2018. december 29., szombat

Spenótos bulguros pulyka egytál

 
 
 
Aki a spenótot szereti (jó sok fokhagymával megspékelve természetesen), rossz ember nem lehet, az tuti. ;-) De ha nem szereted azt a zöld izét, ami az ovis-isis ebédeket juttatja eszedbe, akkor se kattints el, mert lehet, hogy igazából szereted a spenótot, csak még nem etted jól elkészítve. Ez a finomság ugyanis még csak nem is hasonlít a napközis jó-sok-rántásos-lisztcsomós-tömős spenótfőzelékre. A natúr spenót ebben az egytálételben csak pikáns kiegészítője, különleges kísérője a húsnak és a bulgurnak. És persze semmi "gyári" spenótpüré, csak leveles "natúr" spenót. A többi a szakács dolga.
  
Hozzávalók:
  • kb. 1,3 kg pulykamellfilé
  • kevés kókuszzsír (csak annyi, hogy a hús ne tapadjon le sütéskor)
  • frissen őrölt tarkabors
  • pulyka fűszerkeverék (só- és adalékanyag mentes)
  • natúr ételízesítő (só- és adalékanyag mentes)
  • 1 fej fokhagyma
  • kevés száraz rozé
  • 30 dkg fagyasztott leveles spenót
  • 2-3 evőkanál görög joghurt 
  • frissen reszelt szerecsendió
  • 1 bögre bulgur (szárazon mért)
   
Elkészítés:
  • A kockára vágott pulykamellet kevés kókuszzsíron fehéredésig sütöttem.
  • A húshoz adtam a fűszereket (bors, só, fűszerkeverék, ételízesítő) és a zúzott fokhagyma felét. Öntöttem alá egy kevéske vizet és száraz rozét, majd fedő alatt párolni kezdtem.
  • Míg a hús párolódott, a bulgurt 2,5-szörös mennyiségű vízben megfőztem (kb. 10, max 15 perc), közben sóval és borssal ízesítettem.
  • Amikor a hús puhára párolódott hozzáadtam a spenótot és a fokhagyma másik felét, reszeltem bele szerecsendiót, és fedő alatt kb. 5 percig tovább pároltam alacsony hőfokon.
  • Végül hozzáadtam a görög joghurtot és a főtt bulgurt, majd elkevertem.
 


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése