2009. január 11., vasárnap

Fokhagymás-tejfölös-hagymás-baconos-sajtos pizza

  


  
Tegnap a húgom és a párja jöttek hozzánk egy kis borozós-beszélgetős estére, és valami gyors finomságot szerettem volna kínálni a bor mellé. Úgyhogy a jól bevált fokhagymás tejfölös pizzát ütöttem össze. Van egy szuper pizzatészta receptem, nagyon egyszerű elkészíteni, szinte lehetetlen elrontani. Ahogy én csinálom, nevezetesen hogy nem nyújtom igazán vékonyra, nem egy olasz pizza lesz a végeredmény, de aki szereti a kenyérlángost - népszerű nevén pompost - az imádja. Merthogy nem is az olaszok találták ám fel a pizzát, hiszen mi már a középkorban is gyártottuk langalló néven. :-)
Ha már jól begyakoroltuk a tészta készítését, pikk-pakk össze lehet gyúrni, és ízlés szerint bármilyen feltétet rá lehet dobni. Nálunk ez a verzió a nyerő.
   

Hozzávalók a tésztához
   
  • 40 dkg liszt
  • 1 dl langyos tej
  • 1 dl langyos víz
  • 1 evőkanál nádcukor
  • 2 dkg élesztő
  • 1 evőkanál olaj
  • 1 kávéskanál só
         
Elkészítés:
     
Az élesztőt a langyos cukros tejben felfuttatjuk. Kimérjük a lisztet, hozzákeverjük a sót, és ha az élesztő jól felfutott, hozzáöntjük. Összekeverjük az elegyet, majd hozzáadjuk a langyos vizet és az olajat és összegyúrjuk. Kb. öt percig dagasztjuk. Cipót formálunk belőle, meglisztezzük, letakarjuk, és kb. háromnegyed órát kelesztjük.
Amíg a tészta kel, készítsük elő a feltétet.
    
Hozzávalók a feltéthez:
    
  • 4 dl tejföl
  • őrölt fekete bors
  • 5-6 gerezd fokhagyma
  • 1 fej vöröshagyma
  • 25 dkg kockázott baconszalonna
  • 30 dkg reszelt trappista sajt (füstölt mozzarellával is nagyon finom)
   
Elkészítés:
  
A fokhagymát megpucoljuk, megmossuk, és fokhagymanyomóval a tejfölbe paszírozzuk. Őröl borssal ízesítjük és jól összekavarjuk. (Só nem kell bele, mert a szalonna elég sós.) A vöröshagymát megtisztítjuk és laskára vágjuk, a bacont kockázzuk, a sajtot lereszeljük.
Ha a tészta megkelt, nyújtsuk egy kiolajozott tepsibe, kenjük meg a fokhagymás tejföllel, szórjuk rá a bacont, a hagymát és végül a sajtot. 180 fokra előmelegített sütőben 20 percig sütjük.
(Eztuán következik 20 türelmetlen perc, mert a fantasztikus illatok szinte azonnal terjengeni kezdenek...)
     

5 megjegyzés:

  1. Éljen-éljen, az egyik legjobb kaja a világon végre olvasható formában is! :-) Gratula az oldalhoz, várjuk a folytatást!

    VálaszTörlés
  2. Köszi. :-) Audrey vizsgáját majd megünnepelhetnénk egy hasonló pizzával. :-)

    VálaszTörlés
  3. Ez tényleg isteni volt! Mikor mehetünk legközelebb pizzázni? ;)Ha lesz végre normális sütőnk, én is megpróbálom megcsinálni...
    Hugi

    VálaszTörlés
  4. Amikor kedvetek támad. :-)
    Sürgősen ruházzatok be egy sütőre, alkotni muszáj! :-)

    VálaszTörlés
  5. Ezt már én is kóstoltam, tényleg fenséges! Az olasz pizza elbújhat mellette!

    VálaszTörlés