Remek alternatíva a kötelező újévi lencsére, ha már unjuk a szokásos főzeléket. Pikáns, savanykás, hagymás, szaftos, virsli vagy husi mellé jól passzol, de magában is nagyon finom.
Hozzávalók:
- 1 kg lencse
 - 6-7 db babérlevél
 - só
 - frissen őrölt tarkabors
 - 8 gerezd fokhagyma a lencséhez + 8 gerezd a szószhoz
 - só- és adalékanyagmentes ételízesítő
 - görög joghurt és sima natúr joghurt (a mennyiség ízlés kérdése, én jó szaftosra csináltam, legalább 5-6 dl került bele)
 - mustár (ennek a mennyisége is ízlés dolga, nem sajnáltam belőle)
 - 2 fej nagyobb lilahagyma
 - kevés eritrit
 
Elkészítés:
- A lencsét átválogattam, átmostam, majd néhány órára vízbe áztattam.
 - Amikor a lencse megázott (kb. 4 óra) a babérlevelekkel feltettem főni.
 - Amikor felforrt, hozzáadtam a zúzott fokhagymát, sóztam-borsoztam, szórtam bele kevés ételízesítőt, majd fedő alatt alacsony hőfokon puhára főztem. (Kb. 15-20 perc.)
 - A lilahagymát csíkokra vágtam. Ráöntöttem a joghurtot és a mustárt, sóztam-borsoztam, hozzáadtam a zúzott fokhagymát, tettem bele egy kevés eritritet és alaposan elkevertem.
 - A megfőtt lencséről leszűrtem a levet, és a lencsét hozzáadtam a hagymás-joghurtos szószhoz.
 - Néhány órás hűtőben történő érlelődés után lesz igazán finom.
 

Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése