2011. május 4., szerda

Mogyoró mousse torta

  
   

  
Még március elején, a húgom szülinapjára készült ez a krémes-habos mogyorótorta. Hát nem egy könnyű desszert, igazi kalóriabomba, de nagyon finom.
     
Hozzávalók a piskótához (28 cm-es tortakarikával készült)
  • 9 db friss tojás
  • 18 dkg porcukor
  • 20 dkg liszt (fele rétes-, fele finomliszt)
  • 1 késhegynyi szódabikarbóna
  
A piskóta elkészítése
  • A sütőt előmelegítettem 165 fokra.
  • A tortakarika alját kibéleltem szilikonos sütőpapírral.
  • A lisztet kimértem, hozzáadtam a szódabikarbónát, majd átszitáltam.
  • Kimértem a porcukrot, két külön tálkába: az egyikbe 12, a másikba 6 dkg-ot.
  • A tojásokat alaposan megmostam, majd kettéválasztottam őket egy-egy mély tálba.
  • A tojássárgákhoz hozzáadtam 12 dkg porcukrot, majd gépi habverővel habosra kavartam. (Kb. 5-6 perc.)
  • A tojásfehérjét gépi habverővel elkezdtem habbá verni, majd mikor már majdnem kész lett, hozzáadtam 6 dkg porcukrot, és kemény habbá vertem.
  • A tojássárgás habhoz hozzákevertem a liszt egyharmad részét, majd nagy méretű fakanállal óvatosan hozzáforgattam a tojásfehérjehab egy részét. Ezután megint egy rész lisztet, majd egy rész habot forgattam bele, majd megismételtem az utolsó adaggal. (A fehérjehabot óvatosan forgattam bele, nehogy összetörjön.)
  • A masszát a tortaformába öntöttem, elegyengettem, majd egészen a karika széléig kihúztam.
  • A tésztát az előmelegített sütőbe toltam, és összesen kb. 55 percig sütöttem. Az első 15 percben 165 fokon sült, majd visszavettem a sütőt 150 fokra, nehogy megégjen. A sütés vége felé, amikor kissé pirulni kezdett a piskóta teteje, kinyitottam a sütőt, és ráterítettem a piskótára egy darab sütőpapírt, nehogy megégjen.
  • Kb. 55 percnyi sütés után kézzel kicsit megnyomtam a piskóta tetejét, hogy megsült-e, és tűpróbával is ellenőriztem. (Ha jól átsült, a tészta rugalmas, és nem horpad be, a beledugott hústű pedig nem lesz ragacsos.)
  • Amikor a piskóta megsült elzártam a sütőt, és a sütőben hagyva félig nyitott ajtónál hagytam teljesen kihűlni. (Így nem horpadt be a piskóta teteje.) Végül kivettem a formából és kettévágtam.
    
Hozzávalók a krémhez
  • 40 dkg mogyorókrém
  • 50 dkg mascarpone
  • 3 dl habtejszín
  • 2 csomag zselatinfix
  • + egész törökmogyoró a díszítéshez
  
A krém elkészítése
  • A mogyorókrémet homogénre kevertem a mascarponéval.
  • A behűtött habtejszínt gépi habverővel félig felvertem, hozzáadtam a zselatinfixet, majd kemény habbá vertem.
  • A tejszínhabot a nutellás mascarponéhaz adtam és összekevertem. (Cukrot egyáltalán nem tettem a krémbe, mert a mogyorókrém nagyon édes.)
  • A krémet egy-két órára a hűtbe tettem szilárdulni, majd megkentem vele a piskótát, a tetejét pedig egész mogyoróval díszítettem.
   

2 megjegyzés:

  1. Biztosan nagyon finom volt, már ránézésre gusztusos ezzel a sok-sok krémmel!

    VálaszTörlés
  2. Köszi. :-) Hát külsőre annyira nem lett esztétikus, no de az ízével szerencsére nem volt gond. ;-)

    VálaszTörlés