Karácsonykor megsütöttem életem első bejglijét. Na jó, már tavaly is megpróbálkoztam vele, de akkor valahogy nem lett az igazi... Úgyhogy az ideit tekintem elsőnek. :-) Bár enyhén kirepedt az oldala, és nem is lett túl szabályos, mégis sikere volt, és persze megvolt a karácsonyi hangulat.
Hozzávalók a tésztához:
- 50 dkg liszt
- 18 dkg vaj
- 4 dkg cukor
- 0,5 dkg élesztő + 1 evőkanál cukor + 1 dl langyos tej
- 1 késhegynyi só
- 1 egész tojás a tésztához
- 1 egész tojás a kenéshez - ez majd csak később kell
A lisztet elmorzsoltam a vajjal és a cukorral. Az élesztőt a langyos cukros tejben megfuttattam majd a tésztához vegyítettem, hozzáadtam a tojást és a sót és jól összegyúrtam. Néhány órát a teraszon pihentettem a hidegben. (Csak óvatosan, nekem majdnem megfagyott.)
Amíg pihent a tészta, elkészítettem a tölteléket.
- 25 dkg cukor
- 2,5 dl víz
- 40 dkg mák
- reszelt citromhéj
A vízből és a cukorból szirupot főztem, majd még forrón a mákra öntöttem. Reszelt citromhéjjal ízesítettem, de utólag azt mondom, egy kevés frissen facsart citromlé sem ártott volna bele. Nem lett túlságosan édes a töltelék, úgyhogy aki a gej-édeset szereti, növelje meg a cukor mennyiségét. Kerülhet bele mazsola is, de én ezt férjem finnyás ízlése miatt hanyagoltam. :-)
Nyújtás, kenés, tekerés
Pár óra múlva a tésztát három egyenlő részre osztottam és téglalap alakúra nyújtottam. A tölteléket is elharmadoltam, és késsel egyenként a lapokra kentem. A keskenyebbik oldalán kb. 1 cm-t visszahajtottam a tésztából majd feltekertem. A rudakat tepsire raktam, majd tojással megkentem és fél óráig meleg helyen hagytam száradni. Ezután újból lekentem tojással, majd kitettem a teraszra a hidegre, kb. háromnegyed órát hagytam száradni.
Sütés
A bejglik tetejét villával megszúrkáltam, majd 175 fokos sütőben sütöttem kb. 35-40 percig. Mivel elég gyorsan pirulni kezdett, a tetejükre borítottam egy darab sütőpapírt, úgyhogy szerencsére nem égett meg.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése