Nagyon finom, illatos, igazán karácsonyi hangulatú fűszeres puszedli. A korábbi mézes-cukros-fehérlisztes receptjeimet dolgoztam át, első próbálkozásra nem is lett rossz, sőt. Gyorsan elkészül, nem kell nyújtani-szaggatni, és nem kellenek hozzá extra, nehezen beszerezhető alapanyagok. Se méz, se cukor nincs benne, fehér liszt helyett zabpehelyliszttel készült. Nagyon édesszájúaknak kicsit több édesítőt javaslok bele. És akkor jöjjön a recept:
Hozzávalók:
- 20 dkg zabpehelyliszt (zabliszt is jó, vagy ha ez sincs, daráljunk meg zabpelyhet)
- 1 púpozott evőkanál mézes fűszerkeverék
- 10 dkg eritrit (vagy más édesítő)
- 1 kávéskanál szódabikarbóna
- 1 csipet só
- 1 teáskanál vaníliakivonat (vagy egy vaníliarúd kikapart belseje)
- 7,5 kg vaj
- 2 evőkanál tej
- 2 egész tojás
Elkészítés:
- A lisztben elkevertem a fűszert, a sót, a szódabikarbónát és az eritritet.
- A vajat a lisztes keverékben elmorzsoltam.
- A tojásokat a tejjel és a vaníliakivonattal kikevertem, és hozzáöntöttem a lisztes keverékhez.
- Tésztává gyúrtam. Kifejezetten lágy, ragacsos massza a végeredmény, de nem kell megijedni, nem szabad túl lisztezni, majd a hűtőben megkeményedik. Ha kell még, pici lisztet adhatunk hozzá, de csak annyit, hogy a tésztát gombóccá tudjuk formázni.
- A tésztát fóliába csomagoltam, és hűtőbe tettem néhány órára.
- Pár óra után kemény, formálható tészta a végeredmény. A tésztából kb. diónyi nagyságú gömböket görgettem, és papírral bélelt sütőlemezre sorjáztam őket, tetejüket kicsit lenyomkodtam.
- 175 fokos sütőben kb. 15-17 percig sütöttem.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése