2009. február 5., csütörtök

Túrós batyu

 


    
Villámgyors édes vacsorával szerettem volna meglepni férjemet, úgyhogy átlapoztam a kis kockás füzetemet, amiben az innen-onnan begyűjtött receptjeimet őrizgetem. Előkerült egy egyszerűnek tűnő túrós batyu recept, amit még sosem próbáltam. Ízlésemnek megfelelően picit átalakítottam, és neki is vágtam az alkotásnak. Tényleg nem volt bonyolult összedobni, és csak kb. 3/4 órát vett igénybe sütéssel együtt. Bár kicsit a kelleténél jobban megpirultak a batyuk, de hát annyi baj legyen, lecsíptük az égett részt mielőtt megettük. Bár nem leveles tésztából készült ahogy illene, de így is nagyon finom lett, édesszájú férjem díjazta is. :-)
      
Hozzávalók a tésztához
  • 50 dkg liszt
  • 1 csipet só
  • 2 db tojás sárgája
  • 50 ml olaj
  • 3 dl tej
  • 3 dkg élesztő
  • 2 evőkanál nádcukor
        
Hozzávalók a töltelékhez
  • 50 dkg túró
  • 1 csomag bourbon vaníliás cukor
  • 1 egész tojás
  • 3 evőkanál nádcukor
  • reszelt citromhéj
      
Elkészítés
  
          
Az élesztőt a langyos cukros tejben megfuttattam, majd hozzáöntöttem a liszthez. Elkavartam, majd a tojássárgákat, az olajat és a sót hozzáadva ruganyos tésztát gyúrtam belőle. Kb. 15 percig meleg helyen kelesztettem, addig elkészítettem a tölteléket. A túrót villával összenyomkodtam, majd hozzáadtam a tojást, a vaníliás cukrot, a cukrot és a reszelt citrmohéjat és jól összekavartam. A tésztát kinyújtottam - kb. 0,5 cm-re -, majd 10x10 cm-es darabokra vágtam pizzavágó segítségével. A túróból - egyenlően elosztva - mindegyik tésztadarab közepére tettem egy kanálnyit, majd a tészták négy végét összefogtam, kissé megcsavartam és batyukat formáltam belőlük. Sütőpapírral bélelt tepsire tettem őket, és hideg sütőbe tolva 200 fokon kb. 25 percet sütöttem. (Mikor pirulni kezdett a teteje, kissé mérsékeltem a hőfokot, és a batyukra terítettem egy darab sütőpapírt.)
  

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése