Tízperces leves, ezért a receptjét sem bonyolítom túl. Zeller meghámoz, megmos, felkockáz, kevés vízben megpárol, közben sóz-borsoz, végül tejföl és pici tej hozzáad és botmixerrel elturmixol. Ropogós kenyérchipset beledobva tálal. Aztán már csak kanalazni kell.
2012. június 11., hétfő
2012. május 28., hétfő
Csíkos kávé, avagy Latte Macchiato
A rohanós-kapkodós hétköznapok után a legjobb dolog, ami történhet, amikor a férjem hétvégén reggeli ébresztő-italként elkészíti ezt a tejes-habos finomságot, és a kanapén kényelmesen, ráérősen elkortyolgatjuk. Ez abszolút az ő reszortja - tisztára, mint egy barista :-) -, én még sosem készítettem ilyen kávét, de meglestem, hogyan csinálja:
- Espresso kávéfőzőgéppel lefőzünk egy kétadagos feketét, közben pedig a gép gőzölőcsapjával tejet habosítunk. A tejhabosítás titka, hogy elsőként a gőzölőcsap segítségével levegőt juttatunk a hideg (minimum 2,8 % zsírtartalmú) tejbe. Tehát rögtön nem toljuk le a cső végét a tejbe, hanem a tej felszínén hagyjuk egy-két másodpercig, majd ezt követően a csövet ledugjuk a tej felszíne alá kb. egy cm-re, amíg a tej átmelegszik. Ahogy képződik a tejhab, úgy visszük lejjebb a bögrét, hogy a gőzcsapnak mindig csak a vége érjen bele a tejbe.
- Amikor a hab elkészült, a tejet óvatosan üvegpoharakba öntjük, a habot kanállal felfogva. Ezután a habot a tejre kanalazzuk.
- Végül a kávét lassan, óvatosan, vékony sugárban belecsurgatjuk a habos tejbe, így az átfolyik a habon, és fent marad a tej tetején.
2012. május 27., vasárnap
Kukoricás csirkemell
Gyors és egyszerű csirkés finomság.
Hozzávalók:
- csirkemell
- olívaolaj
- vöröshagyma
- fokhagyma
- konzerv kukorica
- kevés száraz fehérbor
- tejföl
- kevés liszt
- só, bors
- só- és adalékszermentes ételízesítő
Elkészítés:
- A húst megtisztítottam és kockákra vágtam.
- Az apróra kockázott vöröshagymát kevés olívaolajon megdinszteltem, majd rászórtam a húst és gyakran kevergetve átsütöttem.
- Adtam hozzá zúzott fokhagymát, só- és adalékszermentes ételízesítőt, sóztam, borsoztam, öntöttem alá egy kevés száraz fehérbort, és fedő alatt megfőztem.
- Amikor a hús megfőtt, beleszórtam a konzerv kukoricát (levével együtt), majd kevés liszttel kikevert tejföllel besűrítettem. Pár perc forralás után kifőtt tésztával tálaltam.
2012. május 26., szombat
Duplán spenótos tészta
Mivel a megunhatatlan spenótból sohasem elég, ennél a fogásnál a tészta és a szósz is a zöld finomságból készült. A spenótos száraztésztát készen vettem, csak ki kellett főzni, ezért a recept csak a szósz elkészítéséről szól, ami egyébként egyszerű és gyors.
Hozzávalók:
- bacon szalonna
- friss leveles spenót
- fejszín
- tejföl
- fokhagyma
- olívaolaj
- kevés liszt
- szerecsendió
- só, bors
Elkészítés:
- A spenótot alaposan átmostam, majd csíkokra vágtam.
- A bacont kockákra vágtam, majd egy kevés olívaolajon megpirítottam.
- Rászórtam a spenótot, megfonnyasztottam, adtam hozzá zúzott fokhagymát (nem sajnáltam), sóztam, borsoztam, majd fedő alatt pár percig pároltam.
- Öntöttem hozzá tejszínt, majd egy kevés liszttel kikevert tejföllel sűrítettem. Reszeltem bele szerecsendiót, majd egy-két perc forralás után a kifőtt tésztára szedve tálaltam.
2012. március 25., vasárnap
Kolbászos lencseleves
Bár az utóbbi hónapokban nem voltam valami nagy konyhatündér, de azért sütöttem-főztem néhány finomságot, amelyeket meg is örökítettem. Például ez a sűrű, savanykás lencseleves egy kis kenyérrel remek egytálétel volt.
Hozzávalók:
- lencse
- sárgarépa
- szárazkolbász
- vöröshagyma
- fokhagyma
- őrölt pirospaprika
- kevés liszt és olaj
- tejföl
- mustár
- só, őrölt bors
- babérlevél
Elkészítés:
- A lencsét átválogattam, átmostam, majd néhány órára vízbe áztattam.
- A lencsét a vízzel együtt és három-hény darab babérlevéllel feltettem főni.
- A sárgarépát megpucoltam és karikára vágtam, a kolbászt szintén karikáztam.
- A vöröshagymát apróra kockáztam.
- Amikor a lencse felfőtt sóztam-borsoztam, hozzáadtam a sárgarépát, a kolbászt és a vöröshagymát, és addig főztem, míg a lencse teljesen megpuhult.
- Kevés olajból, lisztből és őrölt pirospapikából rántást készítettem, tejföllel és mustárral elkevertem, egy-két gerezdnyi zúzott fokhagyma is került bele, majd ment a levesbe. Alaposan összekevertem, majd néhány perc forralás után tálaltam.
2011. október 30., vasárnap
Zsidó tojás
A tojás minden formában imádnivaló: legyen akár rántotta, omlett, tükörtojás, tojáslepény, tojáskrém, vagy csak simán főtt tojás, de gyakran készítek tejfölös-majonézes tojássalátát is. A zsidó tojás eddig valahogy kimaradt a sorból, de olyan finom lett, hogy ezután gyakran kerül majd terítékre.
Mivel vendégváró fogásnak készült, nem spóroltam a mennyiségen.
Hozzávalók:
- 20 db tojás
- kb. 7-8 evőkanál libazsír
- 5 fej lilahagyma
- kb. 5 evőkanál mustár
- só
- őrölt bors
- őrölt pirospaprika
Elkészítés:
- A tojásokat megmostam, majd hideg vízben feltettem főni. Amikor forrni kezdett, adtam hozzá egy teáskanál sót, hogy pucoláskor könnyebben lejöjjön a héja, majd 10 percig főztem.
- Míg a tojás főtt a lilahagymákat megpucoltam, megmostam, majd apróra kockáztam.
- A megfőtt tojásokat hideg vízben kihűtöttem majd megpucoltam, utána tojásszeletelővel keresztben és hosszában is felaprítottam.
- A tojást, a hagymát, a libazsírt és a mustárt alaposan összekevertem, majd sóval, őrölt borssal és némi őrölt pirospaprikával ízesítettem.
2011. október 29., szombat
Tiramisu kehelyben
Ez a vendégváró desszert a szokásos tiramisu recept szerint készült, csak most kehelybe rétegeztem a krémet és a babapiskótát, és a tetejére a kakaó mellé csokival bevont pörkölt kávébab és némi nescafe is került.
2011. szeptember 21., szerda
Zöldséges sertésragu
Hozzávalók:
- 60 dkg sertéslapocka
- 60 dkg sertéstarja
- 2 db fehérhagyma
- 2 db kisebb vöröshagyma
- 3 db paradicsom
- 1 db zöldpaprika
- kevés olívaolaj
- 6 gerezd fokhagyma
- 2 csapott teáskanál őrölt pirospaprika
- só, őrölt bors
- 1 dl száraz vörösbor (egri cuvée)
- 1 db sárgarépa
- 1 nagy konzerv morzsolt kukorica
- 1 nagy konzerv zöldborsó
Elkészítés:
- A paradicsomokat és a paprikát megtisztítottam majd apróra kockáztam.
- A húsokat megtisztítottam és felkockáztam.
- A fehér hagymát és a vöröshagymát megtisztítottam, apróra kockáztam, majd olívaolajon megdinszteltem. Rászórtam a húst, és gyakori kevergetés mellett fehéredésig sütöttem.
- Szórtam bele őrölt pirospaprikát, adtam hozzá zúzott fokhagymát (két gerezdet maghagytam, amit majd a végén adok hozzá), őröltem bele borsot, szórtam bele némi sót, majd alaposan elkevertem. Hozzáadtam a paprikát és a paradicsomot, öntöttem alá egy kevés száraz vörösbort, majd fedő alatt főzni kezdtem.
- Kb. 1-1,5 órán át főztem a tűzhely legkisebb fokozatán, néha-néha belekevertem, és pótoltam az elpárolgott folyadékot (a borsókonzerv és a kukoricakonzerv levéből töltögettem a húshoz). A főzés vége felé szórtam bele karikára vágott sárgarépát.
- Amikor a sárgarépa is megpuhult, hozzáadtam a borsót és a kukoricát, belepréseltem a maradék két gerezd fokhagymát, és került bele még némi őrölt bors és egy kevés só. Pár perc forralás után kifőtt tésztával tálaltam.
2011. szeptember 19., hétfő
Tejfölös-petrezselymes karalábéleves
Kellemesen édeskés ízű tejfölös-petrezselymes leves zsenge karalábéból. Hogy ne legyen egyhangú, egy kis sárgarépa és petrezselyemgyökér is került bele.
- 4 db karalábé
- 2 db sárgarépa
- 2 db petrezselyemgyökér
- 1 db fehér hagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- kevés vaj
- 2 dl tej
- 3 dl tejföl
- 1 evőkanál liszt
- só, őrölt bors
- 2 teáskanál bio ételízesítő (só-, és adalékszermentes)
- petrezselyemzöld
Elkészítés:
- A fehér hagymát megpucoltam, megmostam, apróra kockáztam, majd egy kevés vajjal egy nagy edénybe tettem.
- A karalábét, a sárgarépát és a petrezselyemgyökeret megpucoltam, megtisztítottam, majd felaprítottam.
- A hagymát a vajon megfonnyasztottam, majd rászórtam a zöldségeket és összekevertem. Gyakori kevergetés mellett megdinszteltem, majd adtam hozzá zúzott fokhagymát, őröltem bele borsot, megsóztam, és szórtam bele bio ételízesítőt. Felöntöttem vízzel és egy kevés tejjel, és fedő alatt megpároltam.
- Amikor a zöldségek megpárolódtak, a levest kevés lisztből és tejfölből készített habarással besűrítettem. Pár percig forraltam, végül apróra vágott petrezselyemzölddel ízesítettem.
2011. szeptember 18., vasárnap
Tiramisu
A tiramisu egyszerűsített változata, mert nem házilag sütött piskótából, hanem bolti babapiskótából készül. Így fél óra alatt össze lehet dobni ezt a frissítő finomságot - a kávé és rum kombója tényleg feldobja az embert :-) - , aztán két-három óra hűtőben érlelés után már kínálhatjuk is.
- 2 csomag babapiskóta
- kb. 6 adag főzött feketekávé
- kb. 0,5 dl barna rum
- 3 dl habtejszín
- 30 dkg mascarpone
- bourbon vaníliás cukor
- porcukor
- 1 csomag zselatin fix
Elkészítés:
- Elsőként lefőztem egy 6 adagos kávét, majd egy széles és mély üvegtálba öntöttem. (Amelyben majd kényelmesen meg lehet forgatni a babapiskótákat.) Amikor a kávé már langyosra hűlt, beleöntöttem a barna rumot.)
- Amíg a kávé hűlt, elkészítettem a krémet. A habtejszínt (melyet a felhasználás előtt két napig a hűtőben tartottam, mert csak így lehet megfelelő állagúra verni) egy mély tálba öntöttem, majd gépi habverővel habosítani kezdtem. Amikor már nem volt teljesen folyékony, beleszórtam a zselatinfixet, összekevertem, majd a habverővel pár perc alatt kemény habbá vertem.
- A tejszínhabhoz hozzákanalaztam a mascarponét, beleszórtam a bourbon vaníliás cukrot és egy kevés porcukrot, majd habverővel összedolgoztam.
- A babapiskótákat egyenként megforgattam a rumos kávéban, majd egy téglalap alakú üvegedényben szorosan egymás mellé helyeztem őket. A babapiskóták tetején egyenletesen szétkentem a tejszínhabos-mascarponés krém felét, majd újra egy réteg kávéba áztatott babapiskóta következett. Végül a tetejére került a krém másik fele, elegyengettem, majd megszórtam cukrozatlan kakaóporral.
- Tálalás előtt két-három órát a hűtőszekrényben érleltem.
2011. szeptember 17., szombat
Spenótos-baconos tészta
Mivel spenótból sohasem elég, ezért megint egy zöld recept: egyszerű és gyors spenótos finomság, ezúttal szalonnával megbolondítva.
Hozzávalók:
- kb. 40 dkg leveles spenót csíkokra vágva (házilag fagyasztott)
- 5 gerezd fokhagyma
- 4 dl tejföl
- 25 dkg kockázott bacon (mivel igen sós, külön már nem sóztam az ételt)
- őrölt bors
- szerecsendió
- 1 csomag (50 dkg) száraztészta
Elkészítés:
- A bacont serpenyőben megpirítottam, majd hozzáadtam a kiolvadt spenótot és összekevertem. Amikor már jól átforrósodott, őröltem bele borsot, reszeltem bele szerecsendiót, és adtam hozzá 3 gerezd fokhagymát összezúzva.
- Kb. 5-10 percig forraltam, majd hozzáadtam a tejfölt és még 2 gerezd zúzott fokhagymát. Alaposan elkevertem, majd egy-két perc forralás után a kifőtt tésztára szedtem és összekavartam.
2011. augusztus 10., szerda
Kolbászos-póréhagymás tojás
Egyszerű és gyors finomság: tojásrántotta kolbásszal és póréhagymával megbolondítva. Nem egy nagy konyhaművészet elkészíteni: a karikára vágott póréhagymát és a kolbászdarabkákat serpenyőben megpirítjuk, majd nyakonöntjük a felvert tojással és kocsonyásra sütjük.
2011. augusztus 9., kedd
Tejszínes-tárkonyos zöldségleves
Pikáns vegyes zöldségleves tárkonnyal fűszerezve, tejszínnel és tejföllel sűrítve. Másnapra összeértek az ízek és még finomabb lett, és egy kicsit be is sűrűsödött.
Hozzávalók:
- 4 szál sárgarépa
- 3 szál petrezselyemgyökér
- 4 db közepes méretű burgonya
- 1 üveg zöldborsókonzerv
- 2 fej vöröshagyma
- kb. 6-7 gerezd fokhagyma
- kevés olívaolaj
- só, őrölt fehérbors
- szárított morzsolt tárkony
- só- és adalékszermentes natúr ételízesítő (szárított zöldségekből készült)
- 2,5 dl főzőtejszín
- 3 dl tejföl
- 1 csapott evőkanál liszt
Elkészítés:
- A burgonyát, a sárgarépát és a petrezselyemgyökeret megtisztítottam, megpucoltam és feldaraboltam.
- A megtisztított és apróra kockázott vöröshagymát kevés olívaolajon megfonnyasztottam, majd a feldarabolt zöldségeket rászórtam és folyamatosan kevergetve átforrósítottam. Felöntöttem vízzel és fedő alatt párolni kezdtem.
- Amikor felforrt sóztam és borsoztam, hozzáadtam a fokhagyma felét (zúzva), került bele egy kevés só- és adalékszermentes natúr ételízesítő, és persze tárkony.
- Amikor a zöldségek megpárolódtak hozzáöntöttem a zöldborsókonzervet (levével együtt) és a tejszínt. Hozzáadtam a fokhagyma másik felét (zúzva), és tettem bele még egy kevés tárkonyt. Végül a lisztből és a tejfölből kevert habarással besűrítettem, és egy-két perc forralás után tálaltam.
2011. augusztus 8., hétfő
Jegeskávé Juli módra
Kávé, fagyi, tejszínhab, és mindez jéghidegen. A nyári hőségben a legjobb frissítő a jegeskávé! A képen látható finomságot sajnos nem kóstolhattam, csak a fotóval kellett beérnem, mellyel a barátnőm borzolta az idegeimet. Annyira guszta, hogy muszáj feltennem a blogba, és amint lesz itthon vaníliafagyi, sürgősen neki kell látnom a jegeskávé gyártásnak.
Hozzávalók:
- erős feketekávé
- egy-két jégkocka
- egy gömb vaníliafagyi
- a tetejére sok tejszínhab
- plusz csokireszelék, őrölt kávé vagy kávészem díszitésnek
Elkészítés:
- Kávé lefőz, bele a jégkocka és a gömb fagyi, a tetejére pedig mehet a tejszínhab és a csokireszelék.
2011. augusztus 2., kedd
Kolbászos pizza
Sokszor készítettem már pizzát, de kolbász még sosem került rá. Most végre kipróbáltam ezt a magyaros verziót is, hát igencsak ütős lett. ;-)
Hozzávalók a tésztához:
- 40 dkg liszt
- 1 teáskanál só
- 1 dl langyos tej
- 2,5 dkg friss élesztő
- 1 csapott evőkanál cukor
- kb. 1,25 dl langyos víz
- kb. 2 evőkanál olíva olaj
Hozzávalók a feltéthez:
- fokhagyma
- tejföl
- karikára vágott kolbász
- karikára vágott póréhagyma
- reszelt füstölt sajt
Elkészítés:
- A langyos tejben elkevertem a cukrot, hozzámorzsoltam az élesztőt, és meleg helyen felfuttattam.
- A sót a liszthez kevertem, majd hozzáöntöttem a felfutott élesztőt és kézzel összekevertem. Hozzáadtam egy kevés olívaolajat és tovább kavargattam, majd hozzáöntöttem a vizet és alaposan összegyúrtam.
- Kb. 5-10 percig kézzel dagasztottam a tésztát (a tészta állagától függően szükséges lehet egy kevés víz vagy liszt hozzáadására, a lényeg, hogy könnyű, egészen ruganyos tésztát kell kapnunk), majd gombóccá formálva kilisztezett kelesztőtálba tettem és langyos helyen kb. 30-40 percig kelesztettem.
- Amikor a tészta megkelt, egy nagy, sütőpapírral kibélelt tepsibe nyújtottam. Megkentem zúzott fokhagymával elkevert tejföllel, szórtam rá karikára vágott kolbászt és póréhagymát, a tetejére pedig reszelt füstölt sajt került.
- A pizzát kb. 185 fokra előmelegített sütőben 20-25 percig sütöttem.
2011. augusztus 1., hétfő
Cukkini-patiszon krémleves
Könnyű nyári tökös leves cukkiniből és patiszonból, sok fokhagymával, burgonyával sűrítve.
Hozzávalók:
- 2 fej vöröshagyma
- kevés olívaolaj
- 1 db nagyobb cukkini
- 2 db kisebb patiszon
- 4 db burgonya
- 3 dl tejföl
- 1 dl tej
- 5-6 gerezd fokhagyma
- só, őrölt bors, kevés só- és adalékszermentes natúr ételízesítő
Elkészítés:
- A cukkinit megmostam, két végét levágtam, majd felkockáztam. (Héjával és magjával együtt.)
- A patiszont megtisztítottam, meghámoztam, kétfelé vágtam, majd kikapartam a belsejét és a "húsát" felkockáztam.
- Az apróra vágott vöröshagymát kevés olívaolajon megfonnyasztottam, majd rászórtam a cukkini, a patiszon és a burgonya kockákat. Alaposan átforrósítottam, majd felöntöttem vízzel és párolni kezdtem.
- Amikor felforrt megsóztam és borsoztam, adtam hozzá zúzott fokhagymát, és szórtam bele egy kevés só- és adalékszermentes natúr ételízesítőt.
- Amikor a zöldségek megpuhultak beleöntöttem a tejfölt és a tejet, adtam hozzá még egy kevés zúzott fokhagymát és őrölt borsot, majd botmixerrel pürésítettem.
2011. július 31., vasárnap
Spenótos tészta
Remek tejszínes-spenótos egytálétel, igazi ízbomba!
Hozzávalók:
- 60 dkg spenót (házilag fagyasztott)
- egy kevés olívaolaj
- 8 gerezd fokhagyma
- só, őrölt bors
- szerecsendió reszelve
- 2 dl tejszín
- 3 dl tejföl
- 1,5 dl tej
- 1 csapott evőkanál durumliszt
- 20 dkg sajt reszelve
- 1 csomag (50 dkg) durumtészta
Elkészítés:
- Elsőként elkezdtem főzni a tésztát, közben pedig elkészítettem a szószt.
- A kiolvadt spenótot kevés olívaolajon megfonnyasztottam, majd hozzáadtam a zúzott fokhagymát és átpirítottam.
- A spenóthoz hozzáöntöttem a tejszínt és a tejet, majd amikor forrni kezdett, lisztes-tejfölös habarással besűrítettem. Sóztam, borsoztam, és reszeltem bele némi szerecsendiót.
- A kifőtt tésztát egy hőálló üvegedénybe szórtam, ráöntöttem a tejszínes-spenótos szószt, rászórtam a sajt felét, és összekevertem. A tetejére szórtam a sajt másik felét, befedtem, majd hideg sütőbe téve 180 fokon addig sütöttem, míg pirulni kezdett a teteje.
2011. július 30., szombat
Party pizza
Kerti bulira készültek ezek az egyfalatos finomságok. Pont ugyanúgy csináltam, mint a szilveszteri mini pizzákat, sima pizzatészta kinyújtva majd kerekre szaggatva, egy része fokhagymás tejfölös, másik fele paradicsomos alappal megkenve. Most került rá kockázott bacon - de készült néhány húsmentes példány is -, karikára vágott póréhagyma, reszelt sajt, a paradicsomosra pedig még karikára vágott paradicsom is. Nagyon finom volt melegen és hidegen is.
2011. július 29., péntek
Slambuc, most saját alkotás
Ismét egy bükkszentkereszti bográcsos finomság, amit most a férjemmel ketten alkottunk. A végeredmény remek lett - a képeket látva szinte a számban érzem az ízét -, de azért Apu slambuca az igazi. Hát hiába, ebben a hajdúságiak a profik. ;-)
- kb. 20 dkg füstölt húsos szalonna csakokra vágva
- 2 fej vöröshagyma
- 2 db paradicsom
- 2 db zöldpaprika
- 10 db közepes méretű krumpli
- 40 dkg lebbencstészta
- őrölt pirospaprika
- só
Elkészítés:
- A krumplit meghámoztuk, megmostuk és felkockáztuk.
- A vöröshagymát, a paradicsomot, a zöldpaprikát és a füstölt szalonnát is felkockáztuk.
- Az előkészített hozzávalókat kivittük a tűzrakóhelyhez, és megraktuk a tüzet. (Amihez előtte órákon át gyűjtöttük a száraz rőzsét, ami esős napok után elég nehéz volt. :-o )
- Amikor a tűz már jól égett, a szalonnát a bográcsba tettük és zsírjára pirítottuk, majd rászórtuk a vöröshagymát és üvegesre pároltuk. Megszórtuk őrölt pirospaprikával és sóval, majd hozzáadtuk a burgonyát, a paradicsomot és a zöldpaprikát és alaposan elkevertük. Mikor átmelegedett, felöntöttük annyi vízzel, hogy a krumplit kb. 2 ujjnyival ellepte és főzni kezdtük.
- Amikor a burgonya már félig megfőtt, a lebbencstésztát egy kissé megtördeltük és a bográcsba szórtuk. Nem kevertük meg, hanem hagytuk, hogy a tészta feligya a vizet, és néha óvatosan megrázogattuk a bográcsot.
- Amikor a tészta már az összes vizet beitta és a slambuc kezdett összeállni, a bográcsot levettük az állványról, és a fülénél fogva megrázogattuk, átforgattuk a tésztát. Ezt egészen addig ismételtük, míg a slambuc teljesen összeállt, aztán levettük a tűzről és tálaltuk.
2011. július 28., csütörtök
Lillafüredi tócsni kapros tejföllel, sajttal
A több órás, lillafüredi célállomású bükki gyalogtúra alatt igencsak megéheztünk, úgyhogy érkezés után rögtön valami ínycsiklandó harapnivaló után néztünk a Szinva-patak melletti bódésoron. Rövid mustra után végül a reszelt burgonya - tejföl - liszt keverékéből sütött finomságra esett a választásunk, és nem bántuk meg, nagyon finom volt. Hogy fokozzuk a gasztronómiai élvezeteket, pikáns kapros tejföllel és reszelt sajttal megszórva kértük. Hát mit mondjak, jól csúszott utána az élet habos oldala. ;-)
Feliratkozás:
Bejegyzések (Atom)