Finom vaníliakrémes piskóta, cukor és fehér liszt nélkül.
Hozzávalók a piskótához:
- 20 dkg zabpehelyliszt
- 9 db tojás
- 14 dkg xillit
- 1 púpozott teáskanál sütőpor
A piskóta elkészítése:
- A sütőt előmelegítettem 175 fokra.
- Egy kapcsos tortaforma alját kibéleltem sütőpapírral. (Épp akkorára kell vágni a papírt, mint a tortaforma alja, ne lógjon túl, különben belesülhet a tésztába.)
- A lisztet elkevertem a sütőporral.
- A tojásokat szétválasztottam.
- A tojássárgákat 10 dkg xillittel elektromos habverővel krém állagúvá kavartam.
- A tojásfehérjéket elektromos habverővel felvertem, majd hozzáadtam 4 dkg xillitet és pár percig tovább kevertem.
- A tojássárgás keverékhez adtam a liszt kb. egyharmadát, és fakanállal óvatosan forgatva belekavartam.
- Ezután hozzáadtam a tojásfehérjehab harmadát, és nagyon óvatosan forgatva (hogy a hab ne törjön, finoman, laza mozdulatokkal forgatva a nagy fakanállal) beledolgoztam.
- Következett a liszt második része, majd megint hab, megint liszt és legvégül megint hab.
- A kész masszát kapcsos tortaformába öntöttem, és a sütőbe toltam. Hogy ne égjen meg a teteje, ráterítettem egy darab sütőpapírt.
- 175 fokon sütöttem 10 percig, majd a sütőt 160 fokra visszavéve még kb. 25 percig sütöttem.
- Amikor megsült, félig nyitott sütőajtónál hagytam kihűlni, hogy ne essen össze.
A krém hozzávalói:
- őrölt bourbon vanília
- 7 dl tej
- 60 gramm kukoricakeményítő
- eritrit ízlés szerint
A krém elkészítése:
- A keményítőt kikevertem egy kevés tejjel, majd hozzáöntöttem a maradék tejet és felforraltam.
- Őrölt vaníliarúddal ízesítettem és eritrittel édesítettem, majd megkentem vele a kettévágott piskótát. A süti tetejére reszelt cukormentes csokoládé került.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése