Még március elején, a húgom szülinapjára készült ez a krémes-habos mogyorótorta. Hát nem egy könnyű desszert, igazi kalóriabomba, de nagyon finom.
Hozzávalók a piskótához (28 cm-es tortakarikával készült)
- 9 db friss tojás
- 18 dkg porcukor
- 20 dkg liszt (fele rétes-, fele finomliszt)
- 1 késhegynyi szódabikarbóna
A piskóta elkészítése
- A sütőt előmelegítettem 165 fokra.
- A tortakarika alját kibéleltem szilikonos sütőpapírral.
- A lisztet kimértem, hozzáadtam a szódabikarbónát, majd átszitáltam.
- Kimértem a porcukrot, két külön tálkába: az egyikbe 12, a másikba 6 dkg-ot.
- A tojásokat alaposan megmostam, majd kettéválasztottam őket egy-egy mély tálba.
- A tojássárgákhoz hozzáadtam 12 dkg porcukrot, majd gépi habverővel habosra kavartam. (Kb. 5-6 perc.)
- A tojásfehérjét gépi habverővel elkezdtem habbá verni, majd mikor már majdnem kész lett, hozzáadtam 6 dkg porcukrot, és kemény habbá vertem.
- A tojássárgás habhoz hozzákevertem a liszt egyharmad részét, majd nagy méretű fakanállal óvatosan hozzáforgattam a tojásfehérjehab egy részét. Ezután megint egy rész lisztet, majd egy rész habot forgattam bele, majd megismételtem az utolsó adaggal. (A fehérjehabot óvatosan forgattam bele, nehogy összetörjön.)
- A masszát a tortaformába öntöttem, elegyengettem, majd egészen a karika széléig kihúztam.
- A tésztát az előmelegített sütőbe toltam, és összesen kb. 55 percig sütöttem. Az első 15 percben 165 fokon sült, majd visszavettem a sütőt 150 fokra, nehogy megégjen. A sütés vége felé, amikor kissé pirulni kezdett a piskóta teteje, kinyitottam a sütőt, és ráterítettem a piskótára egy darab sütőpapírt, nehogy megégjen.
- Kb. 55 percnyi sütés után kézzel kicsit megnyomtam a piskóta tetejét, hogy megsült-e, és tűpróbával is ellenőriztem. (Ha jól átsült, a tészta rugalmas, és nem horpad be, a beledugott hústű pedig nem lesz ragacsos.)
- Amikor a piskóta megsült elzártam a sütőt, és a sütőben hagyva félig nyitott ajtónál hagytam teljesen kihűlni. (Így nem horpadt be a piskóta teteje.) Végül kivettem a formából és kettévágtam.
Hozzávalók a krémhez
- 40 dkg mogyorókrém
- 50 dkg mascarpone
- 3 dl habtejszín
- 2 csomag zselatinfix
- + egész törökmogyoró a díszítéshez
A krém elkészítése
- A mogyorókrémet homogénre kevertem a mascarponéval.
- A behűtött habtejszínt gépi habverővel félig felvertem, hozzáadtam a zselatinfixet, majd kemény habbá vertem.
- A tejszínhabot a nutellás mascarponéhaz adtam és összekevertem. (Cukrot egyáltalán nem tettem a krémbe, mert a mogyorókrém nagyon édes.)
- A krémet egy-két órára a hűtbe tettem szilárdulni, majd megkentem vele a piskótát, a tetejét pedig egész mogyoróval díszítettem.
Biztosan nagyon finom volt, már ránézésre gusztusos ezzel a sok-sok krémmel!
VálaszTörlésKöszi. :-) Hát külsőre annyira nem lett esztétikus, no de az ízével szerencsére nem volt gond. ;-)
VálaszTörlés