Nincs is újév lencse nélkül: a népi hiedelem szerint gazdagságot és bőséget hoz az új esztendőre. Aki nem hisz a babonákban, egye azért, mert finom és egészséges.
Hozzávalók:
- 50 dkg lencse
- 2 fej vöröshagyma
- 3-4 darab babérlevél
- 4 gerezd fokhagyma
- 2 teáskanál bio ételízesítő
- kevés olívaolaj
- só
- őrölt bors
- 2 csapott evőkanál liszt
- 1 teáskanál őrölt pirospaprika
- 1 dl tejföl
- 2 púpos evőkanál mustár (mivel savanykásan szeretjük, nem sajnáltam a mustárt)
Elkészítés:
- A lencsét átválogattam, megmostam, majd néhány órára vízbe áztattam.
- Áztatás után a lencsét feltettem főni a vízzel és néhány darab babérlevéllel együtt. Amikor felfőtt beleszórtam a bio ételízesítőt, őröltem bele borsot, megsóztam, majd fedő alatt alacsony lángon főztem.
- Az apróra kockázott vöröshagymát kevés olívaolajon megfonnyasztottam, majd hozzáadtam a zúzott fokhagymát, és kb. fél percig együtt pirítottam. Végül a hagymát a fővésben lévő lencséhez öntöttem és együtt főztem puhára.
- Miután a lencse megfőtt, mustáros rántással sűrítettem, és pár perc forralás után tálaltam. (Mustáros rántás: a lisztet kevés olívaolajon világosbarnára pirítottam, rászórtam a pirospaprikát, elkevertem, majd hozzáadtam a tejfölt és a mustárt és habverővel simára kevertem.)
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése