Ezt a finom, foszlós tésztájú bukta receptet Limara pékségéből hoztam.
Hozzávalók:
- 60 dkg liszt
- csipet só
- 3 evőkanál cukor
- 2db tojás sárgája
- 1 db egész tojás
- 3 dl tej
- 2,5 dkg friss élesztő
- 6 dkg olvasztott vaj
- + 1 db tojás a kenéshez
- lekvár tölteléknek (nálam most ribizli lekvár került bele)
Elkészítés:
- Az élesztőt a langyos tejben pici cukorral felfuttattam.
- A lisztben elkevertem a sót, hozzáadtam a felfutott élesztőt, a cukrot, a tojást és a tojássárgákat, majd tésztát dagasztottam. A vajat csak a végén adtam hozzá.
- A tésztát kelesztőtálban duplájára kelesztettem.
- Amikor a tészta megkelt, lisztezett deszkán kb. ujjnyi vastagságúra nyújtottam. Kb. 8 cm-es négyzetekre vágtam, mindegyikre tettem egy-egy kanál lekvárt, majd egyesével feltekertem. A tekercseket vajjal kikent tepsibe sorjáztam, szorosan egymás mellé.
- A buktákat még hagytam a tepsiben kb. fél órát kelni, majd tetejüket felvert tojással megkentem, és 170-175 fokra előmelegített sütőben 25 perc alatt pirosra sütöttem. Miután kihűlt, széttépkedtem a buktákat és tányérra tettem.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése