2020. május 25., hétfő

Paprikás csirkemáj

   

Megint máj, mert abból sosem elég. Megosztó étel, sokan nem szeretik, keserűnek tartják, egyesek szerint tele van méreganyagokkal és egészségtelen. Vasban, vitaminokban és fehérjében viszont biztosan gazdag, tápláló, és szerintem az egyik legfinomabb étel, úgyhogy én a májevők táborát gyarapítom.
  
Ez a fogás most rendhagyó módon készült: paprikás-pörköltes jellegű lett a végeredmény, de nem klasszik pörkölt alappal kezdtem, hanem fokhagymás-tejes pácolással. Olyan puha lett, hogy szétomlott a szánkban. 
  
Hozzávalók:
  • 1 kg csirkemáj
  • 6-8 gerezd fokhagyma
  • kevés tej
  • kevés olaj
  • frissen őrölt tarkabors
  • 3 db lilahagyma
  • 1 evőkanál őrölt pirospaprika
  • 1 dl száraz rozé
  • 2 db babérlevél
  • 1 teáskanál majoranna
  • végül egy kevés só

Elkészítés:
  • A májat megtisztítottam, falatnyi kockákra vágtam, majd a zúzott fokhagymával, némi frissen őrölt borssal, tejjel és kevés olajjal bepácoltam. Egy éjszakát a hűtőben pihentettem.
  • A lilahagymát laskára vágtam, rászórtam a májra, és alacsony hőfokon a tejes-olajos páclével együtt párolni kezdtem. Amikor már forrt, hozzáadtam a pirospaprikát, a majorannát, a babérlevelet, és rozét öntöttem hozzá.
  • Amikor megfőtt, megsóztam, és még egy picit borssal ízesítettem.
   

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése