Ha van időm sütni, gyakran választom ezt a túrós édességet: nagyon finom, és nem nehéz elkészíteni sem. Bár egy kicsit macerás a háromszoros sütés miatt, de a rövid sütési idő miatt egész gyorsan összeállítható.
A süti alapja egy egyszerű linzertészta, melyre rövid elősütés után túrós krém kerül, majd ismételt sütési szakasz után végül baracklekvár és tojásfehérjehab zárja a sort, újabb rövid sütéssel.
Hozzávalók a tésztához:
-
35 dkg liszt
-
12 dkg vaj
-
12 dkg nádcukor
-
1 egész tojás
-
1 evőkanál tejföl
Elkészítés:
A
lisztben elmorzsoljuk a vajat, majd hozzáadjuk a cukrot, a tojást és a
tejfölt, és alaposan összegyúrjuk. A tésztát egy sütőpapírral bélelt nagy tepsibe
nyújtjuk, majd 180 fokra előmelegített sütőbe tesszük és kb. 13-14 percig sütjük. Ezzel félig megsül a tészta, és majd a túrókrémmel együtt sütjük készre.
Hozzávalók a túrókrémhez:
-
1 kg tehéntúró
-
25 dkg cukor
-
3 tojás sárgája (a fehérjét tegyük félre a habhoz)
-
2 csomag bourbon vaníliás cukor
- kb. 4 evőkanálnyi 100 %-os citromlé (ha van bio citromunk, reszelhetünk bele a héjából)
A túrókrém elkészítése:
A cukrot a tojássárgájával
kikeverjük, majd hozzáadjuk a túrót, a vaníliás cukrot és a citromlevet, majd jól összekeverjük. (Tehetünk hozzá egy kevés búzadarát is, hogy ne legyen túl folyós a krém, nálam ez most elmaradt.) A tojásfehérjéből kemény habot verünk,
és óvatosan a túrós masszába forgatjuk. A túrókrémet a félig megsült tésztára kenjük, majd visszatoljuk a sütőbe, és 12-14 percig tovább sütjük.
A hab elkészítése:
6 tojásfehérjéből és 20
dkg porcukorból robotgéppel kemény habot verünk. A sütit kivesszük a sütőből, megkenjük baracklevkárral, majd a tetejére egyenletesen eloszlatva rákenjük a tojáshabot. A sütőt alacsonyabb hőfokra állítjuk - kb. 150 fokra - és visszatoljuk a tepsit kb. 5-10 percre, míg a hab
megszárad a tetején.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése