2011. május 10., kedd

Tejszínes-fokhagymás karfiolkrémleves

  
  
Egyszerű, gyorsan elkészíthető, ízletes krémleves. Friss biokarfiolból készült, így igazi ízorgia lett a végeredmény.
  
Hozzávalók:
  • karfiol
  • tejszín
  • tej
  • fokhagyma
  • só, őrölt fehérbors
   
Elkészítés:
  • A karfiolt rózsáira szedtem és alaposan megmostam, majd kevés víz és tej keverékében, pici sóval és borssal ízesítve fedő alatt megpároltam.
  • Az elkészült karfiolt (a főzővízzel együtt) botmixerrel pürésítettem, adtam hozzá tejszínt és zúzott fokhagymát, összeforraltam és már tálaltam is.
  

2011. május 9., hétfő

Szedres-málnás torta

   
  

Apukám születésnapjára készült ez a savanykás, rózsaszínű torta, ami bár külsőleg nem tűnt épp cukrászremeknek, de az íze osztatlan sikert aratott.
  
A piskótát a mogyoró tortánál leírtak szerint készítettem annyi különbséggel, hogy a liszt fele sima fehérliszt, a másik fele pedig durumliszt volt. A durumliszttől masszív, tömör, kifejezetten markáns ízű lett a piskóta; ezt spékeltem meg pikáns tejszínes-mascarponés-gyümölcsös krémmel.
 
A krém hozzávalói:
  • 25 dkg szeder (fagyasztott)
  • 25 dkg málna (fagyasztott)
  • 25 dkg mascarpone
  • 3 dl habtejszín
  • 2 csomag zselatinfix
  • porcukor (csak minimális)
 
A krém elkészítése:
  • A kiolvadt gyümölcsből néhány darabot félretettem a díszítéshez, a többit villával pépesre törtem.
  • A gyümölcspéphez hozzáadtam a mascarponét, egy kevés porcukrot, majd simára kevertem.
  • A behűtött habtejszínt gépi habverővel keverni kezdtem, majd amikor már félkemény volt, folyamatos keverés közben hozzáadtam a zselatinfixet és keményre vertem.
  • A tejszínhabot a mascarponés gyümölcshöz adtam és összekevertem, majd néhány órára a hűtőbe tettem szilárdulni.
  • A megszilárdult krémmel megkentem a piskótát (mivel a krém kicsit lágy lett, a piskóta oldalát nem kentem be), a tetejét pedig egész gyümölcsökkel díszítettem.
   

Zöldborsóleves

  

Csak azért írhatom, hogy tavaszi zöldborsóleves mert tavasz van, de a borsó még bizony tavalyi, mert a fagyasztóból került elő. No de ha eljön a borsószezon, egy ideig borsót eszünk majd borsóval, és természetesen csakis frisset.
  
Hozzávalók:
  • vöröshagyma
  • fokhagyma
  • olívaolaj
  • zöldborsó (fagyasztott)
  • sárgarépa
  • petrezselyemgyökér
  • karalábé
  • friss petrezselyemzöld
  • tojás és liszt a nokedlihez
  • só, őrölt fehérbors
  
Elkészítés:
  • A sárgarépát, a petrezselyemgyökeret és a karalábét megpucoltam, megmostam és felkarikáztam illetve daraboltam.
  • Az apróra kockázott vöröshagymát kevés olívaolajon megfonnyasztottam, majd rászórtam a zöldségeket és folyamatosan kevergetve jól átsütöttem. Adtam hozzá egy kevés zúzott fokhagymát, sózta, borsoztam, felöntöttem vízzel és fedő alatt párolni kezdtem. Amikor a víz felforrt, beleszórtam a zöldborsót és készre pároltam.
  • Tojásból, és annyi lisztből, hogy közepesen lágy tésztát kapjak galuskát kevertem, pici sóval ízesítettem. A galuskatésztát a kész levesbe szaggattam, egy-két percig főztem, majd apróra vágott friss petrezselyemzölddel ízesítettem.
        

2011. május 8., vasárnap

Mediterrán paradicsomos csirke

  
   
Imádjuk a fokhagymás-fűszeres paradicsomszószt, igen gyakran kerül nálunk terítékre durumtésztával, sajttal megszórva. Hogy ne legyen unalmas, most húsos verzióban készült.
  
Hozzávalók:
  • csirkecombfilé
  • vöröshagyma
  • fokhagyma
  • olívaolaj
  • bazsalikom
  • só, őrölt fehérbors, kevés cukor
  • passzírozott paradicsom (üveges, olasz)
  
Elkészítés:
  • A filézett csirkecombokat megmostam, majd csíkokra vágtam.
  • Az apróra kockázott vöröshagymát kevés olívaolajon megfonnyasztottam, majd rászórtam a húst és fehéredésig sütöttem.
  • Sóztam, borsoztam, adtam hozzá zúzott fokhagymát (nem sajnáltam), megszórtam szárított bazsalikommal, pici vizet öntöttem alá és fedő alatt párolni kezdtem.
  • Amikor a hús félig megpárolódott hozzáöntöttem a passzírozott paradicsomot és fedő alatt készre pároltam.
  • Mielőtt levettem a tűzhelyről tettem bele még egy kevés zúzott fokhagymát és bazsalikomot. Kifőtt durumtésztára szedve tálaltam.
     

Baconos parmezános pizza

   
   


Nemrégiben készült gyors vendégváró vastagtésztás pizza félig durumlisztből, fokhagymás tejföllel megkenve, bacon szalonnával és parmezánnal megszórva, póréhagymával megbolondítva.  
    
Hozzávalók a tésztához:
  • 40 dkg liszt (fele fehérliszt, fele durumliszt)
  • 1 mokkáskanál só
  • 1 dl langyos tej
  • 2,5 dkg friss élesztő
  • 1 evőkanál cukor
  • kb. 1,25 dl langyos víz
  • kevés olívaolaj
  
A tészta elkészítése:
  • A langyos tejben elkevertem a cukrot, hozzámorzsoltam az élesztőt, és meleg helyen felfuttattam.
  • A lisztben elkevertem a sót, hozzáöntöttem a felfutott élesztőt és kézzel elkevertem. Hozzáadtam egy kevés olívaolajat és tovább kavargattam. Hozzáöntöttem a vizet és alaposan összegyúrtam.
  • Kb. 10 percig dagasztottam a tésztát (a tészta állagától függően szükséges lehet egy kevés víz vagy liszt hozzáadására, a lényeg, hogy könnyű, egészen ruganyos tésztát kell kapnunk), majd gombócot formálva belőle kilisztezett kelesztőtálba tettem és langyos helyen kb. 45 percig kelesztettem.
  • Amikor a tészta megkelt egy sütőpapírral kibélelt tepsibe nyújtottam. A tészta tetejét megkentem fokhagymás tejföllel, megszórtam kockázott bacon szalonnával, karikára vágott póréhagymával, reszelt edami sajttal és parmezánnal.
  • A pizzát kb. 185 fokra előmelegített sütőben 25 percig sütöttem.
    

2011. május 4., szerda

Mogyoró mousse torta

  
   

  
Még március elején, a húgom szülinapjára készült ez a krémes-habos mogyorótorta. Hát nem egy könnyű desszert, igazi kalóriabomba, de nagyon finom.
     
Hozzávalók a piskótához (28 cm-es tortakarikával készült)
  • 9 db friss tojás
  • 18 dkg porcukor
  • 20 dkg liszt (fele rétes-, fele finomliszt)
  • 1 késhegynyi szódabikarbóna
  
A piskóta elkészítése
  • A sütőt előmelegítettem 165 fokra.
  • A tortakarika alját kibéleltem szilikonos sütőpapírral.
  • A lisztet kimértem, hozzáadtam a szódabikarbónát, majd átszitáltam.
  • Kimértem a porcukrot, két külön tálkába: az egyikbe 12, a másikba 6 dkg-ot.
  • A tojásokat alaposan megmostam, majd kettéválasztottam őket egy-egy mély tálba.
  • A tojássárgákhoz hozzáadtam 12 dkg porcukrot, majd gépi habverővel habosra kavartam. (Kb. 5-6 perc.)
  • A tojásfehérjét gépi habverővel elkezdtem habbá verni, majd mikor már majdnem kész lett, hozzáadtam 6 dkg porcukrot, és kemény habbá vertem.
  • A tojássárgás habhoz hozzákevertem a liszt egyharmad részét, majd nagy méretű fakanállal óvatosan hozzáforgattam a tojásfehérjehab egy részét. Ezután megint egy rész lisztet, majd egy rész habot forgattam bele, majd megismételtem az utolsó adaggal. (A fehérjehabot óvatosan forgattam bele, nehogy összetörjön.)
  • A masszát a tortaformába öntöttem, elegyengettem, majd egészen a karika széléig kihúztam.
  • A tésztát az előmelegített sütőbe toltam, és összesen kb. 55 percig sütöttem. Az első 15 percben 165 fokon sült, majd visszavettem a sütőt 150 fokra, nehogy megégjen. A sütés vége felé, amikor kissé pirulni kezdett a piskóta teteje, kinyitottam a sütőt, és ráterítettem a piskótára egy darab sütőpapírt, nehogy megégjen.
  • Kb. 55 percnyi sütés után kézzel kicsit megnyomtam a piskóta tetejét, hogy megsült-e, és tűpróbával is ellenőriztem. (Ha jól átsült, a tészta rugalmas, és nem horpad be, a beledugott hústű pedig nem lesz ragacsos.)
  • Amikor a piskóta megsült elzártam a sütőt, és a sütőben hagyva félig nyitott ajtónál hagytam teljesen kihűlni. (Így nem horpadt be a piskóta teteje.) Végül kivettem a formából és kettévágtam.
    
Hozzávalók a krémhez
  • 40 dkg mogyorókrém
  • 50 dkg mascarpone
  • 3 dl habtejszín
  • 2 csomag zselatinfix
  • + egész törökmogyoró a díszítéshez
  
A krém elkészítése
  • A mogyorókrémet homogénre kevertem a mascarponéval.
  • A behűtött habtejszínt gépi habverővel félig felvertem, hozzáadtam a zselatinfixet, majd kemény habbá vertem.
  • A tejszínhabot a nutellás mascarponéhaz adtam és összekevertem. (Cukrot egyáltalán nem tettem a krémbe, mert a mogyorókrém nagyon édes.)
  • A krémet egy-két órára a hűtbe tettem szilárdulni, majd megkentem vele a piskótát, a tetejét pedig egész mogyoróval díszítettem.
   

2011. április 29., péntek

Zöldségkrémleves

  
    
És megint leves. Még akkor készült, amikor jó másfél hónapja borzasztó torokgyulladásom lett, és csak pépes ételt tudtam enni. Semmi extra, párolt zöldségek kevés tejjel és tejföllel pürésítve. Finom és tápláló, és egész gyorsan elkészül.
  
Hozzávalók:
  • vöröshagyma
  • olaj
  • zellergumó
  • sárgarépa
  • burgonya
  • fokhagyma
  • tejföl
  • tej
  • só, őrölt fehérbors
 
Elkészítés:
  • A zöldségeket meghámoztam, megtisztítottam majd felaprítottam.
  • Az apróra kockázott vöröshagymát kevés olajon megfonnyasztottam, majd rászórtam a zöldségeket és pár percig pirítottam.
  • Hozzáadtam a zúzott fokhagymát, átforgattam, majd felöntöttem vízzel, sóztam és borsoztam, és fedő alatt megpároltam.
  • A megpárolt zöldségekhez kevés tejfölt és tejet adtam, majd botmixerrel pürésítettem.
  

Retró paradicsomleves

  

Már megint leves, és már megint paradicsomos. De ennek most semmi köze az olasz változathoz, ez az igazi békebeli édes-betűtésztás verzió, ahogy gyerekkorunkban szerettük. Most is ugyanolyan finom. ;-)
  
Hozzávalók:
  • sűrített paradicsom
  • liszt
  • olaj
  • cukor
  • betűtészta
  
Elkészítés:
  • A lisztből és az olajból világos rántást készítettem, majd hozzáadtam a sűrített paradicsomot és simára kevertem.
  • Felöntöttem vízzel, sóval és cukorral ízesítettem, alaposan elkavartam, majd kb. 5 percig főztem.
  • Végül beleszórtam a betűtésztát és megfőztem.
  

2011. április 25., hétfő

Minestrone

  
 
Az egyik kedvenc levesem ez a tartalmas, pikáns, paradicsomos olasz zöldségleves, ami annyira dús, hogy még egytálételként is megállja a helyét. Minél többféle zöldség kerül bele, annál finomabb - ahány ház, annyi minestrone. Ami mindig állandó, az a friss, vagy jobb híján konzerv (esetleg fagyasztott) zöldségek, a paradicsom, az olívaolaj és persze a bazsalikom. Hamarosan itt a nyár és a színes zöldségek szezonja, kerülhet majd a minestronéba friss paradicsom, cukkíni, zöldbab és egyéb friss finomságok is, de egyelőre még az alábbi változattal kellett beérnünk.
  
Hozzávalók:
  • 2 db póréhagyma
  • 5 szál sárgarépa
  • 3 szál petrezselyemgyökér
  • 1 db zellergyökér
  • 40 dkg zellerszár
  • 40 dkg kelbimbó
  • 1 doboz vörösbabkonzerv (kb. 30 dkg)
  • 40 dkg hámozott paradicsom (konzerv)
  • 30 dkg sűrített paradicsom (konzerv)
  • kb. 15 dkg durum spagetti
  • olívaolaj
  • szárított bazsalikom
  • őrölt fehérbors, só
  • 2 teáskanál natúr ételízesítő (só- és adalékszermentes, kizárólag szárított zöldségekből)
  
Elkészítés:
  • A zöldségeket megtisztítottam, a hámoznivalókat meghámoztam, amit kellett, daraboltam, karikáztam.
  • A karikára vágott póréhagymát kevés olívaolajon megfonnyasztottam, majd rászórtam a zöldségeket a babkonzerv kivételével. Kicsit átpirítottam, majd hozzáadtam a paradicsomkonzervet és a sűrített paradicsomot. Sóztam, borsoztam, szórtam bele bazsalikomot, kevés natúr ételízesítőt, vízzel felöntöttem, és fedő alatt megpároltam.
  • A főzés vége felé beleöntöttem a babkonzervet levével együtt, és belefőztem a spagettit.
  • Tálalás előtt egy kicsit még fűszereztem, és pótoltam az elfőtt vizet. Egy-két perc forralás után tálaltam.
   

2011. március 25., péntek

Díj

    
Díjat kaptam Mónikától, a kreatív konyha blog szerzőjétől, amit ez úton is köszönök. :-)
  
Úgy látom, már szépen körbejárt a díj a bloggerek közt, ezért rendhagyó módon nem név szerint adom tovább, hanem küldöm minden blogger olvasómnak aki erre téved és még nem érte utol a díjeső. ;-)
  

2011. március 19., szombat

Túrótorta sütés nélkül

  
    
Gyors hétköznapi finomság, még a sütőt sem kell bekapcsolni hozzá. Az alábbi mennyiségből két kis tortaformányi torta lett.
  
Hozzávalók:
  • babapiskóta (kb. 30 dkg szükséges két kis kerek tortához)
  • 1 kg túrókrém (sima túró, de nem a "darabos", hanem krémes)
  • 1 db bio citrom (mivel a héja is kell, a vegyszerek miatt feltétlen bio kell)
  • bourbon vaníliás cukor
  • porcukor
  • 1 csomag zselatin fix
  • 2,5 dl habtejszín
 
Elkészítés:
  • A túrót a citrom lereszelt héjával és kifacsart levével, bourbon vaníliás cukorral és porcukorral alaposan elkavartam.
  • A habtejszínt konyhai robotgéppel félig felvertem, majd hozzáadtam a zselatinfixet és keményre vertem.
  • A tejszínhabot a túróhoz adtam és összeforgattam.
  • Két kis csatos tortaformát kibéleltem frissentartó fóliával, majd az aljukon eloszlattam egy kevés túrókrémet. A túró tetejére babapiskótát sorjáztam szorosan egymás mellé, aztán megint egy réteg túrót tettem rá, majd ismét piskótát, a tetejét pedig túróval fedtem be.
  • A kész tortákat hűtőbe tettem érlelődni, majd néhány óra múlva kivettem a formából és tálra téve felszeleteltem.
  

2011. március 17., csütörtök

Joghurtos káposztaleves

   
  
"Mindentbele" káposztaleves biozöldségekből, durumlisztes-pirospaprikás-joghurtos rántással sűrítve. A hozzávalók felaprítása után szembesültem azzal, hogy ezt bizony csak "kondérban" tudom megfőzni, akkora adag lesz. Szóval ha valakinek káposztalevesre szottyan kedve, nyugodtan lehet felezni az alábbi adagot.
  
Hozzávalók:
  • 2 db vöröshagyma
  • egy kevés szőlőmagolaj
  • 1 fej káposzta
  • 4-5 db burgonya
  • 5 szál sárgarépa
  • 3 szál petrezselyemgyökér
  • 1 szál pasztinák
  • 2 db kisebb zellergumó
  • 5-6 db csicsóka
  • 6 gerezd fokhagyma
  • só, őrölt fehérbors, őrölt köménymag
  • durumliszt
  • őrölt pirospaprika
  • joghurt
  
Elkészítés:
  • A zöldségeket megtisztítottam és felaprítottam.
  • Az apróra vágott vöröshagymát egy kevés szőlőmagolajon megfonnyasztottam, majd rászórtam a felaprított zöldségeket és folyamatos keverés melett pár percig pirítottam. Hozzáadtam a zúzott fokhagymát, sóztam, borsoztam, szórtam rá egy kevés őrölt köménymagot, majd vizet öntöttem alá és fedő alatt megpároltam.
  • Kevés olajból, durumlisztből, őrölt pirospaprikából és joghurtból rántást készítettem, és besűrítettem vele a kész levest. Egy-két perc forralás után tálaltam.
   

2011. február 28., hétfő

Zöldborsófőzelék paprikásan

     
  
Egyszerű és gyors zöldborsófőzelék paprikásan, kivételesen konzerv borsóból. Egyébként fagyasztottból szoktam, de ez egy sietős esti főzés eredménye, és így percek alatt elkészült. Még mindig jobb, mint az ilyen-olyan kifőzdés választék, vagy a zsemle a sarki boltból... Különben is, konzerv ide vagy oda, kifejezetten finom lett. :-)
  
Hozzávalók:
  • zöldborsó konzerv
  • kevés olívaolaj
  • kevés liszt
  • őrölt pirospaprika
  • tejföl
  • tej
  • őrölt fehérbors
  • petrezselyem (fagyasztott)
  
Elkészítés:
  • A borsót a levével együtt egy fazékba öntöttem és melegíteni kezdtem.
  • Az olajból, lisztből, pirospaprikából, tejfölből és tejből rántást készítettem, majd a forrásban lévő borsóhoz öntöttem. Adtam hozzá őrölt fehérborsot (sót és cukrot nem, mert a konzervben van), és kevergetve egy-két percig forraltam. Végül egy kevés aprított petrezselyemmel ízesítettem.
  

Paradicsomos-répás csirkemell

   
  
A párolt répa íze nagyon jól passzol a paradicsommal, és reszelt formában még sűrűbbé is teszi az ételt. A pontos mennyiségekre most nem figyeltem, de kb. annyi répát tettem bele, amennyi húst. 
  
Hozzávalók:
  • csirkemellfilé darabolva
  • sárgarépa reszelve
  • sűrített paradicsom
  • kevés olívaolaj
  • vöröshagyma kockázva
  • zúzott fokhagyma
  • őrölt pirospaprika
  • só, őrölt fehérbors
  • bazsalikom
  • kevés száraz vörösbor
 
Elkészítés:
  • Az apróra vágott vöröshagymát kevés olívaolajon megdinszteltem, rászórtam a csirkemellfilé darabokat, és fehéredésig sütöttem.
  • Szórtam a húsra őrölt pirospaprikát, sóztam, borsoztam, adtam hozzá zúzott fokhagymát és kevés szárított bazsalikomot. Jól átforgattam, majd öntöttem alá egy kevés száraz vörösbort és fedő alatt párolni kezdtem.
  • Amikor a hús félig megpárolódott, hozzáadtam a megtisztított és lereszelt sárgarépát, összekevertem, majd fedő alatt készre pároltam.
  • Ízesítettem sűrített paradicsommal, és adtam hozzá még egy kevés bazsalikomot és zúzott fokhagymát. Pár percig még forraltam, majd kifőtt durumtésztára szedve tálaltam.
     

2011. február 27., vasárnap

Sárgarépás csicseriborsóleves

   
 
A csicseriborsó, bár nagyon finom és ezerféleképpen elkészíthető, több órás áztatás és hosszas főzés után lesz ehető. Így néha gyors megoldásként a konzervet választom, ami bár nem olyan egészséges mintha magam áztatnám és főzögetném, de legalább percek alatt összedobható, és még mindig jobb, mint például egy gyorséttermi hamburger. ;-)
  
Hozzávalók:
  • 1 doboz csicseriborsó konzerv (40 dkg)
  • 4 szál sárgarépa
  • 3 dl tejföl
  • 1 dl tej
  • 6 gerezd fokhagyma
  • 2 kávéskanál szárított lestyán
  • 2 kávéskanál szárított csombor
  • 1 teáskanál natúr ételízesítő (só- és adalékszermentes, kizárólag szárított növényekből készült)
  • só, őrölt fehérbors
  
Elkészítés:
  • A sárgarépát megtisztítottam, feldaraboltam, majd egy kevés tejet aláöntve fedő alatt megpároltam. Amikor felforrt sóztam, borsoztam, hozzáadtam a zúzott fokhagymát és szórtam bele egy kevés natúr ételízesítőt.
  • Miután a répa megpárolódott beleöntöttem a csicseriborsókonzervet, fűszereztem lestyánnal és csomborral, majd belekevertem a tejfölt. Kb. egy-két perc forralás után tálaltam.
    

Fokhagymás-majorannás gombaszósz

  
  
Gyerekkoromban rengeteget jártunk gombászni a nagymamáméknál. Alig vártuk, hogy essen az eső, és amint kicsit felszáradt, ládákkal és kosarakkal felpakolva megindultunk a környező erdőkbe. Az őzlábgombára utaztunk: amint megláttuk összetéveszthetetlen barna pikkelyes kalapját, a tönk aljánál kifordítottuk a földből, és a zsákmány a kosárba került. Amikor már a fülünkön is gomba lógott, elvittük az egész rakományt egy gombaszakértőhöz, majd a bevizsgálás után kirántottuk. Összecsordul a nyál a számban, ahogy gyerekkorom rántott őzlábkalapjaira gondolok - annak ellenére, hogy egyszer sikerült úgy bekajálni belőle, hogy az egész család azt hitte, gombamérgezésem van, éppcsak mentőt nem hívtunk, bár nem sokon múlott. :-) Szép idők voltak, na.
 
Sajnos már nem járjuk az erdőt gombára vadászva, úgyhogy kénytelenek vagyunk beérni a bolti és piaci kínálattal. Ezúttal fagyasztott gomba mix és termesztett csiperke került terítékre szósz formában, ízletes, pikáns fogás lett belőle.
  
Hozzávalók:
  • kevés olívaolaj
  • 2 db kisebb vöröshagyma
  • 1 csomag fagyasztott erdei gomba mix (60 dkg, vegyesen vargánya, csiperke, laska és shiitake)
  • kb. 20 dkg tisztított és szeletelt csiperke gomba
  • 8 gerezd fokhagyma
  • kb. 1,5 dl tej
  • 3 dl tejföl
  • 2 csapott evőkanál liszt
  • majoranna
  • só, őrölt fehérbors
 
Elkészítés:
  • A vöröshagymát megtisztítottam, apróra kockáztam, majd kevés olívaolajon megdinszteltem. Hozzáadtam a fokhagyma felét megzúzva, és pár másodpercig pirítottam.
  • A gombát a hagymára szórtam, majd folyamatosan kevergetve addig pirítottam, míg kissé összeesett. Sóztam, borsoztam, adtam hozzá kevés szárított majorannát, öntöttem alá egy kevés tejet, majd befedve kb. 10-15 perc alatt megpároltam.
  • A lisztből, tejfölből és a tejből habarást készítettem, és a kész gombához öntve besűrítettem. Hozzáadtam a maradék fokhagymát (zúzva), majd két-három perc forralás után kifőtt durumtésztára szedve tálaltam.
     

2011. február 7., hétfő

Vöröskáposztás tészta

 
  
A hagyományos cvekedli rendhagyó, színes változata. Bár nem intenzív káposzta-ízű, de finom. Őrölt borssal és kevés nádcukorral megszórva az igazi.
 
Hozzávalók:
  • 1 kisebb fej vöröskáposzta (kb. 80 dkg)
  • 40 dkg lebbencstészta
  • olívaolaj
  • só, őrölt fehérbors
  • nádcukor
  
Elkészítés:
  • A káposztát megmostam, késsel felaprítottam, majd kevés olívaolajon megdinszteltem. Amikor elkezdett puhulni szórtam rá egy kevés nádcukrot, sót és őrölt fehérborsot, majd fedő alatt megpároltam.
  • A tásztát kifőztem és a megpárolódott káposztával összekevertem. Frissen őrölt fehérborssal és kevés nádcukorral megszórva tálaltam.
    

2011. február 5., szombat

Kávés-kakaós kekszes süti

  
  

 
Gyors kávés-kakaós minitorta háztartási kekszből, igazi retro ízvilággal. ;-)
  
Hozzávalók:
  • kb. 50 dkg háztartási keksz (szögletes)
  • 20 dkg porcukor
  • 3 púpos evőkanál kukoricakeményítő
  • 6 evőkanál kakaópor (jó minőségű, cukrozatlan)
  • kb. 0,6 dl főzött feketekávé
  • 6,5 dl tej
  • egy kevés barna rum
  • 25 dkg vaj
  • 5 dkg 70% kakaótartalmú csokoládé
   
Elkészítés:
  • A porcukrot, a keményítőt és a kakaót egy edénybe szórtam és összekevertem. Egy kevés tejjel csomómentesre kevertem, majd apránként adagolva folyamatos kevergetés mellett felhígítottam a maradék tejjel. Hozzáöntöttem a kávét és a rumot, és folyamatos keverés mellett melegíteni kezdtem.
  • Amikor a kakaós massza felforrt beledobtam a vajat és a csokoládét, és addig kevergettem, míg teljesen elolvadt, majd levettem a tűzhelyről.
  • Egy tálcán megkezdtem a "torta" felépítését. Kekszet sorjáztam szorosan egymás mellé téglalap alapban, majd rákentem egy réteg kakaós-kávés krémet, aztán megint keksz került rá, majd krém, és addig folytattam, míg el nem fogytak a hozzávalók. A süti tetejére krém került, és az oldalait is bekentem.
  • A kész "tortát" a hűtőszekrénybe tettem érlelődni és csak másnap vágtam fel.
     

2011. február 1., kedd

Piedone calzone pizza

    
  

  

Bár a férjem szerint Piedone nem is evett babot, csak spagettit, bennem mégis az a téves képzettársítás él, hogy a hagymás bab és Piedone elválaszthatatlanok egymástól. :-) Végülis a sztoriban Bud Spencer és a bab stimmel, a Piedone meg olyan jól hangzik a pizzával, szóval miért ne? De lehetne éppen Bud calzone pizzája is. ;-)

Merthogy most bab került a pizzára, illetve egészen pontosan nem rá, hanem bele, töltelékként. Begyúrtam a szokásos pizzatésztát, majd négyfelé osztva kelesztettem. Amikor megkelt, egyenként kör alakúra nyújtottam, megkentem a közepüket fokhagymás-fűszeres-paradicsomos alappal, megszórtam óriás fehérbabbal (konzervből), laskára vágott vöröshagymával és reszelt sajttal, majd kétfelé hajtottam és a széleket alaposan lenyomkodtam és felcsavartam. A külsejét vékonyan megkentem olívaolajjal, majd 185 fokra előmelegített sütőben kb. 25 percig sütöttem.
  

Liebster díj

  
 
Most thelittlechef lepett meg ezzel a díjjal, ezúton is köszönöm szépen. :-)
Mivel előzőleg továbbadtam a díjat, most felrúgva a szabályokat küldöm minden kedves blogoló olvasómnak. :-)