2018. december 31., hétfő

Joghurtos-mustáros lencsesaláta lilahagymával


  
Remek alternatíva a kötelező újévi lencsére, ha már unjuk a szokásos főzeléket. Pikáns, savanykás, hagymás, szaftos, virsli vagy husi mellé jól passzol, de magában is nagyon finom.
  
Hozzávalók:
  • 1 kg lencse
  • 6-7 db babérlevél
  • frissen őrölt tarkabors
  • 8 gerezd fokhagyma a lencséhez + 8 gerezd a szószhoz
  • só- és adalékanyagmentes ételízesítő
  • görög joghurt és sima natúr joghurt (a mennyiség ízlés kérdése, én jó szaftosra csináltam, legalább 5-6 dl került bele)
  • mustár (ennek a mennyisége is ízlés dolga, nem sajnáltam belőle)
  • 2 fej nagyobb lilahagyma
  • kevés eritrit
 
Elkészítés:
  • A lencsét átválogattam, átmostam, majd néhány órára vízbe áztattam.
  • Amikor a lencse megázott (kb. 4 óra) a babérlevelekkel feltettem főni.
  • Amikor felforrt, hozzáadtam a zúzott fokhagymát, sóztam-borsoztam, szórtam bele kevés ételízesítőt, majd fedő alatt alacsony hőfokon puhára főztem. (Kb. 15-20 perc.)
  • A lilahagymát csíkokra vágtam. Ráöntöttem a joghurtot és a mustárt, sóztam-borsoztam, hozzáadtam a zúzott fokhagymát, tettem bele egy kevés eritritet és alaposan elkevertem.
  • A megfőtt lencséről leszűrtem a levet, és a lencsét hozzáadtam a hagymás-joghurtos szószhoz. 
  • Néhány órás hűtőben történő érlelődés után lesz igazán finom.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése