2013. január 20., vasárnap

Virslis tojásos kukoricás saláta

  
     
Hozzávalók:
  • 10 db tojás
  • 4 db jó minőségű virsli
  • 1 doboz konzerv kukorica
  • 1 dl tejföl
  • 3 evőkanál mustár
  • 3 evőkanál majonéz
  • őrölt bors
  • pici cukor
    
Elkészítés:
  • A virsliket megfőztem, majd miután kihűlt, felkarikáztam.
  • A tojásokat forrástól számított 10 percig főztem, majd a kihűlt tojásokat megpucoltam, és tojásszeletelővel apróra kockáztam. (Keresztben és hosszában is szeletelve.)
  • A konzerv kukoricát - miután a levét leöntöttem - összekevertem a virslivel és a tojással.
  • A tejfölből, mustárból és majonézből pici cukorral, sóval és borssal fűszerezve szószt kevertem, majd a kukoricás-tojásos-virslis keverékre öntöttem és összeforgattam. Tálalás előtt néhány óráig a hűtőben pihentettem, hogy az ízek összeérjenek.
       
   

2013. január 19., szombat

Majonézes káposztasaláta

  
    
  
Ropogós téli vitaminbomba, sült hús vagy fasírt mellé remek köret.
   
Hozzávalók:
  • fél fej káposzta
  • 3 db sárgarépa
  • őrölt feketebors
  • kb. 1 evőkanál majonéz
  • kb. 1,5 evőkanál tejföl
   
Elkészítés:
  • A káposztát, miután külső leveleit levettem, apróra vágtam.
  • A sárgarépát megtisztítottam, lereszeltem, majd összekevertem a káposztával. Megsóztam, megborsoztam, és hagytam állni pár percig. Végül hozzáadtam a tejfölt és a majonézet és elkevertem.
      
   

2013. január 16., szerda

Körözött

  
         
Remek alternatíva felvágottak és szalámik helyett.
  
Hozzávalók:
  • 50 dkg túró
  • 4 dkg vaj
  • kb. 1,5-2 dl tejföl (annyi kell bele, hogy kenhető legyen)
  • egy kisebb póréhagyma fele karikázva
  • 4 gerezd fokhagyma összezúzva
  • 2 teáskanál őrölt pirospaprika
  • őrölt bors
  • őrölt köménymag
   
Elkészítés:
  
A hozzávalókat egyszerűen összekeverjük, a só-bors-köménymag mennyiségét és arányát kóstolással teszteljük, majd a hűtőben érleljük néhány órát tálalás előtt.
       
    

2013. január 13., vasárnap

Lekváros bukta

   
     
  

    
Ezt a finom, foszlós tésztájú bukta receptet Limara pékségéből hoztam.
   
Hozzávalók:
  • 60 dkg liszt
  • csipet só
  • 3 evőkanál cukor
  • 2db  tojás sárgája
  • 1 db egész tojás
  • 3 dl tej
  • 2,5 dkg friss élesztő
  • 6 dkg olvasztott vaj
  • + 1 db tojás a kenéshez
  • lekvár tölteléknek (nálam most ribizli lekvár került bele)
    
Elkészítés:
  • Az élesztőt a langyos tejben pici cukorral felfuttattam.
  • A lisztben elkevertem a sót, hozzáadtam a felfutott élesztőt, a cukrot, a tojást és a tojássárgákat, majd tésztát dagasztottam. A vajat csak a végén adtam hozzá.
  • A tésztát kelesztőtálban duplájára kelesztettem.
  • Amikor a tészta megkelt, lisztezett deszkán kb. ujjnyi vastagságúra nyújtottam. Kb. 8 cm-es négyzetekre vágtam, mindegyikre tettem egy-egy kanál lekvárt, majd egyesével feltekertem. A tekercseket vajjal kikent tepsibe sorjáztam, szorosan egymás mellé.
  • A buktákat még hagytam a tepsiben kb. fél órát kelni, majd tetejüket felvert tojással megkentem, és 170-175 fokra előmelegített sütőben 25 perc alatt pirosra sütöttem. Miután kihűlt, széttépkedtem a buktákat és tányérra tettem.
   
       

2013. január 6., vasárnap

Kakaós csiga

    
       
       
    
Ezeket a csigákat még évekkel ezelőtt sütöttem, jóval a blog indulása előtt, csak most találtam meg a fényképeket és a receptet. A recept a mindmegette.hu-ról származik, ide kattintva érhető el.
Nagyon finom, jó kakaós és foszlós.
        
Hozzávalók a tésztához:
  • 40 dkg liszt
  • 2 db tojás sárgája
  • 5 dkg élesztő + 2,5 dl langyos tej + pici cukor
  • 4 dkg vaj
  • 4 dkg cukor
  • 1 csipet só
   
Hozzávalók a töltelékhez:
  • 14 dkg porcukor + 2 csomag vaníliás cukor
  • 15 dkg vaj
  • 5-6 púpos teáskanál kakaó
    
Hozzávalók a kenéshez-locsoláshoz:
  • 1 db tojás sárgája a locsoláshoz
  • 2 dl habtejszín + 5 dkg cukor a locsoláshoz
     
Elkészítés:
  • Az élesztőt a langyos cukros tejben felfuttattam.
  • A tészta hozzávalóit a felfutott élesztővel összegyúrtam, kézzel dagaszttottam, majd letakarva kb. 45 percig meleg helyen kelesztettem.
  • Amikor a tészta megkelt, ujjnyi vastagra nyújtottam, négyzet alakúra.
  • A tésztát megkentem a töltelékkel, feltekertem, majd éles késsel kb. 3 cm széles karikákra vágtam.
  • A csigákat sütőpapírral bélelt tepsire sorjáztam egymástól kb. 2 cm távolságra. A csigák tetejét megkentem tojássárgájával, majd kb. fél órát meleg helyen hagytam, hogy a tepsiben még keljenek.
  • A tepsit kb. 170 fokra előmelegített sütőbe tettem. Amikor a tetejük pirosra sült, az egészet meglocsoltam 2 dl langyos cukros tejszínnel, és még kb. 5-10 percet sütöttem.
   
 

Franciasaláta

  
     
Vicces, hogy a neve ellenére semmi köze a franciákhoz: magyar eredetű ételről van szó, amelyet eredetileg magyar szakácsok találtak ki a konyhai maradékok (pl. levesben főtt zöldségek) hasznosítására. Mindenesetre gyorsan elkészíthető, finom saláta, bár nem éppen fogyókúrás.
    
Hozzávalók:
  
Kb. egyenlő arányban, nálam kb. 30-30 dkg volt:
  • burgonya
  • sárgarépa
  • zöldborsó
  • savanykás alma
  • csemege uborka
A szószhoz:
  • 5 evőkanál majonéz
  • 3,5 dl tejföl
  • 3-4 evőkanál mustár
  • pici cukor
  • kevés őrölt bors
    
Elkészítés:
  • Most az egyszerűbb (és gyorsabb) megoldást választva fagyasztott "franciasaláta" keverékből készítettem, melyben burgonya és sárgarépa volt apróra kockázva, valamint zöldborsó. A fagyasztott zöldséget forró, kissé megsózott vízben megpároltam, majd leszűrtem és félretettem hűlni. (A főzővizet lefagyasztottam, mert krémleveshez vagy esetleg rizottóhoz remek zöldségalaplé lesz.)
  • Az almát meghámoztam és apróra kockáztam.
  • A csemege uborkát is apróra kockáztam.
  • A majonézből, tejfölből, mustárból elkészítettem a mártást, picit sóztam, borsoztam és kevés cukorral ízesítettem.
  • Végül a zöldségeket és az almát összekevertem, ráöntöttem a szószt, átkevertem, és egy éjszakára a hűtőbe tettem tálalás előtt, hogy az ízek összeérjenek.
        

2013. január 1., kedd

Lencsefőzelék

   
  
Nincs is újév lencse nélkül: a népi hiedelem szerint gazdagságot és bőséget hoz az új esztendőre. Aki nem hisz a babonákban, egye azért, mert finom és egészséges.
   
Hozzávalók:
  • 50 dkg lencse
  • 2 fej vöröshagyma
  • 3-4 darab babérlevél
  • 4 gerezd fokhagyma
  • 2 teáskanál bio ételízesítő
  • kevés olívaolaj
  • őrölt bors
  • 2 csapott evőkanál liszt
  • 1 teáskanál őrölt pirospaprika
  • 1 dl tejföl
  • 2 púpos evőkanál mustár (mivel savanykásan szeretjük, nem sajnáltam a mustárt)
    
Elkészítés:
  • A lencsét átválogattam, megmostam, majd néhány órára vízbe áztattam.
  • Áztatás után a lencsét feltettem főni a vízzel és néhány darab babérlevéllel együtt. Amikor felfőtt beleszórtam a bio ételízesítőt, őröltem bele borsot, megsóztam, majd fedő alatt alacsony lángon főztem.
  • Az apróra kockázott vöröshagymát kevés olívaolajon megfonnyasztottam, majd hozzáadtam a zúzott fokhagymát, és kb. fél percig együtt pirítottam. Végül a hagymát a fővésben lévő lencséhez öntöttem és együtt főztem puhára.
  • Miután a lencse megfőtt, mustáros rántással sűrítettem, és pár perc forralás után tálaltam. (Mustáros rántás: a lisztet kevés olívaolajon világosbarnára pirítottam, rászórtam a pirospaprikát, elkevertem, majd hozzáadtam a tejfölt és a mustárt és habverővel simára kevertem.)
          
   

2012. december 31., hétfő

Hajtovány

  
   
Ezt a szuper receptet Limara pékségében találtam. A megadott mennyiségeket feleztem, így lett belőle egy tepsi. Az eredeti receptért katt ide.
   
A süti tésztája majdnem olyan, mint a bevált pizzareceptem, annyi különbséggel, hogy egy tojás sárgája is kerül bele.
  
Nagyon finom, és így szilveszterkor remek sörkorcsolya. :-) Boldog Új Esztendőt kívánok minden kedves olvasómnak!
    
Hozzávalók a tésztához:
  • 50 dkg liszt
  • 3 dl langyos tej
  • 1 tojás sárgája
  • 0,5 dl olaj
  • 1 csapott evőkanál só
  • 2 csapott kávéskanál cukor
  • 2,5 dkg élesztő
   
Hozzávaló a töltelékhez:
  • 10 dkg vaj
  • 1 csapott kávéskanál só
  • 1 db felvert tojás fele (a maradék jó lesz megkenni a sütit)
  • kb. 15-20 dkg reszelt sajt 
  • + egy kevés reszelt sajt a tetejére
     
Elkészítés:
  • Az élesztőt a langyos cukros tejben megfuttattam. A lisztben elkevertem a sót, hozzáöntöttem a felfutott élesztőt és elkevertem. Hozzáadtam a tojás sárgáját, beleöntöttem az olajat, és lágy tésztát gyúrtam belőle. (Ha nagyon ragad a tészta gyúrjunk hozzá még egy kis lisztet, de vigyázzunk arra, hogy a tészta lágy maradjon.) Kb. 10-15 percen át dagasztottam, majd kettévágtam, két cipót formáltam belőle, majd lisztezett deszkán konyharuhával letakarva kb. kétszeresére kelesztettem. (Fél kiló lisztből egyben is lehet készíteni a tésztát, de mivel nekem elég kicsi gyúródeszkám van, így kényelmesebb volt két darabban ügyeskedni.)
  • Amíg a tészta kelt a vajat kikevertem a sóval és a tojással, a sajtot pedig lereszeltem.
  • Miután a tészta megkelt, a két cipót egyenként vékony téglalapra nyújtottam. Megkentem őket a vajas krémmel, majd rászórtam a reszelt sajtot. Ezután a tésztákat szorosan feltekertem, mint a bejglit, majd a tekercseket trapézokra szeleteltem.
  • A sütiket sütőpapírral bélelt tepsire sorjáztam, a tetejüket vékonyan megkentem tojással és tettem rájuk egy-egy nagy csipet reszelt sajot. Fél órát még hagytam kelni a tepsiben (addig előmelegítettem a sütőt), majd 170-175 fokos sütőben kb. 25 perc alatt aranybarnára sütöttem.
    
Sütés előtt:
  
   
És sütés után:
  
    
      


Póréhagymás burgonyasaláta

  
     
Egyszerű majonézes burgonyasaláta póréhagymával megbolondítva. A hagyma, a mustár és a majonéz pikáns elegye remekül passzol a krumplihoz, nem maradhat el a szilveszteri asztalról.
  
Hozzávalók:
  • 1,5 kg burgonya
  • 1 kisebb szál póréhagyma fele
  • kb. 3,5 dl tejföl
  • 2 evőkanál mustár
  • 4 evőkanál majonéz
  • őrölt bors
    
Elkészítés:
  • A burgonyát meghámoztam, kis kockákra vágtam, majd sós vízben megfőztem.
  • Amikor a krumpli megfőtt leöntöttem róla a levet és hagytam kihűlni.
  • A póréhagymát felkarikáztam és hozzáadtam a krumplihoz.
  • A tejfölt, a mustárt és a majonézet összekevertem, némi sóval és borssal ízesítettem, majd a hagymás krumplira öntöttem és összekevertem.
  • Végül a hűtőszekrénybe tettem egy éjszakára, hogy tálalás előtt az ízek összeérjenek.
    
  

Kukoricasaláta

  
   
Gyorsan elkészíthető, egyszerű majonézes saláta. Pirítósra halmozva remek reggeli falat, de akár a szilveszteri menüben is megállja a helyét.
  
Hozzávalók:
  • 2 doboz konzerv kukorica
  • 2,5 dl tejföl
  • kb. 3-4 evőkanál majonéz
  • 1 evőkanál mustár
  • őrölt bors (mivel a konzerv ízesített, se sót, se cukrot nem tettem bele)
   
Elkészítés:
    
A hozzávalókat egy tálban összekeverjük és fogyasztás előtt egy éjszakán át a hűtőben pihentetjük, hogy összeérjenek az ízek.
    
     

2012. december 30., vasárnap

Bejgli

   
   
Ezt a bejglireceptet az Erdélyi Konyha extra kiadásában, az Advent és Karácsonyban találtam Gergely Edit szerzeményeként.
Egy kicsit alakítottam a recepten, és csak mákos töltelékkel készítettem.
         
Hozzávalók a tésztához:
  • 50 dkg liszt
  • 1 db tojás
  • 25 dkg vaj
  • 8 dkg cukor
  • 1 dkg friss élesztő
  • 1,5 dl tejföl
  • egy csipet só
  • + 1 db tojás a kenéshez
   
Hozzávalók a töltelékhez:
  • 60 dkg darált mák
  • 1,5 dl tej
  • 30 dkg cukor
  • 2 csomag bourbon vaníliás cukor
  • 1 db citrom reszelt héja és a citrom felének leve
  • 1 kávéskanál őrölt fahéj
       
Elkészítés:
  • A bejgli készítését este kezdtem el, viszont csak másnap reggel sütöttem ki. Elsőként a langyos tejfölben elkevertem kb. 4 dkg cukrot és az élesztőt.
  • A lisztben elmorzsoltam a vajat, hozzáadtam a maradék cukrot, a tojást, a sót, majd a tejfölös élesztőt, és gyorsan tésztává gyúrtam.
  • A tésztát négy egyenlő részre oszottam (kb. 25 dkg volt egy adag), majd cipóvá formáltam, és fóliába csomagolva a hűtőben pihentettem kb. 2 órát.
  • Amíg a tészta pihent elkészítettem a tölteléket. A tejet a cukorral felforraltam, majd beleszórtam a mákot, a vaníliát és a fahéjat, hozzáadtam a reszelt citromhéjat, beleöntöttem a citromlevet, majd alaposan elkevertem. A kész tölteléket is négy egyenlő részre osztottam (ez adagonként valamivel több lett mint 25 dkg), majd a hűtőbe tettem.
  • Kb. 2 óra hűtőben pihentetés után a tésztákat egyenként kb. 25x30 cm-es téglalapokra nyújtottam. A tésztákra rákentem a tölteléket úgy, hogy a széleken kb. 1-2 cm-t üresen hagytam, majd a széleket felhajtottam és feltekertem a bejgliket.
  • A bejgliket sütőpapírral bélelt tepsire sorjáztam. A tojást villával felvertem, és megkentem vele a bejgliket kívülről, majd kb. fél órán át meleg helyen kelesztettem. Ezután ismét megkentem a bejgliket tojással, és a hűtőszekrényben pihentettem reggelig.
  • Reggel a bejgliket néhány helyen hústűvel megszúrkáltam, hogy sülés közben a gőz eltávozhasson, majd 175 fokra melegítettem sütőben kb. 25-30 percig sütöttem. Kihűlés után felszeleteltem.
    
           

2012. december 29., szombat

Sajtos polenta

       
Hozzávalók:
  • kevés vaj
  • 1 nagy fej vöröshagyma
  • 5-6 gerezd fokhagyma
  • 25 dkg kukoricadara
  • 1 liter folyadék (ebből kb. 5 dl tej, 3 dl főzőtejszín, 2 dl víz)
  • 2 csapott kávéskanál só
  • 15 dkg ementáli sajt
  • őrölt tarkabors
  • bio ételízesítő
  • szerecsendió
  • tejföl a tálaláshoz
   
Elkészítés:
  • Az apróra kockázott vöröshagymát kevés vajon megfonnyasztottam, majd hozzáadtam a zúzott fokhagymát és rövid ideig pirítottam.
  • Hozzáöntöttem a tejet, a tejszínt, a vizet és felforraltam. Amikor felfőtt sóztam, borsoztam, beleszórtam az ételízesítőt, reszeltem bele szerecsendiót, majd a kukoricadarát habverővel hozzákevertem.
  • Alacsony hőfokon kb. 10 percig főztem, majd végül belekevertem a reszelt sajtot. Fedő alatt hagytam még kb. fél órát, majd tejföllel leöntve tálaltam.
          

2012. december 14., péntek

Pozsonyi patkó

      
      
      
    
    
Az adventi készülődés jegyében sütöttem ezeket a mákos patkókat.
    
"Juhász Gyula: Karácsony felé
  
Szép Tündérország támad föl szívemben
Ilyenkor decemberben.
A szeretetnek csillagára nézek,
Megszáll egy titkos, gyönyörű igézet,
Ilyenkor decemberben.

   
…Bizalmas szívvel járom a világot,
S amit az élet vágott,
Beheggesztem a sebet a szívemben,
És hiszek újra égi szeretetben,
Ilyenkor decemberben.

      
…És valahol csak kétkedő beszédet
Hallok, szomorún nézek,
A kis Jézuska itt van a közelben,
Legyünk hát jobbak, s higgyünk rendületlen,
S ne csak így decemberben."
     
         
Hozzávalók a tésztához:
  • 40 dkg liszt + egy késhegynyi szódabikarbóna
  • 15 dkg vaj
  • 1 egész tojás
  • 2 tojás sárgája
  • késhegynyi só
  • 1 evőkanál porcukor
  • 2 evőkanál tejföl
  • 2 dkg élesztő + 1 teáskanál porcukor + 0,5 dl langyos tej
  • + 2-3 db tojás a kenéshez
   
Hozzávalók a töltelékhez:
  • 40 dkg darált mák
  • 2,5 dl tej
  • 25 dkg porcukor
  • 2 csomag bourbon vaníliás cukor
  • 1 citrom reszelt héja
  • 1 kávéskanál őrölt fahéj
        
Elkészítés:
  • Először a tölteléket készítettem el. A tejet a porcukorral felforraltam, hozzáadtam a mákot, a vaníliás cukrot, a fahéjat és a reszelt citromhéjat, alaposan összekevertem, és egy-két percig főztem. Félretettem hűlni.
  • Az élesztőt a porcukorral és a langyos tejjel elkevertem.
  • A liszthez hozzáadtam a szódabikarbónát és alaposan elkevertem. Beleszórtam a darabokra vágott vajat, és elmorzsoltam a liszttel.
  • A felfutott élesztőt a liszthez adtam, elkevertem, majd hozzáadtam a tojást és a tojássárgákat, a porcukrot és a tejfölt, majd tésztát gyúrtam belőle.
  • Egy nagy tálban lefedve kb. 2 órán keresztül pihentettem.
  • A fenti mennyiségű tésztából 20 db kifli lesz, ezért a tésztát 20 egyforma részre osztottam és golyókat formáltam belőlük.
  • A golyókat gyúródeszkán egyenként hosszúkás, ovális alakúra nyújtottam. A kinyújtott tésztákra kb. 1 evőkanálnyi rúd alakra formázott tölteléket tettem, majd a tésztát feltekertem és a töltött rudat kicsit megsodorgattam. A kifli két végét összenyomtam, és patkó alakra formázva a tészta "illesztésével" lefelé sütőpapírral bélelt tepsire sorjáztam.
  • A kifliket tojássárgájával megkentem, majd kb. fél órán át szobahőmérsékleten pihentettem. Ezután a kifliket tojásfehérjével kentem meg, és fél órán át hidegen pihentettem.
  • A kifliket hústűvel megszúrkáltam, hogy sülés közben a gőz eltávozhasson, majd 160 fokra előmelegített sütőben aranybarnára sütöttem. (Kb. 30 perc volt a sütési idő.)
     
    
 

2012. december 12., szerda

Csicsókás-burgonyás sárgarépa krémleves

    
      
     
Lehet, hogy már unalmas, de megint krémleves: forró finomság hideg napokra.
   
Hozzávalók:
  • 4 db nagyobb csicsóka
  • 3 db burgonya
  • 7 szál sárgarépa
  • 1 db vöröshagyma
  • 6 gerezd fokhagyma
  • kevés olívaolaj
  • kb. 1 dl tej
  • 2 dl tejszín
  • 3 evőkanál tejföl
  • őrölt tarkabors
  • bio ételízesítő
  • levesbetét (olívás grissinivel tálaltam)
      
Elkészítés:
  • A csicsókát, a burgonyát és a sárgarépát megtisztítottam, majd feldaraboltam.
  • A vöröshagymát apróra kockáztam, majd kevés olívaolajon megdinszteltem. Rászórtam a zöldségeket, és gyakori keverés mellett átforrósítottam. Hozzáadtam a zúzott fokhagymát, majd pár percig pirítottam a zöldségekkel együtt.
  • Felöntöttem annyi vízzel, hogy éppen ellepje a zöldségeket, és öntöttem még hozzá kb. 1 dl tejet is. Fedő alatt főzni kezdtem, majd amikor felforrt, sóztam, borsoztam, és adtam hozzá bio ételízesítőt.
  • Amikor a zöldségek megfőttek, hozzáadtam a tejszínt és a tejfölt és botmixerrel pürésítettem.
     
    

2012. december 7., péntek

Kukorica krémleves

  
   
Először a sarki mexikói büfében ettem kukorica krémlevest, és azóta fontolgatom, hogy megfőzöm. Most végre összeütöttem, és nem is tudom, miért vártam vele idáig: talán a legegyszerűbben és leggyorsabban elkészíthető leves, amivel eddig dolgom volt. Jó ízű, sűrű, laktató (már-már szinte főzelék), akár egytálételként is megállja a helyét. Aki szereti a kukoricát, imádni fogja.
    
Hozzávalók:
  • 1 nagy doboz konzerv kukorica (levével együtt)
  • 1 dl tej
  • 2 dl tejszín
  • őrölt tarkabors
  • 2 gerezd fokhagyma
  
Elkészítés:
  • A konzerv kukoricát levével együtt (plusz még egy kevés vizet öntöttem hozzá) melegíteni kezdtem egy fazékban. Amikor forrni kezdett hozzáadtam a zúzott fokhagymát, őröltem bele tarkaborsot (nem sajnáltam), felöntöttem tejjel és tejszínnel, majd fedő alatt néhány percig főztem. (Mivel a konzerv sós, így nem sóztam.)
  • Végül botmixerrel pürésítettem. Pirított kenyérkockákkal és reszelt sajttal megszórva tálaltam.
  
     

2012. december 6., csütörtök

Mákos nudli szederlekvárral

  
           

    
A nudli mákkal jó. Sok mákkal.
   
Hozzávalók:
  • 1 kg burgonya
  • kb. 35 dkg rétesliszt
  • 2 db egész tojás
  • 5 dkg vaj
  • egy csipet só
  • darált mák
     
Elkészítés:
  • A burgonyát meghámoztam, felkockáztam, majd épp annyi vízben, hogy ellepje megfőztem.
  • Amikor a krumpli megfőtt, leöntöttem róla a vizet, hozzáadtam a vajat és krumplinyomóval alaposan összetörtem.
  • Amikor a burgonyapüré teljesen kihűlt hozzáadtam a tojást, a lisztet és egy csipet sót, és tésztát gyúrtam belőle. A tészta akkor jó, ha már összeáll, formázható, nem baj, ha kicsit ragacsos, majd a sodorgatásnál-formázásnál lehet lisztezni.
  • A tésztából lisztes kézzel hosszú, henger alakú csíkokat sodortam, majd késsel kb. 3 cm-es darabokra vágtam.
  • A nudlikat forró vízbe dobtam, majd amikor feljöttek a víz felszínére még kb. 1-2 percig főztem. A kifőtt nudlikat tésztaszűrővel kiemeltem a vízből, majd amikor lecsorgott róla a víz még forrón darált mákba forgattam. (Mivel elég nagy adag lett, négy részletben főztem.) Szederlekvárral tálaltam.
    
        

2012. december 5., szerda

Spenótos-baconos tészta

  
      
     

Hozzávalók:
   
  • bacon szalonna
  • friss leveles spenót
  • fejszín
  • tejföl
  • fokhagyma
  • kevés liszt
  • szerecsendió
  • só, bors
       
Elkészítés:
    
  • A spenótot alaposan átmostam, majd csíkokra vágtam.
  • A kockázott bacont megpirítottam.
  • A pirított baconre szórtam a spenótot, megfonnyasztottam, adtam hozzá zúzott fokhagymát (jó sokat), sóztam, borsoztam, majd fedő alatt kb. 5-10 percig pároltam.
  • Öntöttem hozzá tejszínt, majd egy kevés liszttel kikevert tejföllel sűrítettem. Reszeltem bele szerecsendiót, majd egy-két perc forralás után a kifőtt tésztára szedve tálaltam.
   

Burgonyás karalábé krémleves

  
   
  
Nem véletlen, hogy a blogban a leves kategóriában szerepel a legtöbb recept: egyszerűen imádjuk a forró, ínycsiklandó levest. A krémlevest különösen szeretem, mert amellett, hogy zöldségtartalmánál fogva rostokban, vitaminokban és ásványi anyagokban gazdag, íze és illata étvágygerjesztő, ráadásul könnyen és gyorsan elkészíthető. Zöldségvagdalás, rövid párolás, turmixolás, ízesítés, és kész is a gyors vacsora, mely hideg téli estéken igazi szív- és gyomormelengető fogás. 
Ezúttal karalábéból és burgonyából készült, pirított kenyérkockákkal tálalva.
   
Hozzávalók:
  • 3 db nagyobb karalábé
  • 2 db közepes burgonya
  • 1 db nagyobb vöröshagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • kb. 2-3 dkg vaj
  • 1 teáskanál bio ételízestő (szárított zöldségekből, só- és adalékszerentes)
  • őrölt tarkabors
  • 2 dl tej
  • 3 evőkanál tejföl
  
Elkészítés:
  • Az apróra kockázott vöröshagymát a vajon megdinszteltem, majd hozzáadtam a kockára vágott karalábét és burgonyát. Jól átforrósítottam, majd hozzáadtam a zúzott fokhagymát, sóztam-borsoztam, rászórtam az ételízesítőt, majd kevés vízzel és tejjel felöntöttem.
  • Fedő alatt megpároltam, majd a tejfölt is hozzáadva botmixerrel pürésítettem. Kóstolás után került bele még egy kevés só és bors.
    
       

2012. december 4., kedd

Uborkás-tojásos szendvicskrém

   
        

  
Néhány éve Zakopane-ban ettem ehhez hasonló szendvicskrémet, bár abban az uborka és a tojás is le volt darálva, így valóban krémként kenhető volt. Én most csak apróra kockáztam a hozzávalókat, és nem is biztos, hogy minden összetevőt eltaláltam, de az íze így is hasonlít a lengyel finomsághoz.
   
Hozzávalók:
  • 10 db tojás
  • 1 üveg csemege uborka
  • 3 teáskanál mustár
  • 1 evőkanál tejföl
  • annyi majonéz, hogy a szendvicskrém kenhető legyen
  • őrölt tarkabors
  
Elkészítés:
  • A tojásokat megmostam majd megfőztem.
  • A csemege uborkákat apróra kockáztam.
  • A megfőtt és kihűlt tojásokat megpucoltam, majd tojásszeletelővel apróra kockáztam. (Keresztben és hosszában is szeletelve.)
  • A tojás- és uborkakockákat összekevertem, majd hozzáadtam a mustárt, a tejfölt, a majonézet, sóztam és borsoztam, végül alaposan elvegyítettem. Egy-két óráig hűtőszekrényben érleltem tálalás előtt.
   

2012. december 3., hétfő

Tejfölös gombapaprikás

         
  
Gombapaprikás baconnel, tejfölösen, a hagyományos nokedli helyett tésztával tálalva.
   
Hozzávalók:
   
  • 1 kg csiperke gomba (vegyesen barna és fehér)
  • 2 db nagyobb vöröshagyma
  • 8 gerezd fokhagyma
  • 10 dkg bacon szalonna
  • 3 teáskanál őrölt pirospaprika
  • 2 teáskanál bio ételízesítő (szárított zöldségekből, só- és adalékszermentes)
  • frissen őrölt tarkabors
  • kevés só
  • 3 dl tejföl
  • 0,5 dl tej
  • 1 evőkanál liszt
  
Elkészítés:
  • A gombát megtisztítottam és felszeleteltem.
  • A vöröshagymát tisztítás után apróra kockáztam, majd a kockára vágott baconnel együtt üvegesre pirítottam.
  • Rászórtam a gombát, összekevertem, majd fedő alatt párolni kezdtem. Amikor a gomba összeesett és kezdett levet ereszteni hozzáadtam a zúzott fokhagymát, az őrölt pirospaprikát, beleszórtam az ételízesítőt, kevés sót, őröltem bele tarkaborsot, majd alaposan elvegyítettem. Fedő alatt kb. 20-25 percig pároltam.
  • Kevés lisztből és tejből készített habarással sűrítettem a pörköltet, és végül belekevertem a tejfölt. Pár perc forralás után tálaltam.