Ritkán eszünk marhát, ha már hús, akkor általában csirke vagy pulyka szokott az asztalra kerülni. Sok rosszat lehet hallani manapság a vöröshúsról, megnövelheti különféle betegségek kockázatát - inkább nem részletezem, még a végén elmegy az étvágyunk ;-) - , bár azt is hozzá kell tenni, hogy ebben a témában nem teljesen egységes a tudományos álláspont. Az viszont valószínű, és a kutatások is ezt támasztják alá, hogy a gyakori, igen nagy mennyiségű vörös- vagy feldolgozott húsfogyasztás jóval kockázatosabb, mintha csak egyszer-egyszer kerül a menübe marhahusi. Szóval néha-néha azért lehet. Nálunk most terítékre került: jól sikerült, finom lett.
Hozzávalók a húspogácsához
- 1 kg marhahús (én felsálból készítettem)
- 3 db közepes méretű vöröshagyma
- 5 gerezd fokhagyma
- 1 db nagyobb kifli
- 2 db egész tojás
- 2,5 teáskanál só
- 2 mokkáskanál őrölt bors
- tej
- olaj
Elkészítés
- A kiflit beáztattam a vízzel kevert tejbe.
- A vöröshagymát apróra kockáztam és olajon megdinszteltem.
- A húst ledaráltam, és hogy teljesen apró legyen, kétszer nyomtam át a darálón.
- A darált húshoz hozzáadtam a kinyomkodott kiflit, a dinsztelt hagymát, beleütöttem a tojásokat, hozzápréseltem a fokhagymát, sóztam, borsoztam, majd alaposan összegyúrtam. (Mivel a massza elég lágy lett, lehetett volna egy kis zsemlemorzsával keményíteni rajta, de végül nem tettem bele, így legalább sütéskor nem száradt ki és jó szaftos maradt.)
- Egy nagy tepsit sütőpapírral kibéleltem, majd vékonyan megkentem olajjal.
- Vizes kézzel korongokat formáztam a húsos masszából, majd a tepsire sorakoztattam őket.
- Forró, 175 fokra előmelegített sütőbe toltam, és az alsó rácson sütöttem míg szépen megpirultak, majd átfordítottam a korongokat, és a másik oldalukra is rápirítottam. (Kb. 55 perc volt a teljes sütési idő.)
Míg sült a husi, összedobtam a szép zöldszínű köretet. :-) Először póréhagymával terveztem "zöldíteni" a krumplit, de aztán eszembe jutott, hogy a férjem nagyon szereti a brokkolit, úgyhogy inkább fagyasztott brokkolit szereztem be.
Hozzávalók a zöld krumplipüréhez
- burgonya
- brokkoli
- só
- tejföl
- tej
Elkészítés
A krumplit megpucoltam, megmostam, felkockáztam, majd sós vízben puhára főztem. A főzési idő kb. felénél hozzáadtam a brokkoli rózsákat, és együtt pároltam készre. Végül leöntöttem róla a főzővizet, krumplinyomóval átpasszíroztam, majd tejföllel és tejjel lazítottam.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése