2009. január 16., péntek

Túrós pogácsa

  


   
Ennél egyszerűbben elkészíthető pogácsával még nem találkoztam: este pár perc alatt begyúrom, másnap pedig fél óra alatt kisütöm. Ugyan nem hamuban sült, de másnap vihetjük a "batyuban" akár reggelire is. :-) Így nem kell reggel kómásan sorban állni a látványpékségnél, és garantáltan nincs benne E-betű.
A receptet Anyukámtól kaptam, aki profi szinten készíti, és olyan finom lesz, hogy percek alatt elfogy. Tényleg, ennél jobb ízű pogit még nem ettem. Mármint anyuénál, mert hát az enyém közel sem lett olyan jó így elsőre, de legalább már tudom, mit rontottam el. Tanulság: se élesztő, se plussz liszt...
    
  
Hozzávalók
  
  • 25 dkg túró
  • 25 dkg vaj
  • 25 dkg liszt
  • 1 teáskanál tengeri só
  • reszelt sajt
  • kevés élesztő + langyos tej + csipet cukor (elhagyható)
   
Elkészítés
     A hozzávalókat (a reszelt sajt kivételével) összegyúrjuk, és hűtőszekrényben egy éjszakán át pihentetjük. Ne ijedjünk meg azon, hogy a tészta ragadós, másnapra kicsit rendeződik majd a helyzet, és nyújtható lesz. Ha nagyon ragad, lisztezzük be alaposan a nyújtófát és a deszkát, de ne gyúrjunk a tésztába több lisztet, mert elveszíti túrós jellegét. Ha teszünk bele élesztőt is, jobban feljön a tészta, levegősebb lesz. Ekkor kevés langyos cukros tejben megfuttatjuk az élesztőt, és úgy gyúrjuk össze a többi hozzávalóval. Az élesztőt el is hagyhatjuk, így tömörebb és intenzívebben túrós ízű lesz.
Másnap a tésztát ujjnyi vastagságúra nyújtjuk, majd pogácsaszaggatóval korongokra vágjuk. Tetejüket egész tojással megkenjük, kevés reszelt sajttal megszórjuk, majd 170-180 fokon kb. 22-25 percig sütjük.
   

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése