Az adventi készülődés jegyében sütöttem ezeket a mákos patkókat.
"Juhász Gyula: Karácsony felé
Szép Tündérország támad föl szívemben
Ilyenkor decemberben.
A szeretetnek csillagára nézek,
Megszáll egy titkos, gyönyörű igézet,
Ilyenkor decemberben.
…Bizalmas szívvel járom a világot,
S amit az élet vágott,
Beheggesztem a sebet a szívemben,
És hiszek újra égi szeretetben,
Ilyenkor decemberben.
…És valahol csak kétkedő beszédet
Hallok, szomorún nézek,
A kis Jézuska itt van a közelben,
Legyünk hát jobbak, s higgyünk rendületlen,
S ne csak így decemberben."
Ilyenkor decemberben.
A szeretetnek csillagára nézek,
Megszáll egy titkos, gyönyörű igézet,
Ilyenkor decemberben.
…Bizalmas szívvel járom a világot,
S amit az élet vágott,
Beheggesztem a sebet a szívemben,
És hiszek újra égi szeretetben,
Ilyenkor decemberben.
…És valahol csak kétkedő beszédet
Hallok, szomorún nézek,
A kis Jézuska itt van a közelben,
Legyünk hát jobbak, s higgyünk rendületlen,
S ne csak így decemberben."
Hozzávalók a tésztához:
- 40 dkg liszt + egy késhegynyi szódabikarbóna
- 15 dkg vaj
- 1 egész tojás
- 2 tojás sárgája
- késhegynyi só
- 1 evőkanál porcukor
- 2 evőkanál tejföl
- 2 dkg élesztő + 1 teáskanál porcukor + 0,5 dl langyos tej
- + 2-3 db tojás a kenéshez
Hozzávalók a töltelékhez:
- 40 dkg darált mák
- 2,5 dl tej
- 25 dkg porcukor
- 2 csomag bourbon vaníliás cukor
- 1 citrom reszelt héja
- 1 kávéskanál őrölt fahéj
Elkészítés:
- Először a tölteléket készítettem el. A tejet a porcukorral felforraltam, hozzáadtam a mákot, a vaníliás cukrot, a fahéjat és a reszelt citromhéjat, alaposan összekevertem, és egy-két percig főztem. Félretettem hűlni.
- Az élesztőt a porcukorral és a langyos tejjel elkevertem.
- A liszthez hozzáadtam a szódabikarbónát és alaposan elkevertem. Beleszórtam a darabokra vágott vajat, és elmorzsoltam a liszttel.
- A felfutott élesztőt a liszthez adtam, elkevertem, majd hozzáadtam a tojást és a tojássárgákat, a porcukrot és a tejfölt, majd tésztát gyúrtam belőle.
- Egy nagy tálban lefedve kb. 2 órán keresztül pihentettem.
- A fenti mennyiségű tésztából 20 db kifli lesz, ezért a tésztát 20 egyforma részre osztottam és golyókat formáltam belőlük.
- A golyókat gyúródeszkán egyenként hosszúkás, ovális alakúra nyújtottam. A kinyújtott tésztákra kb. 1 evőkanálnyi rúd alakra formázott tölteléket tettem, majd a tésztát feltekertem és a töltött rudat kicsit megsodorgattam. A kifli két végét összenyomtam, és patkó alakra formázva a tészta "illesztésével" lefelé sütőpapírral bélelt tepsire sorjáztam.
- A kifliket tojássárgájával megkentem, majd kb. fél órán át szobahőmérsékleten pihentettem. Ezután a kifliket tojásfehérjével kentem meg, és fél órán át hidegen pihentettem.
- A kifliket hústűvel megszúrkáltam, hogy sülés közben a gőz eltávozhasson, majd 160 fokra előmelegített sütőben aranybarnára sütöttem. (Kb. 30 perc volt a sütési idő.)
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése