evőkanál majonéz
- 3,5 dl tejföl
- 3-4 evőkanál mustár
- pici cukor
- só
- kevés őrölt bors
Elkészítés:
- Most az egyszerűbb (és gyorsabb) megoldást választva fagyasztott "franciasaláta" keverékből készítettem, melyben burgonya és sárgarépa volt apróra kockázva, valamint zöldborsó. A fagyasztott zöldséget forró, kissé megsózott vízben megpároltam, majd leszűrtem és félretettem hűlni. (A főzővizet lefagyasztottam, mert krémleveshez vagy esetleg rizottóhoz remek zöldségalaplé lesz.)
- Az almát meghámoztam és apróra kockáztam.
- A csemege uborkát is apróra kockáztam.
- A majonézből, tejfölből, mustárból elkészítettem a mártást, picit sóztam, borsoztam és kevés cukorral ízesítettem.
- Végül a zöldségeket és az almát összekevertem, ráöntöttem a szószt, átkevertem, és egy éjszakára a hűtőbe tettem tálalás előtt, hogy az ízek összeérjenek.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése