A mindenki által imádott palacsinta egészséges változata - cukormentesen, hagyományos fehér liszt helyett zabpehelyből. Gyorsan, könnyen elkészíthető és nagyon finom, szerintem jobb, mint a hagyományos verzió. Alacsony zsírtartalmú, cukormentes töltelékkel (pl. citrommal ízesített zsírszegény túró vagy cottage cheese, fahéj, kakaópor, cukormentes lekvár) tökéletes fogyókúrás fogás.
Mivel a tészta kissé "masszívabb", mint a hagyományos társáé, ezért kisebb, "duci" palacsintákat készítettem. (A palacsintasütő közepére öntöm a masszát, és óvatosan forgatva szabályozom a méretét úgy, hogy a tészta a sütő közepén maradjon, ne terüljön el a széléig.)
Hozzávalók:
- 10 dkg zabpehely megőrölve
- 2 db egész tojás
- 1 dl zsírszegény tej
- 1 - 1,2 dl szódavíz
- 1 csipet só
- kevés kókuszzsír a sütéshez
Elkészítés:
- A zabpelyhet aprítógépben apróra daráljuk.
- A tojásokat kézi habverővel kissé felverjük, majd hozzákeverjük a meglangyosított tejet és adunk hozzá egy csipet sót.
- Az őrölt zabpelyhet apránként a tejes-tojásos elegyhez szórva habverővel simára dolgozzuk, majd 5-10 percig állni hagyjuk, hogy megduzzadjon a zabpehely.
- A tésztához öntjük a szódavizet, habverővel elkeverjük, és kezdődhet a sütés. Ha a tésztát hígnak találjuk, kevés szódavízzel hígíthatjuk.
- A palacsintasütőt felforrósítjuk, hajszálvékonyan megkenjük kókuszzsírral, a közepére öntünk egy merőkanálnyi masszát, a sütőt óvatosan forgatva a tésztát szétterítjük és sütni kezdjük. Amikor a palacsinta szélén már látszik, hogy megsült (elkezd kunkorodni), fa lapáttal alányúlva megfordítjuk, és a másik oldalát is aranybarnára sütjük.
- A masszát minden sütés előtt kavarjuk össze a merőkanállal!
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése