Nagyon finom pogireceptet sikerült összehoznom. Sajtos kívül-belül, plusz került bele túró, amitől kellemesen puha volt a belseje. Olyan "kőmég" íze lett, el is fogyott gyorsan. :-)
Hozzávalók:
- 50 dkg liszt (kelt tésztához való lisztet használtam, ha ez nincs, érdemes a sima liszt felét rétesliszttel cserélni)
- 10 dkg hideg vaj
- 15 dkg sajt reszelve (ementáli került bele)
- 3 dkg friss élesztő + 0,5 dl langyos tej + 1 teáskanál cukor
- 25 dkg túró
- 1,5 dl zsíros tejföl
- 1 egész tojás
- 2 púpozott teáskanál só
- + 10 dkg reszelt sajt a tetejére
Elkészítés:
- Az élesztőt a langyos cukros tejben felfuttattam.
- A lisztben elmorzsoltam a hideg vajat, majd hozzákevertem a reszelt sajtot.
- Hozzáadtam a felfutott élesztőt és gyúrni kezdtem.
- Hozzáadtam a túrót, a tejfölt és a tojást is, és gyúrtam tovább.
- Legvégül a sót adtam hozzá, majd ruganyos tésztát gyúrtam belőle. (Ha ragacsosnak érezzük mehet hozzá még egy-két marék liszt, de ne lisztezzük túl.)
- Fedett tálban, meleg helyen egy órát hagytam kelni.
- Amikor a tészta megkelt, vékony téglalap alakúra nyújtottam, és egyszer meghajtogattam (félbe, és megint félbe).
- A hajtogatás után azonnal kinyújtottam kb. 1 ujjnyi vastagra (ízlés dolga, lehet vastagabbra is, akkor magasabb lesz és kevesebb lesz belőle), így két tepsinyi lett ebből az adagból.
- A tészta tetejét beirdaltam, és megszórtam a sajttal.
- A tésztát kiszaggattam, és sütőpapírral bélelt tepsire raktam.
- 160 fokon sütöttem (alsó-felső sütés és légkeverés) kb. 13-15 percet, míg barnulni kezdett a teteje.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése